Cantus kan vente seg en entusiastisk mottakelse fra det amerikanske publikummet på grunn av filmmusikken til Disney-suksessen «Frost». Animasjonsfilmen «Frost» er lagt til et landskap med norske fjorder og fjell, og åpnet med samisk joik, komponert av Frode Fjellheim og framført av Cantus.

Ambisiøst og travelt

– Det blir en ambisiøs og travel turné, sier korets dirigent, Tove Ramlo-Ystad. I USA skal koret ha konserter i Seattle, Minneapolis, Decorah, Stoughton og Appleton. Med seg på seg på USA-turen har de Henning Sommerro. Han har komponert og arrangert flere sanger for koret, og er med som musiker. I tillegg til konsertene skal de også delta på workshops på flere high schools og college.

– Disneystyret etter filmen «Frost» gjør at vi kan vente oss en enorm mottakelse, tror Ramlo-Ystad.

Disney har mangedoblet interessen

– Publikumsinteressen er på grunn av filmmusikken mangedoblet fra forrige gang vi var i USA i 2011. Vi blir møtt på en annen måte nå selv om vi da også ble svært godt mottatt. Disney har en enorm gjennomslagskraft, noe vi ikke tenker over her. Det er voldsomt.

Tove Ramlo-Ystad har vært en tur i USA i forkant av turneen og forteller om en voldsomt begeistring blant publikum.

– Det gjorde stort inntrykk på folk når de fikk vite at jeg dirigerer koret bak Disney-sangen. Ramlo-Ystad er sikker på at Cantus kan vente seg en annerledes mottakelse og opplevelse når de kommer til USA denne gangen.

Drar til USA med norsk repertoar

Til USA-turen har Cantus byttet ut deler av repertoaret sitt og fornorsket seg. I tillegg til Henning Sommerro er materialet komponert av Frode Fjellheim og Ola Gjeilo. Noe er nyskrevet til denne turneen i tillegg til at de tar med musikk fra CD-en koret ga ut i mars.

LES ANMELDELSEN: Cantus og Fjellheim så det forslår!

– Det er stas å komme til USA i en slik sammenheng og vise fram våre norske røtter, sier Cantus-dirigenten. Tove Ramlo-Ystad forteller at det er forgje USA-tur som er utgangspunkt for det hele. Den gang ga koret også ut en CD med navnet Norwegian Voices, og presenterte seg selv med bunadsbilder. Denne CD-en fikk Disney med seg fra Ringve da de var i Norge i forbindelse med planleggingen av «Frost». Slik fikk Cantus og Frode Fjellheim oppdraget med å lage filmmusikk.

– Og nå reiser vi tilbake til USA med en helt annen bagasje nettopp på grunn av filmmusikken til «Frost», sier Ramlo-Ystad.

Til Melhus og Meldal før USA

USA-turen startet med at Cantus ble invitert til Canada på en festival for damekor. Nå tar de med seg Henning Sommerro og drar på rundtur i USA først.

For trøndere blir det mulig å få høre Cantus sammen med Henning Sommero framføre det amerikanske konsertprogrammet allerede i helgen. Lørdag 11. april er de i Meldal kirke og i Melhus kirke søndag 12. april. I tillegg blir det en større konsert også med Frode Fjellheim i Frimurerlosjen i Trondheim 31. mai.