Ariel Pink (Ariel Marcus Rosenberg) er noe for seg selv, og i kveld spiller han i Trondheim.

36-åringen fra Los Angeles er en av de mest uforutsigbare eksentrikerne i dagens popmusikk, med en fascinerende og mangfoldig produksjon bak seg siden han debuterte tidlig på 2000-tallet. Han hevder selv å ha spilt inn over 500 sanger, hvorav de fleste aldri har nådd offentligheten.

Ikke hørt Ariel Pink? Hør vår innføring i Spotify eller Tidal

Vasket seg i 2010

Det var med singelen «Round & Round», og det påfølgende albumet «Before Today» i 2010, han tok steget fra hemmelig kultartist til å bli en størrelse å regne med på den alternative popscenen. Mye på grunn av en viss «opprydding» i lydbildet.

Lenge lagde han, under prosjektnavnet Ariel Pink's Haunted Graffiti, surrealistisk musikk med ekstrem lo-fi-lyd, der teksturene og effektene var vel så viktige som melodiene. Men selv om han gjorde sitt beste for å drukne og skjule dem, lå det helt fra starten av fantastiske poplåter bak lagene av sus, gjørme, ekko, klang og slagg.

Popleksikon

Selv i mer renvasket versjon, som på nevnte «Before Today», «Mature Themes» (2012) og «Pom Pom» (2014), har Pinks musikk likevel flere krumspring enn hos de aller fleste. Med store stilhopp, fra pubertale musikalske sketsjer til sirlige popsymfonier, er den alltid rotfestet i et nesten leksikalt forhold til musikkhistorien.

Å lytte til Ariel Pink kan ta form av en sonisk overveldende popquiz der man hører inspirasjonskilder (som Frank Zappa, The Byrds, Fleetwood Mac, glamrock og heavy metal) bak hver vending, samtidig er det mulig å hevde at han redefinerer popspråket og skaper noe dypt originalt ut fra velkjente elementer.