Tirsdag formiddag delte Trondheim kommune ut åtte kulturstipender til kunst- og kulturarbeidere fra regionen, hvert stipend på 25 000 kroner. I tillegg delte de ut kommunens kulturlegat på 50 000 kroner til kunsthåndverkeren Brit Dyrnes.

– Det er stor stas, og veldig hyggelig når en har jobbet som kunstner i Trondheim i nesten 40 år, sier Dyrnes, som var i Mexico da hun fikk beskjeden fra kommunen.

– Tatt på senga

– Der var det natt da telefonen kom, så jeg ble bokstavelig talt tatt på senga. Jeg søkte om å få kulturstipend, og visste ikke engang at det var noe som het kulturlegat. Det kom veldig overraskende, sier hun.

I avgjørelsen om hvem som skulle få legatet, la styret vekt på Dyrnes' lange kunstneriske virke i byen. De la også vekt på at hun har jobbet aktivt både for å styrke kunstproduksjonsmiljøene og kunstformidlingen, og at Dyrnes søknad er et kunstnerisk utviklende prosjekt.

Dyrnes er utdannet i faggruppe keramiske disipliner ved Kunstakadamiet i Trondheim og Staatliche Adademie der Bildenden Künste Stuttgart. Hun har arbeidet aktivt som kunstner, med hovedvekt på keramisk skulptur, i byen i over 30 år.

Japanske impulser

Fra 1985 og frem til i dag har hun utført 35 offentlige utsmykninger. Hennes kunst er innkjøpt av Norsk Kulturråd, Nasjonalmuseet og Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum.

Legatpengene planlegger hun å bruke til en studiereise til Japan.

- Jeg reiser til Japan i mars for å fordype meg i japansk kunsthåndverk og arkitektur. Der skal jeg treffe japanske kunstnere og arkitekter, og jeg skal ta med meg impulser til et annet prosjekt jeg jobber med, Art Hotel Norway på Brattøra.

30 søkere

De åtte kulturstipendene gikk til Bergmund Waal Skaslien (improbratsjist), Lisa Lie (scenekunstner, regissør, skuespiller, dramatiker og forfatter), Cathrine Ruud (billedkunstner), Rune F. Hjemås (forfatter), Emilie Birkenes Thun (danser), Astrid Findreng (billedkunstner), Kim Ramberghaug (billedkunster) og Siri Langøigjelten (musiker og komponist).

Kommunens kulturstipend og -legat er en del av arbeidet med å legge til rette for gode vilkår for produksjon og formidling av profesjonell kunst, og styrke forutsetningene for kunstproduksjon, skriver kommunen i en pressemelding. På grunn av den økonomiske situasjonen i legatet er ikke det blitt utdelt siden 2010. Styret i kulturlegatet er oppnevnt av formannskapet, og i tillegg er kommunaldirektøren for kultur og næring fast medlem.

Kulturstipendet har som formål å tjene til videre inspirasjon for kunstnere og kulturarbeidere i Trondheim. Fra 2014 ble kulturstipendet og legatet utlyst som en søknad. Det var i år 30 søkere.

foto
Brit Dyrnes' lange kunstneriske virke i Trondheim er noe av grunnen til at hun i dag ble tildelt Trondheim kommunes kulturlegat på 50 000 kroner. Kunstneren skal bruke legatpengene til en studiereise til Japan. Foto: Carl-Erik Eriksson, Trondheim kommune