- Det skal bli spennende å se hvordan det vil fungere med 70 NRK-ansatte om bord i denne båten, sier Hallvar Witzø.

Selv er filmregissør fra Leksvik allerede om bord på MS Sjøkurs, båten som skal huse Sommeråpent-sendingene i år. Når Sommeråpent, Reiseradioen, Minutt for minutt og Witzøs krimgåte skal spilles inn på en og samme båt, kan det by på utfordringer.

- Jeg er vant til å jobbe på en effektiv måte, men dette er det råeste jeg har vært med på. Vi støtter oss på en god casting og på gode forberedelser, sier regissøren.

En hybridserie med forviklinger

«Mysteriet på Sommerbåten» er historien om mannskapet på MS Sjøkurs. Gjennom 41 episoder, som sendes rett etter Sommeråpent, skal mysteriet om hvorfor kokken Tor er sporløst forsvunnet løses. Alle de seks faste karakterene i serien har hemmeligheter å skjule.

- Disse hemmelighetene skal vi nøste opp i igjennom sommeren. Dette er en komisk dramaserie med et krimplott – en hybrid av mange sjangre, forklarer Witzø, som er konseptuerende regissør for serien. Det vil si at han har ansvar for å finne de riktige personene til rollene og sette det kunstneriske uttrykket. Manuset er det andre som står for.

- Vi skal spille inn episoder hver dag på turen. Dagen før sending filmer vi det meste, men samme dag episoden skal sendes, filmer vi en scene på land i den byen vi er i. Episoden som utspiller seg på Reine i Lofoten, vil altså bli sendt samme kveld båten ligger til kai på Reine, forklarer Witzø.

Verdens vakreste dialekt

Av de seks skuespillerne i serien, er halvparten trøndere. Witzø har hentet inn Hildegunn Eggen, Terje Ranes og Jon Lockert Rohde som mannskap på båten og brikker i sin krimgåte.

- Om det er tilfeldig med så mange trøndere? Nei, det er ingen tilfeldighet. Jeg er jo trønder selv og jeg synes vi har verdens vakreste dialekt. Om de andre ikke er trøndere ennå, blir det det etter dette, ler Witzø.

De resterende karakterene i serien spilles av Nader Khademi, Sofie Asplin og Janne Heltberg. Sistnevnte har spilt i flere stykker ved Trøndelag Teater.

Mulig TV-gjennombrudd

Hallvar Witzø har sin utdannelse fra den norske filmskolen i Lillehammer. Hans avgangsfilm ved filmskolen, «Tuba Atlantic», ble nominert til Oscar for beste kortfilm i 2012. Witzøs kortfilm «Ja, vi elsker» fra 2014 ble plukket ut til kortfilmprogrammet i Cannes og var med i konkurransen om «Short Film Palme d'Or».

Det er ikke første gang Witzø jobber med en TV-serie, han tror likevel serien for NRK kan bli hans karrieregjennombrudd som TV-regissør.

- Nasjonalt sett kan dette kanskje bli det. Jeg trives godt i denne jobben, og jeg synes det er gøy å veksle mellom egne prosjekter og slike oppdrag som dette, sier Witzø.