Ny plate og turné markerer salsabandets 20-årsjubileum.

- Jeg opplever at det groover helt ekstremt, det svinger ordentlig, sier Steinar Larsen, daglig leder for Trondheimsolistene. Pianist Morten Huuse gliser tilbake.

Vi er i Nidaros Studio i Fossegrenda, og produsent Rune Nordal spiller en av låtene fra det kommende albumet. Det er vanskelig å være uenig med Larsen.

Sist Mambo Compañeros ga ut plate, fikk de meksikansk hjelp.

Da Mambo Compañeros fant ut at de ville feire sitt 20-årsjubileum, fikk de lyst til å gjøre noe helt spesielt. Salsabandet børstet støvet av de de mest kjente latinlåtene fra 1940- og 50-tallet. Gigahits fra artister som Dean Martin, Perry Como, Caterina Valente og Nat King Cole.

- Jeg hadde en far som spilte dansemusikk på 50-tallet. Jeg arvet en god del noter av ham, og der fant jeg flere av disse sangene, mange av dem klassikere folk har hørt før, sier Huuse og ramser opp titler som «Cuando Cuando», «Arrivedeci Roma», «La Paloma» og «Mambo Italiano».

Ny opplevelse med salsa

For virkelig å få låtene til å skinne, inviterte Mambo Compañeros med seg Trondheimsolistene i studio.

For strykeorkesteret var det en ny opplevelse å spille salsa, og de måtte bruke tid på å komme inn i musikken.

- Fordelen med Trondheimsolistene er at vi har nysgjerrige musikere som er interessert i et bredt spekter av musikk. Vi har gjort svært mye forskjellig, fra folkemusikk med Gjermund Larsen, til Motorpsycho, D.D.E., Ola Kvernberg og jazzmiljøet, sier Larsen, som ønsket at strykerne skulle bli en integrert del av lydbildet.

Saksofonist Kåre Kolve og Morten Huuse skrev strykearrangementene, som ble spilt inn i Øra studio.

Nå sitter vi sammen med Huuse og Larsen i Nidaros Studio og hører det ferdige resultatet strømme ut av høyttalerne. Musikerne nikker anerkjennende.

Spiller på Jazzfest

Selve plateslippet markeres med en turné som starter på Ørland kultursenter 18. april. Dagen etter spiller de i Dampsaga i Steinkjer, og 20. april på Orkdal kulturscene i Orkanger. Miniturneen avsluttes på grandiost vis med konsert på Clarion Brattøra under Jazzfest 5. mai.

Sammen med 11-12 strykere teller den utvidede utgaven av Mambo Compañeros over 20 musikere på scenen.

Gruppa ble etablert som Mambokameratene i Trondheim i 1996. Da cubanerne Alexander Fernandez og Luisón Medina etter hvert ble med i gruppa, tok de et spanskklingende navn.

500 spillejobber

De har vært husorkester i tv-programmet «Tore på sporet» og i bryllupet til Märtha og Ari, og gjennom årene er det blitt om lag 500 spillejobber over hele Skandinavia.

«Mambo Companeros debuterer med en av de mest gjennomarbeidede salsa-cd-ene som er utgitt av norske musikere», skrev vår anmelder om debutplata.

- De fleste av oss jobber som frilansmusikere, vi har ikke greid å leve av dette bandet alene. Men i perioder har vi jobbet mye, og spilt på alle de store festivalene, sier Huuse.

Det nye albumet utgis på Øra fonogram, der Steinar Larsen er medeier.

- Når landets beste salsaorkester vil gi ut musikk på vårt selskap, er vi selvsagt med på det, sier Larsen.

foto
Det nye albumet blir Mambo Compañeros' tredje. Hele platen er spilt inn i Nidaros studio med produsent Rune Nordal (t.h.), bortsett fra strykerne som er spilt inn i Øra studio. Foto: Håvard Haugseth Jensen