Nå har Fylkesmannen avgjort saken. Det blir tilbygg på gamle Rosendal kino til tross for naboklager. Byggearbeidene er allerede i full gang med tanke på at Teaterhuset Avant Garden skal inn flytte inn i løpet av 2019. Tilbygget blir på 508 kvadratmeter øst for eksisterende kinobygning.

Naboene har klaget på at de får en 36 meter lang og over ti meter høy fasade som nærmeste nabo. De reagerer spesielt på at foajédelen blir liggende to meter fra nabogrensen og er sju meter lang i to etasjer med en tredje etasje inntrukket.

Følte seg overkjørt

De nærmeste naboene i en firemannsbolig rett ved har følt seg overkjørt av kommunen og klaget bygningsrådet vedtak til Fylkesmannen.

- Vi er ikke blitt invitert til et eneste møte. Dette er bare blitt lempet over på oss, sa Astrid Lydersen til Adresseavisen sist sommer. Hun er nærmeste nabo til det kommende tilbygget på Rosendal Teater. Hun mener all sol kommer til å forsvinne i hagen med det nye tilbygget.

Fylkesmannen stadfester med dette kommunens byggevedtak, men påpeker at kommunen har gitt en tillatelse til avkjørsel som er i strid med reguleringsplanen. Det betyr at denne delen av vedtaket må behandles på nytt.

- Blir veldig bra

Fylkesmannens vedtak er endelig og kan ikke påklages. Dermed er selve den omstridte byggesaken avgjort.

foto
Styreleder Ottar Michelsen i Teaterhuset Avant Garden. Foto: terje svaan

- Dette blir veldig bra. Det er et prosjekt vi har ønsket, sier styreleder Ottar Michelsen i Teaterhuset Avant Garden. Teaterhuset holder i dag til i underetasjen i Folkets Hus i Olav Tryggvasons gate.

- Det er en forutsetning å komme i nye lokaler. Vi får universell utforming som vi absolutt ikke har i dag, og vi får arealer til co-produksjoner som vi trenger nå når det blir mer vanlig i bransjen. Og det var nødvendig at avklaringen kom nå for at vi skal kunne planlegge åpning i 2019, sier han.

KOMMENTAR: På høy tid med nytt liv på Rosendal

I gang med nybygget

Ottar Michelsen forteller også at byggearbeidene var i ferd med å komme i en kritisk fase dersom det skulle ha blitt nei. Akkurat nå er det bare skallet igjen av den gamle bygningen og bygningsarbeiderne er i gang med nybygget.

- Hva hadde skjedd dersom Fylkesmannen hadde sagt nei?

- Det er fryktelig vanskelig å si, sier Michelsen og vil ikke spekulere i det.

foto
Arbeid har pågått lenge: Slik så det ut i det gamle kinolokalet i januar i år.

- Gjenoppstår som kulturhus

- Det som er klart er at Rosendal gjenoppstår som kulturhus. Det er et viktig bidrag til kulturbyen Trondheim, sier styrelederen i Avant Garden.

Han understreker at han meldte seg inhabil og ikke deltok  i behandlingen i bygningsrådet der han representerer SV.

- Det er også viktig at naboene har fått uttalse seg og at klagen blir ordentlig behandlet.

Det ferdige kulturbygget får to scener, samt prøvesal og kontorer. Hovedscenen i det gamle huset vil få plass til 600 stående eller 200 sittende publikummere, mens den andre scenen blir plassert i et betydelig tilbygg. Det blir også kafé i det nye teaterhuset.

LES MER OM DEN LANGE KAMPEN OM ROSENDAL:

Ekstrarunde om Rosendal-lån

Avant Garden ett steg nærmere Rosendal

Avant Garden kan havne i nytt signalbygg på Brattøra

2.5 millioner til Avant Garden

Trodde de fikk Credo-brasseri på Rosendal

Trondheim Filmklubb: Husløs 50-års feiring

Morten Diesel Dahl prøvde å kjøpe Rosendal i 2010, men fikk nei

Verken Reitan eller Lykke vil ha Rosendal

Åpent brev om farsen Rosendal fra Diesel

Kampen om Rosendal

Drømmen om Filmens hus rakner

Filmsamvirke i Hollywoods Rosendal?

Cinema Paradiso

Rosendal kan bli super-kino