Internasjonale filmer spilt inn i Norge med norske skuespillere i biroller, venter foreløpig på det store gjennombruddet, kommersielt som i kvalitet. Nederlandske «Forsvunnet» foregår i norsk vinterlandskap, på norsk, engelsk og nederlandsk.

Rifka Lodeizen er en ung, kvinnelig fotograf på vinterbesøk hos mora, en musikklærer i Norge. Datteren kommer til Norge med en vond og rystende nyhet, samtidig som hun prøver å forholde seg til nåtid og forhistorie i møte med mora, sin yngre halvbror og en gammel norsk flamme (Jakob Oftebro)

Det er noe ambisiøst over det såre, komplekse mor-datter-dramaet, men tette, velkomponerte bilder av mennesker i norske vinterlandskap får ikke godt nok feste i det eksistensielle dramaet mellom mor og datter, med vonde følelser knyttet til nærhet og avstand.

«Forsvunnet» har anslag til en langt bedre film i bilder og tema. Den er aldri dårlig, men blir heller ikke særlig god, selv om den utnytter norsk setting bedre rent filmatisk enn både «Snømannen» og «Downsizing». Det norske vinterlanskapet løftes bedre fram enn det litt uforløste mor-datter-dramaet.

Anmeldt av TERJE EIDSVÅG

Les også kommentaren «Tom Cruise kommer neppe tilbake»