På Hovedbiblioteket i Trondheim står Magnus med mamma Gro Nordengen Lohn og leter etter «Detektivbyrå nr. 2», en barnebok skrevet av Jørn Lier Horst. Boken er en av de mest populære i Trondheim i sommer, og Magnus vil ha den med på ferie til Spania. Når han er ferdig med å lese boka om detektivene Oliver og Tiril, kan han registrere den på kampanjen Sommerles sine nettsider, sanke poeng og hente premier på biblioteket.

– Nå har han lært seg å lese litt selv, da er det fint å opprettholde det i ferien, sier pappa Hallgeir Nordengen Lohn.

Trøndelag nest best i Norge

Sommerles er en nasjonal kampanje for elever på barneskolen, med mål om å få barna til å lese mer i sommerferien. Av nesten 37 000 barneskoleelever i Trøndelag, har over 13 000 barn registrert seg på kampanjens hjemmeside, en deltagelse på over 35 prosent. Med det er Trøndelag nest best i Norge, kun slått av Rogaland.

– Kampanjen er ment for elever på barneskolen, og alt foregår på nettsiden. Der lager man seg en bruker og registrerer bøker. Det fungerer som et dataspill, sier Mari Aakerøy, bibliotekar på barne- og ungdomsavdelingen. Hun forteller at høytlesning og lydbøker også kan registreres på Sommerles.

Bibliotekar på Hovedbiblioteket i Trondheim, Mari Aakerøy, er godt fornøyd med antall barn som har meldt seg på Sommerleskampanjen. Foto: Vegard Eggen

Premiene motiverer

Man kan vinne tre premier, i tillegg til trofeer på Sommerles sin hjemmeside. Man kan velge mellom ulike småting på bibliotekene – linjaler og armbånd blant annet. Dette er det andre året Sommerles arrangeres, og bibliotekar Aakerøy mener det er stor entusiasme rundt prosjektet.

– Både foreldre og barn er så glade og stolte når de kommer hit for å hente premie eller for å låne ny bok. Vi merker stor pågang om dagen, sier hun. Aakerøy mener at lærerne kan merke at barna blir dårligere til å lese i løpet av sommerferien, og at det er nettopp det kampanjen skal motvirke.

Aakerøy synes antall påmeldte har svart til forventningene, og er svært fornøyd med at så mange barn kommer innom.

– Vi fra biblioteket var på barneskolene og fortalte om Sommerles i forkant av ferien for å promotere. Det kan nok ha bidratt til at vi ligger så godt an i forhold til resten av landet, sier hun.

Lesemotivasjon?

Aakerøy forteller at det er flest 3.- og 4.-klassinger som deltar i Sommerles, og at det derfor er en del lettleste bøker som er blitt svært populære. «Detektivbyrå nr. 2» er en av dem, og Magnus Nordengen Lohn må finne seg en annen bok. «Detektivbyrå nr. 2» er utlånt.

Magnus (6) hadde med seg lillesøster Sigrid (4) for å se etter bøker til sommerferien. Foto: Vegard Eggen

Tidligere i sommer har han lest «Kaptein Supertruse» og «Villaksen Salomon», som handler om en laks som skal finne fram til havet. Magnus har ikke fått registrert alt han har lest på Sommerles, men mamma Gro sier de skal få gjort det. Magnus synes ikke Sommerles har gitt han noe særlig lesemotivasjon, men pappa Hallgeir er ikke helt enig.

– Særlig i starten var Sommerles en stor motivator, men det har kanskje dabbet litt av, sier han. Mamma Gro følger opp med at foreldre må ta noe av ansvaret.

– Det er opp til oss å følge med, slik at alt blir registrert på nettsiden.