Det lover som regel godt når en tv-serie skaper debatt alt før folk har fått se den. Hans-Wilhelm Steinfeld brukte i sommer all sin moralske patos (og det er mye!) til å fordømme en tv-serie hvor rammen tilsynelatende er at Norge okkuperes av Russland. I høst meldte Aftenposten at Russlands ambassade i Norge fordømmer serien.

Etter å ha sett på dramaserien som har premiere på TV2 søndag kveld, fortoner det siste seg nærmest som en scene fra serien, og en av mange gode grunner til å benke seg for det som garantert vil bli en av de store snakkisene denne tv-høsten.

Fordi «Okkupert» er spennende, skremmende og besnærende dyktig gjort i de fleste ledd. God, diskusjonseggende underholdning i et framtidsdrama med så mange referanser til Norge i dag at serien innenfor sitt univers kan oppfattes mer virkelighetsnær enn den gir seg ut for å være.

Første episode starter med en nyvalgt grønngrønn statsminister, etter at Norge har blitt hardt rammen av en naturkatastrofe, i form av orkan. Henrik Mestads rolle som norsk statsminister framstår som en imponerende finstemt modellering etter Jens Stoltenberg.

I seriens åpning kunngjør den norske statsministeren for hele verden at oljealderen er slutt, at tiden for fossile brennstoff er forbi. Ikke bare våre russiske naboer reagerer på at norsk olje- og gassproduksjon stoppes. Hele Europa, inkludert Sverige raser mot den norske beslutningen, og ber Russland legge press på Norge i energipolitikken.

Rammen for serien er altså ikke at Norge er okkupert av russiske militære eller utsatt for invasjon. Statsministeren nekter til og med å bruke ordet «okkupasjon», men sier i en tale at nordmenn i deler av landet vil merke «noe høyere russisk nærvær». Dagliglivet fortsetter nesten som før. Men mens noen tjener gode penger på russere i byen, tyr andre til aksjoner og væpnet motstand for å få dem ut av landet.

«Frikjent» var tidligere i år storsatsing på drama til brukbart resultat på TV2. «Okkupert» er minst ett hakk bedre og mer interessant. Med prislapp på 90 millioner har hver av de 10 episodene budsjett som en middels norsk spillefilm. Det vises heldigvis i kvalitet i ramme, stil, spenning og framdrift. Spillet er med noen unntak også over snittet for norsk tv-drama, med god bruk av mange fjerske fjes i norsk filmsammenheng.

Serien vinner på kvalitet i mange ledd, fra tittelmelodien til Sivert Høyem og god bruk av scenografi (lett futuristisk regjeringskvartal) til noen av landets dyktigste filmregissører og fotografer. Stilen og spenningsmotoren holder imponerende godt utover i episodene.

Det beste med «Okkupert» er hvordan serien bruker et tilspisset og forhåpentligvis usannsynlig framtidsscenario til å skape intens, spennende samtidsthriller. Politisk maktspill, internasjonal handlingslammelse, klimaspørsmål og gråsoner mellom frigjøringskamp og terror illustreres godt og brutalt. Eldar Skar som handlekraftig livvakt og Ragnhild Gudbrandsen som PST-sjef er gode, norske dramakarakterer i en serie som vil vekke oppsikt både i og utenfor Norge. Saga Norén mister seere for tiden. Dette er nordisk noir av en kvalitet som fortjener mange.

foto
Statsministeren: Henrik Mestad spiller statsminister Jesper Berg så det er vanskelig å ikke tenke på Jens Stoltenberg, ifølge vår anmelder. Foto: Photo by: Aksel Jermstad