Empire Magazine setter dagsorden og bestemmer en gang for alle hvor skapet skal stå. Det britiske filmmagasinet som har holdt det gående siden 1989 regnes som filmbransjens svar på Rolling Stone Magazine, altså det toneangivende og mest respekterte på sitt felt ( vi ser bort i fra franske Cahiers du Cinéma her som riktignok har større inflytelse, men langt mindre nedslagsfelt på grunn av at det kun utgies på fransk).

Empire har en lang tradisjon med å kåre «best of» -lister og disse nyter stor respekt både hos leserne, filmbransjen selv og skuespillerne. Tidligere har magasinet kåret lister over både tidenes beste filmer, beste skuespillere og beste regissører, men nå altså har tiden kommet til å kåre tidenes 50  beste skrekkfilmer.

Les også: 80-talls party på Netflix

Les også: Dette er tidenes beste TV-serier

1. The Shining (1980)

Regi: Stanley Kubrick

Med: Jack Nicholson, Shelley Duval

Filmen som Stephen King fortsatt hater som pesten. Men det er ingen ukjent sak at kunstneren selv ikke er sin egen beste kritiker. Vi velger å påstå at Stanley Kubricks eh...«tolkning» av historien om Hotel Overlook på de fleste måter overgår Kings orginal. Ikke minst fordi her er den ganske platte ( og klisjètunge) slutten fra boken byttet ut med et iskaldt ( bokstavelig talt) klimaks som er langt mer skremmende enn Kings bok noengang var. Og hvem - SPOILER ALERT!!! - kan glemme den allers siste scenen der kamera langsomt zoomes inn på fotografiet i lobbyen?

Empire skriver: «For en forskjell tiden gjør. Som med så mye av Kubricks filmer så har tiden vært usedvanlig god mot The Shining. Det vi nå ser så klinkende klart er at filmen er et mesterverk uten sidestykke i sjangeren. En surrealistisk og visuelt studie av en ferd inn i galskapen. Dette er den ultimate skrekkfilmen.»

2. Alien (1979)

Regi: Ridley Scott

Med: Sigourney Weaver, Harry Dean Stanton, Tom Skerrit

Da denne kom i 1979 fantes det ikke noe å sammenligne med. Alien ble markedsført som en skrekkfilm i USA, mens her i Norge kunne kinogjengere landet rundt glede seg til nok et nytt sci-fi -eventyr i tråd med Star Wars -suksessen fra et par år tidligere. Gjett om de ble lurt! Den langsomme oppbygningen av spenning som finner sted i Alien var nesten uhørt i 1979. I nesten en time ble du introdusert for mannskapet på romskipet Nostromo ( etter en bok av Joseph Conrad) før noe som helst som lignet action, spenning eller skrekk fant sted. Men når du fikk det første glimtet av skipets blindpassasjer så skiftet filmen gir fullstendig og rapportene om folk som forlot kinosalen var mange. Alien bygger mesterlig opp sin spenning og når sitt kokepunkt først helt på tampen av filmen. At Sigorney Weaver og regissør Ridley Scott ble superstjerner etter denne er bare så absolutt fortjent.

Empire skriver: «Det er ikke lett å lage en film som er blant de beste i både skrekk -og sci-fi -sjangeren, men Alien får det til å se lekende lett ut.».

3. Scream (1996)

Regi: Wes Craven

Med: Neve Campbell, Courtney Cox

Egentlig en ironisk dekontruksjon av skrekk-sjangeren, men Wes Cravens lapskaus av klisjeer funket faktisk som en skrekkfilm i seg selv. Dette er en slasher-film med ikke bare en uventet tvist på slutten, men en hel haug. I likhet med Alien så funker også denne som en mester av to sjangre, her skrekk-sjangeren og parodien.

Empire skriver: «Referansene til tidligere filmer hagler tett, men Scream er en effektiv  chiller inne i sitt eget univers.»

4. The Thing (1982)

Regi: John Carpenter

Med: Kurt Russel, Keith David

Denne har du kanskje sett en nyere versjon med Kristoffer Hivju i. Vel, glem den. Det er 1982-versjonen som er the real thing. Regissør John Carpenter er en mann med flere kalkuner på samvittigheten, men i The Thing så stemmer alt ned til den minste detalj.

Empire skriver: «Hvem kan du stole på? Og når det dreier seg om overlevese, hva gjør dette med nivået på din egen paranoia? En kult-film som endelig har fått den statusen den fortjener.»

5. Halloween (1978)

Regi: John Carpenter

Med: Jamie Lee Curtis, Donald Pleasance

John Carpenter får to filmer på topp 5 til Empire. Det er også utvilsomt hans to beste filmer. Det har blitt laget utallige oppfølgere og nye versjon av Halloween, men ingen av dem kommer engang i nærheten av den klaustrofobiske følelsen du får av å se orginalen. Michael Myers ble et fenomen etter denne filmen - og det til tross for at i løpet av filmens gang så ser du han bare i noen få scener. Det er usikkerheten og paranoian hos «scream queen» Jamie Lee Curtis som «gjør» filmen.

Empire skriver: «Mange har forsøkt å kopiere John Carpenters stil og atmosfære i årene som har gått siden Halloween hadde premiere. Men ingen har klart det. Denne er mesterlig.»

6. Evil Dead II (1987)

Regi: Sam Raimi

Med: Bruce Campbell

Bruce Campbell fikk et comeback i fjor med den særdeles vellykkede TV-serien Ash vs. Evil Dead. En serie som om mulig var enda mer blodig og parodisk enn filmene den var basert på. Men hva filmer gjelder så er det unektelig Evil Dead II som tar kaka. En kult-favoritt og en hysterisk morsom film i seg selv. En vet liksom ikke om man skal bli skremt eller bare le av denne.

Empire skriver: «God eller dårlig...hvem bryr seg? Han er fyren med  motorsaghånd».

7. Shaun of the Dead (2004)

Regi: Edgar Wright

Med: Simon Pegg, Nick Frost

OK. Nå er vi gyngende grunn her. Shaun of the Dead er IKKE en skrekkfilm uansett hvordan du tolker sjangeren. Dette er en parodi på dusinvis av zombie-filmer som har kommet før. At filmen er morsom hersker det liten tvil om, men vi stiller oss kritiske til at Empire har denne på en syvende plass på en liste over TIDENES BESTE SKREKKFILMER!?

Empire skriver: «Det er en nyansert dybde over ensemblet i denne filmen slik at karakterene kommer ut bedre enn i de fleste skrekkfilmer».

8. Nosferatu (1922)

Regi: F.W. Murnau

Med: Max Schreck

Ja, du leser årstallet riktig. Denne filmen er fra 1922 og er et eksempel på det som gjerne kallles tysk ekspressjonisme i film. Lys, skygger og lyd maler fram en atmosfære så tjukk av du kan smøre den på brødskiva. Og gjett hva? Nosferatu er faktisk langt mer skremmende enn mange av sine yngre kolleager. Men denne må du kanskje på filmklubb for å få sett.

Empire skriver: «Å se Nosferatu er å se vampyrsjangeren før den hadde sett seg selv.»

9. Pan's Labyrinth (2006)

Regi: Guilermo del Toro

Med: Ivana Baquero, Sergi Lopez

Mannen bak filmer som Hellboy og Pacific Rim skapte i 2006 sitt mesterverk. Pan's Labyrinth er ulik alle andre filmer du har sett. En slags Twin Peaks møter Ringenes Herre, men med nok marerittaktige visjoner til å holde deg våken i dagevis. Filmen er på spansk, men la ikke det stoppe deg fra å se den. Dette er en av de beste skrekkfilmene på denne listen etter vår mening. Den er også en av de vakreste.

Empire skriver: Guilermo del Toros dypeste og mest personlige arbeide. Dette er et eventyr ulik alle andre eventyr.»

10. Jaws (1975)

Regi: Steven Spielberg

Med: Roy Sceider, Richard Dreyfuss

Duh-du-du-duh. Duh-du-du-duh. Duh-du-du-duh. Duh-du-du-duh. Du-du-dudu! Jaws var Steven Spielbergs første virkelig store suksess. Senere skulle det bli mange flere, men ingen var mer skremmende enn Jaws. Filmen som fikk selv træge trøndere til å kikke litt ekstra nøye etter i vannet før de satte føttene i Trondheimsfjorden.

Empire skriver: «Jaws fester seg i hjernen din og får hjertet ditt til å slå så mye fortere.».

11. The Exorcist (1973)

12. A Nightmare on Elm street (1984)

13. The Cabin in the Woods (2012)

14. The Wicker Man (1973)

15. Rosemary's Baby (1968)

16. Carrie (1976)

17. Ringu ( 1998)

18. The Cabinet of Dr. Caligari (1920)

19. An American Werewolf in London

20. Psycho (1960)

Se listen over alle 50 filmer her.