Håkon Blekens serie «Korsveien», med de 14 collagene som fremstiller Jesu lidelse, har vært utstilt i Nidarosdomen siden mars. Bleken laget kollasjene på bestilling til St. Olavs kirke i 1975, men da kirkebygget ble revet for å gi plass til nye St. Olav domkirke, ble kollasjene levert tilbake til kunstneren. Nå blir bildene en del av katedralens varige pryd.

- Dette er strålende, og en lykkelig slutt på det hele, sier Bleken. Han er svært glad for at det ble en permanent løsning i Nidarosdomen for de 14 kollasjene.

Skal henge i sideskipet

- Jeg har aldri sett disse bildene fremstå så fint som her, uttalte Bleken til Adresseavisen da han så de 14 kollasjene i hvert sitt kammer i Kvinnenes minnekapell i Nidarosdomen i vår. Siden har han hatt et ønske om å skjenke bildene i gave til Nidarosdomen. Nidaros Domkirke og Vår frue menighet uttalte at de med glede ville motta Håkon Blekens serie «Korsveien», og nå har styret i NDR besluttet at kunstverkene får en varig plass i Nidarosdomen. Oppheng vil ifølge styrets vedtak skje i samråd med kunstneren, og skal ikke gi permanent inngrep i katedralen. Det er foreslått å henge bildene på nordre sideskips vegg, dvs. inne i skipet på veggen som vender mot Munkegata.

Kunstverk til inspirasjon

- Vi har hatt en dialog med NDR rundt denne gaven, og har hele tiden vært positive til dette. Vi synes det var veldig fint å ha bildene i Kvinnekapellet, men det blir også fint å ha dem i sideskipet. Dette beriker opplevelsen av rommet og gudstjenestene i Nidarosdomen, og det går an å bruke kunstverkene i deler av kirkeåret for å aktualisere formidlingen av det kristne budskapet. Bildene skal være til inspirasjon, sier Bodil Slørdal, sogneprest i Nidaros domkirke og Vår Frue Menighet. Hun synes det er fint å kunne ta vare på kunsten som er laget spesielt til en kirke.

Bildene skal henge i Kvinekapellet frem til nyttår, og målet er få dem montert i sideskipet i god tid før påske.

- En berikelse

- Vi tror det vil bli en god presentasjon av disse bildene i nordre sideskips vegg, uten at det gjøres inngrep i middelalderveggen. Korsveien er bilder som skal være til inspirasjon ved en vandring, og her kan publikum følge stasjonene i Korsveien, bilde for bilde, sier Steinar Bjerkestrand, direktør i NDR. Bildene skal henge ved et betjent vaktpunkt i katedralen og være tilgjengelig for alle besøkende.

Han understreker betydningen av å ha kunst i katedralen som kan hjelpe folk dypere inn i troen. Tanken er å gi besøkende nye muligheter for ettertanke.

- Det er ikke uvanlig å ha bilder som kan bidra til meditering i forbindelse med Korsveien. Og når menigheten får en så storslagen gave er det utelukkende en berikelse, sier Bjerkestrand.

- Meget, meget gledelig

- Skal Blekens bilder henge permanent i Nidarosdomen? Det er meget, meget gledelig, sier professor i kunsthistorie, Gunnar Danbolt, når han får presentert nyheten.

- Da Blekens 14 bilder sto ferdige i 1975, representerte de noe helt nytt innenfor kirkekunst. I stedet for bilder i renessanstil med Kristus på korset, laget Bleken 14 håndkolorerte kollasjer, som koblet samtidens lidelser med Jesu lidelser. Dette er et av hans hovedverk, sier professoren.

- Bildene er spørrende, de gir rom for meditasjon. Bleken har brukt fotografier fra terroren i Chile og krigen i Vietnam som bakgrunn og trukket samtidens lidelser inn.

- De mangler forståelse

- Der Jesus får overrakt korset, har jeg et bilde av diktatoren Pinochet i bakgrunnen. På den måten blir ikke ferden mot Golgata bare religionshistorie, men noe som angår oss i dag også, har Bleken sagt i et tidligere intervju.

- Den katolske kirke vraket «Korsveien», hva tenker du om det?

- Jeg har vært forferdet over at dette hovedverket ble tatt ned og satt på museum. Dette bør være til ettertanke for den katolske kirke. Det har vært skrevet mye om verket, jeg tror ikke de har lest noe av det. Jeg tror de mangler forståelse for hva de har foran seg, de vi heller ha konservative bilder av Jesus langs lidelsesveien, sier Gunnar Danbolt.

- Da sier vi takk, og beklager forstyrrelsen.

- Neinei, for all del. Du skal ha takk, denne nyheten har løftet ettermiddagen min.

I godt selskap

Edvard Munch malte seg selv som korsfestet. En rekke av kunsthistoriens mestere som Matisse, Gauguin, Kadinsky, Rembrandt, Rubens og Goya har malt berømte bilder av krusifikset. Håkon Bleken har gjort Jesu lidelser til noe mer enn religionshistorie.

Håkon Blekens «Korsveien» befinner seg nå i Kvinnens minnekapell i Nidarosdomen. På nyåret flyttes bildene til nordre sideskip og blir en del av den permanente utsmykningen. Foto: Leikny Havik Skjærseth
- Dette er meget, meget gledelig. Jeg tror de (den katolske kirke) mangler forståelse for hva de har foran seg. De vi heller ha konservative bilder av Jesus langs lidelsesveien, sier Gunnar Danbolt, professor i europeisk kunsthistorie. Foto: NTB scanpix