Glutenfritt og lavkarbomat er det ikke spor av. Juicing og spirulina er ikke å se. Poke og fermentering? Langt ifra. Og dersom du ikke henger med nå, er det ingenting å skjemmes av. Norges største matblogger er heller ikke i nærheten av dette. Hun satser fortsatt på den helt «vanlige» maten, de tradisjonelle rettene, og lager alt på sitt eget kjøkken i huset sitt på Fjellhamar utenfor Oslo.

- Jeg har jobbet en del for å skille mellom privatliv og jobb. Derfor har jeg to kjøkken, ett til hverdags og ett som er tilrettelagt for bloggen min, sier Trine, opprinnelig fra Trondheim, og som for halvannet år siden sa opp jobben som jurist i Utdanningsdirektoratet for å bli blogger på heltid. Hun fulgte hjertet. Valgte det hun brenner for. Matlaging og blogging. Det siste året har hun annenhver uke produsert en video der folk ser gangen i en matrett. Et 30-talls videoer ligger nå på Trines egen Youtube-kanal, i tillegg til at de er tilgjengelige på Trines matblogg.

Videosnutter

- Jeg lager gjerne de rettene som er mest populære på bloggen, som suppe og hverdagsmiddager, mat som egner seg i en hektisk hverdag. På to minutter viser jeg hvordan du lager en rett fra a til å, sier matbloggeren og legger til at videoene i gjennomsnitt har over 30.000 visninger på Instagram. Som en middels stor avis. Trines matblogg er som et lite mediehus.

- I går var det nærmere 66.000 unike brukere på bloggen min, og på lørdag var det enda flere. Normalt ligger det på rundt 40.000 unike brukere, men nå i jula er det høysesong og mange ønsker tips og råd i matveien, sier Trine. I januar feirer hun ti-års jubileum som matblogger og kan se tilbake på en eventyrlig suksess. To kokebøker har kommet til, begge mestselgende, og den tredje er på vei. Og to ganger har hun blitt kåret til «Årets matblogger».

Ute etter tips

- Du har «truffet»?

- Ja, jeg har truffet, sier Trine og tar en slurk av kaffen mens hun funderer litt på akkurat det. At hun har truffet med helt ordinær mat som alle kan lage. Tomatsuppe og kanelboller. At hun leser kokebøker, magasiner og reiser en del for å hente inspirasjon. Er på matkurs. Jakter på tips. Gode smaker. Uten jåleri.

- Jeg er alltid ute etter å lære nye grunnteknikker når det gjelder å tilberede kjøtt og fisk. Og nye smakskombinasjoner. Hvordan maten presenteres har alltid vært viktig for meg. Mamma sa bestandig at vi spiser med øynene også, sier bloggeren og legger til at maten aldri blir bedre enn råvarene. Det er grunnprinsipp nummer en.

Enkelt og tradisjonelt

- Gjør det enkelt, det er mitt beste råd. Det er ikke nødvendig med massevis av tilbehør. Legg sjelen din i noen få elementer. Jeg er et tradisjonsmenneske, men det går selvsagt an å gjør noen små endringer. I år skal jeg langtidssteke ribba, sier Trine. Hun tukler ikke med mattradisjonene, men tilfører gjerne noe ekstra for smakens skyld. Litt stjerneanis, kanel og nellik i sausen er lov. Det samme gjelder en dash sjy i rødkålen. Desserten på julaften er riskrem med bærsaus. Hjemmelagde pepperkaker hører også med, laget etter en oppskrift hun fikk av sin mor. Ellers går det i pinnekjøtt, juletorsk og pizza.

- Vi har alltid pizza på sjette juledag, noe jeg fortalte VG for et par siden. Og da ble selvsagt overskriften at Norges største matblogger spiser pizza i julen. Men poenget er at jeg lager pizza med restene fra julemiddagene. Jeg er så opptatt av å bruke restemat, dessuten blir det veldig godt, sier hun smilende, og understreker at tittelen som kan mistolkes dit at Trine spiser pizza på selveste julaften er oppbrukt.

Nesten altetende

- Hvordan er det, får venner litt prestasjonskvaler når du skal komme på middag?

- Nei, det tror jeg ikke. De fleste har jo kjent meg lenger enn de ti årene jeg har vært matblogger, men noen legger seg kanskje litt ekstra i selen, sier hun forsiktig, og understreker at hun er altetende. I alle fall nesten. Norges største matblogger kan styre begeistringen for sopp. Overdose av sjampinjong fra boks under oppveksten har satt spor. Det henger i. Aldri mer.

Hun sa riktignok «aldri mer» om det å skrive kokebok også, da hun i fjor høst kom med «Trines mat 2». Hun er så vidt i gang med en tredje bok som kommer til høsten.

Utvikler bloggen

- Hvis alt går etter planen så gjør den det ja. Jeg har mange prosjekter på gang og skal blant annet redesigne bloggen. I slutten av mars vil den fremstå langt freshere og mer brukervennlig med større bilder og slidere. Du skal også kunne lage din egen side med dine egne favoritter, sier Trine. Hun har også et ønske om at de som benytter matbloggen i fremtiden kan få mulighet til å bestille varer basert på oppskriftene fra bloggen, og få alt levert hjem på døren via dagligvarebutikk på nett.

- Jeg handler mye matvarer på nett og synes det fungerer veldig bra. Det blir en langt hyggeligere og mer inspirerende handletur når jeg kan konsentrere meg om å kjøpe kjøtt, fisk og det lille ekstra, uten å måtte drasse på melk, egg, hvetemel og brød, sier Trine, og setter i gang med pynting av pepperkaker. Den tradisjonelle julebaksten skal ferdigstilles. Den med meierismør og mye sukker.

foto
Årets matblogger for andre gang: - Gjør det enkelt, sier Trine Sandberg, som ble kåret til Årets matblogger i 2016 og i 2014. Foto: Foto Kristin Svorte
foto
Estetisk mat: - Vi spiser også med øynene, sier Trine Sandberg, som er opptatt av at maten skal se lekker ut i tillegg til å smake godt. Foto: Foto Kristin Svorte
foto
To kjøkken: Trine Sandberg står bak suksessbloggen «Trines matblogg». Hun lager all maten hjemme på et eget kjøkken, innredet for bloggvirksomheten. Foto: Foto Kristin Svorte
foto
Gammel oppskrift: Trine Sandberg baker pepperkaker baker pepperkaker etter en oppskrift hun har fått av moren sin. Foto: Foto Kristin Svorte
foto
Ekte smør og mye sukker: Trine Sandbergs pepperkaker er slik hun laget dem som barn sammen med moren sin. Foto: Foto Kristin Svorte