Nivået er flere hakk opp fra januar.

Les omtalene her:

Vinmonopolet tenker både påske, lam og vinterlige retter med mange av nyhetene som lanseres fredag 4. mars. Det kommer rundt 70 nyheter i basisutvalget, øl og brennevin inkludert. I bestillingslisten er det 735 nyheter. Det betyr at det samlede utvalget som vi kan velge blant på Vinmonopolet nå teller over 16000 forskjellige varianter av alkoholfri drikke, vin i alle former, sterkøl og brennevin.

Mer dyr hvitvin

Mens nordmenn for bare 15–20 år siden nesten utelukkende drakk rødvin, er det en klar tendens til at salget av hvitvin endrer seg. Både i form av større volum, men like mye med end-ring i stil og pris. Halvsøt, tysk hvitvin taper terreng til tørr tysk hvitvin, og fra andre land og regioner er det økende etterspørsel etter hvite viner i høyere prisklasse, ikke minst over 175 kroner per flaske.

Nå i mars utvider Vinmonopolet utvalget av hvite viner fra Rhône, fra appellasjonene Saint-Joseph, Saint Péray og Crozes Hermitage. Da snakker vi om viner laget på druene roussanne og marsanne. De kommer nå inn i 2014-årgangen, som ga gode volumer og god kvalitet i Rhône, spesielt for hvite druer. Prisnivået for de hvite Rhône-lanseringene er fra 181,40 til 251,50 kroner. Dette er viner som fint bør konkurrere med eksisterende viner fra Burgund og Loire.

Fem nye fra 2010

2010-årgangen fra Bordeaux har vært sagnomsust og ettertraktet. I partiutvalget denne gangen kommer det inn flere spennende lanseringer fra denne årgangen: Château Citran og Château Malescasse i vanlig format, samt tre magnumnyheter fra Château Côte Puyblancquet, Château La Rose Puyblanquet og Château Tour Cazelon. Ikke fra de superkjente Bordeaux-husene, men interessant både for årgang og volum (1,5 l).

Nytt fra Chile er to viner fra Movi-bevegelsen. Movement of Independent Vintners er en organisasjon med 28 uavhengige produsenter som serverer hånd-lagede produkter. Målet er å bevise at chilenske viner har personlighet. Det kommer en tredje vin fra Movi-folket i mai.

«Sherry» fra Tokaji

Spennende er også lanseringen av tørre, sherrylignende viner fra Tokaji. Det er ikke nytt i Ungarn, men lite påaktet og enda mindre eksportert. Men i naturvin- og tilbake til røttene-trenden som nå råder, er dette viner som bør ha et publikum, om enn lite.