Kandidat 1: Tina Marie Asphaug/Amadia

Kandidat 2: Kåre Ingebrigtsen

Kandidat 3: John Helge Inderdal

Kandidat 4: Marit Bjørgen

Kandidat 5: Fatima Almanea

– Det er helt naturlig for meg å være engasjert i det som interesserer meg, og det vil jeg fortsette med, sier Bjørgen.

Det siste året har vært spesielt for 35-åringen. Kun elleve dager ut i 2015 lyktes hun med det hun hadde forsøkt på i mange år. Bjørgen vant Tour de Ski, en triumf som ble det aller største i VM-sesongen.

– Jeg har alltid sagt at Tour de Ski var som skapt for meg, men hadde begynt å tvile litt. Det var derfor veldig godt å få bevist det.

Tårer og fortvilelse

Hun ble nummer to bak Virpi Kuitunen første gang Tour de Ski ble arrangert i 2007. Hun fikk en ny andreplass i 2012, men i løpet av årene som har gått har det også blitt mange tårer og mye fortvilelse.

– Tour de Ski var helt klart høydepunktet sist sesong. I tillegg til VM i Falun var touren det store målet, og det betydde utrolig mye for meg å gå først over målstreken på toppen av monsterbakken.

Bjørgen lyktes også i Falun, selv om hun ikke var like suveren som i tidligere mesterskap. Hun reiste hjem med gull på sprinten og på stafetten, samt sølv på den avsluttende tremila.

I denne saken oppsummerer Bjørgen høydepunktene i årets sesong (Pluss).

Mangler «årets trønder»

– Med to gull og ett sølv i VM i Falun, og sammenlagtseier i verdenscupen, ble det en fantastisk sesong. Formen var ikke helt optimal i VM, men jeg visste at det var en risiko for det ettersom jeg satset på Tour de Ski. Det er ikke mange som har vunnet Tour de Ski og tatt VM-gull i samme sesong, minner hun om.

Nå er det nesten bare prisen som «årets trønder» hun mangler før premiesamlingen er komplett.

– Hva mer har du å strekke deg mot i skisporet, nå som du egentlig har vunnet alt som kan vinnes?

– For meg er det ikke antall seire eller medaljer som teller. Jeg drives av å utvikle meg som skiløper og person, å sette meg mål og jobbe mot dem. Det er alltid noe å jobbe med og noe som kan forbedres, og det er motiverende i seg selv.

Roser Bjørndalen

Bjørgen trekker frem Ole Einar Bjørndalen.

– Han er snart 42 år, har vunnet det som kan vinnes, men er fortsatt på topp. Så lenge motivasjonen for å være i utvikling er der, finnes det alltid noe å strekke seg mot. Det å være med på å utvikle langrennssporten videre betyr også mye for meg.

Etter VM var det mange som trodde at Bjørgen ville gi seg som skiløper. I midten av april, under årsmøtet til Trøndersk Skilaug, kom hun med gladmeldingen om at hun fortsetter. Så, i midten av juni, slapp hun bomben:

Marit Bjørgen er gravid.

Dermed ble årets sesong helt annerledes. Planen er å gå skirenn igjen på tampen av vinteren. Men uansett er det helt andre ting som er mer viktig.

Bjørgen har termin lille julaften.  – Jeg må finne min måte å være mamma på. Han kommer sikkert til å oppleve et press, ettersom han har to foreldre som har vært aktive på et høyt nivå. Jeg tror det er viktig at han får gå sin egen vei og finne ut hva han har lyst til selv, fortalte Bjørgen i dette intervjuet med Adresseavisen i oktober (Pluss).

VM-ambassadør

I høst har hun engasjert seg sterkt i jobben som VM-ambassadør for Trondheim, hun har jobbet for å få folk i fysisk aktivitet, og hun har engasjert seg i en kampanje for gjenbruk av idrettsutstyr.

– Det er helt naturlig for meg å være engasjert i det som interesserer meg, og det vil jeg fortsette med. Jeg brenner for fysisk aktivitet og det å gi barn muligheter til å drive med idrett. Noen har lyst til å bli verdensmestere, og andre vil bare ha det gøy med aktiviteten.

Bjørgen sier at det må være rom for alle.

– Ved å gjenbruke idrettsutstyr kan vi gi flere mulighet til å lære å gå på ski og finne glede ved det, uansett bakgrunn og økonomi. Det synes jeg er viktig. Fellesskapet er viktig for meg. Jeg hadde ikke vært der jeg er i dag uten de andre jentene på laget.

foto
Et nytt sterkt år: Marit Bjørgen, her under verdenscupen på Lillehammer tidligere i desember, er blant dem som er nominert til Årets trønder-prisen. Foto: BIRGER LØFALDLI
foto
Godt lag med barn: Marit Bjørgen stiller gjerne opp for unge fans og er opptatt av felleskapet i idretten. – . Jeg brenner for fysisk aktivitet og det å gi barn muligheter til å drive med idrett. Noen har lyst til å bli verdensmestere, og andre vil bare ha det gøy med aktiviteten. Foto: BIRGER LØFALDLI