- Jeg har fått meg et nytt forbilde. En bestefar som skrev på Facebook at han var ensom. Han tok initiativ til å møte noen, og skrev at han var glad i kulturarrangementer, forteller kulturminister Linda Hofstad Helleland, foran publikummet i Borggården.

- Jeg kontaktet han, og nå skal vi på åpningskonserten sammen, fortsetter hun.

Helleland holdt en konkret og personlig åpningstale til årets festival.

- At barna vokser opp med den idoldyrkingen som er i dag, tror jeg bekymrer mange, forteller hun.

Idol

Store og små møtte opp på Torget fredag formiddag. Mange startet dagen på Lian Restaurant før de skulle gå pilegrimsleden ned til Nidarosdomen. Da de ankom Torget, fikk de en rose hver, som de skulle legge foran statuen til Olav den hellige på Nidarosdomen.

Åpningsseremonien i Borggården startet med et rocka musikalsk innslag av Kathrine Strugstad. Prince-låten var en smakebit på «Purple Rain»-forestillingen, som skal holdes på samme sted førstkommende lørdag.

Direktør i Olavsfestdagene, Petter Myhr, holdt en tale om idoler, og det å være et godt menneske.

- Noen idoler er med oss hele livet, men vårt forhold til dem kan endres underveis, forteller direktøren fra scenen.

- Vår målgruppe er dere

Styreleder i Olavsfestdagene, Arild Kalkvik, gikk på scenen for å fortelle hvilken type festival det er.

- Vi er der for det som er smalt, bredt, lavt og høyt. Vår målgruppe er dere. Folk som liker forskjellige ting, og folk som tror på forskjellige ting, sier styrelederen.

- Vi arrangerer en festival som er relevant til den tiden vi lever i, men som også trekker linjer tilbake i tid, fortsetter han.

Helga Haugland var også på scenen for å snakke om årets tema. Bjørn Eidsvåg ga publikum en smakebit på forestillingen «Etterlyst: Jesus». TSO fremførte et verk med tekst av Jon Fosse, og Charlotte Aunestad sang låten «Bare si ja». Arrangementet ble avsluttet med Paal Flaata og «Bless Us All».

Forestilling: Bjørn Eidsvåg skal under festivalen holde forestillingen «Etterlyst: Jesus» på Trøndelag Teater. Foto: Sebastian S. Bjerkvik, Adresseavisen