Den har vært i motebildet en stund, men i år har rumpetaska for alvor blitt en slager. Vesken som henger på rumpa, og som vi gjerne forbinder med en skitur, er en stor trend denne sommeren. Kjendiser som Julie Bergan er å se med rumpetaske. De store motehusene har en variant hver, og du finner dem i de fleste kjedebutikkene.

Festivaltrend

- Dette er en hype som begynte under de mange festivalene i fjor og som har tatt seg opp for fullt denne sesongen. Det er jo en kitsj fra 80-tallet som nå er tilbake, i samme stilkategori som crop-top, neonfarger og speilsolbriller som det også er mye av i år, sier moteekspert Marianne Jemtegård, som er God morgen Norge-stylisten på TV2.

Hun legger til at Baywatch-stilen med badedrakt til hverdags, shorts og solskjermer er tilbake. Med hestehale, solskjerm og en rumpetaske blir du ikke mer moteriktig i år, ifølge stylisten.

Begge hendene fri

- En rumpetaske er uhyre praktisk i tillegg. Du har begge hendene fri og kan bære en is i hver hånd. Dessuten er det et fashion-statement som bæres i nærheten av det som også i år er sommerens viktigste kroppsdel, rumpa, sier Jemtegård.

Den street-sporty hverdagsmoten som har vært en stund har hentet frem det som tidligere har vært typisk mote-nei. Sokker i sandaler og rumpetaske har lenge vært totalt fraværende i motebildet, men er noe vi kommer til å se masse av i sommer, ikke minst på de mange musikkfestivalene.

Humor i motebildet

- Det er gjerne sånn at når noe har vært borte lenge nok, snur trenden. Det har det gjort her. Rumpetaska er det heteste ascessoiret akkurat nå. Det er en stil som du bærer med humor fordi det har en slags ironisk twist. Klær og tilbehør som gjør oss litt gladere kan det jo aldri bli for mye av, sier Jemtegård og legger til at det nye i år er å bære rumpetaska som en veske.

- Det handler om å finne en kreativ måte å bære rumpetaska på. I vinter så vi at flere bar rumpetaska som et slags belte utenpå ullkåpa. Nå ser vi at mange henger den over skulderen. Og mange vil nok gå for en variant med farger og print, noe det er mye av lenger sør i europa. Her til lands er det flest å se av den klassiske sorte foreløpig, men det kommer nok andre varianter etter hvert, sier Jemtegård.

Stor etterspørsel

Flere butikker i Trondheim melder om stor etterspørsel etter rumpetasker som et alternativ til en ordinær veske nå.

foto
Som en veske: Mange ønsker å benytte rumpetaska istedenfor den vanlige vesken når man skal på kafé eller bytur, sier Silje Eriksen hos Morris på Solsiden.

- Det er mange som kommer innom og spør etter rumpetasker, og da for å benytte den istedenfor den vanlige vesken vi har med oss på kafé eller bytur. Det er ikke lenger noe vi selger bare til folk som skal ut og reise eller på tur i marka, sier Silje Eriksen hos Morris på Solsiden.

foto
Het trend med rumpetaske: Rumpetaska er det heteste ascessoiret akkurat nå. Det er en stil som du bærer med humor fordi det har en slags ironisk twist, sier moteekspert Marianne Jemtegård Foto: Privat
foto
Det nye i år er å bære rumpetaska som en veske, ifølge moteekspert Marianne Jemtegård. Foto: Annemona Grann