- Det har vært en spesiell Eurovision-reise siden Agnete fikk det ganske tøft et par uker før finalen, sier Stein Vanebo.

Den trondheimsbaserte konsertarrangøren har jobbet med Agnete Johnsen siden hun var 14 år. Den gang var Vanebo manager for bandet The BlackSheeps, der Johnsen var frontfigur. I dag fungerer han som Johnsens manager sammen med Espen Nystad.

The BlackSheeps vant Melodi Grand Prix junior i 2008.

Torsdag kveld ble det klart at det blir ingen finaleplass i Eurovision for Johnsen og Norge. Artisten selv var likevel svært fornøyd med avslutningen på sitt Eurovision-eventyr.

- Jeg vant over meg selv, sa Johnsen etter semifinalen torsdag.

Uaktuelt å trekke seg

21-åringen fra Nesseby i Finnmark har vært åpen om at hun har slitt med sin mentale helse. Managementet ble tidlig enig med NRK om å skjerme henne i forkant av Eurovisjon-finalen, noe som førte til mye oppmerksomhet.

- Hun har vært i trygge og gode omgivelser i Stockholm og det var aldri et tema å ikke reise. Vi bestemte oss for at Agnete skulle dra dit for å stå på scenen og synge, som er det hun brenner mest for av alt, sier Vanebo.

Johnsen har skrevet Norges finalelåt, «Icebreaker», sammen med svenske Gabriel Alares og britiske Ian Curnow. Den personlige låten er dedikert en av Johnsens beste venninner som sliter med depresjon.

- Jeg tror vi alle kan være enige om at hun var fantastisk, og at hun gjorde en flott fremførelse av sangen som handler om nettopp det hun sliter med, sier Vanebo.

Agnete imponerte mange da hun deltok på «Skal vi danse» på TV2 i 2014. Til slutt sto hun igjen på parketten som programmets vinner.

- Agnete fjerner barrikader

Vanebo er svært stolt av artisten han mener viser en enorm styrke med sin opptreden i semifinalen. Han tror Johnsen kan vise mange at det er mulig å leve ut sine drømmer, selv om man har vært langt nede en periode.

- Hun har større utfordringer enn mange av oss, men hun overgår oss alle når det virkelig gjelder. Agnete er en ung ambassadør som fjerner barrikader og er åpen om noe som mange sliter med. Hun er et av de sterkeste og samtidig mest sårbare menneskene jeg har møtt, sier Vanebo.

Fredag forlater Johnsen Eurovision-sirkuset og reiser hjem til Norge. Interessen for 21-åringen har vært stor, til tross for at hun har blitt skjermet fra pressen.

Slik gikk det da Adresseavisens musikkanmelder anmeldte de norske bidragene til årets musikkonkurranse: «Legg inn en treminutters dopause, eventuelt en dupp».

Kritisk til medias konklusjoner

Manageren mener mediedekningen stort sett har vært ryddig, men han synes at enkelte medier har hengt seg for mye opp i sykdommen.

- Jeg forstår godt at det blir skrevet om. Det jeg stusser over er konklusjonene enkelte journalister gjør seg. Enkelte har konkludert med at Agnete aldri burde vært i Stockholm, at hun ikke har stilt opp til intervjuer har gått ut over resultatet, eller at hun har divanykker, sier Vanebo.

- Mange har ment mye uten å vite helt hva de snakker om. Medieverden går så fort i dag og alle skal være først ute. Jeg synes Lene Marlin oppsummerte det veldig fint, sier Vanebo og viser til Tromsø-artistens støtteerklæringen. I innlegget på sin Facebook-side skrev Marlin blant annet:

«Folk som kritiserer og kommer med sine «velmente» råd om å holde seg unna musikken og rampelyset. Men man trenger ikke stoppe å følge drømmene sine på grunn av at hodet ikke alltid henger med. (...). Opp mot halvparten av Norges befolkning vil få en psykisk plage i løpet av livet. Det er mange.»

Jobber med album

- Er dere skuffet over at det ikke ble en finaleplass?

- Det er lov å være skuffet. Hun reiste til Stockholm for å komme til finalen, men vi børster skuffelsen av skuldrene og ser framover, sier Vanebo, som ikke ønsker å spekulere i hvorfor resultatet ble som det ble.

Nå skal Johnsen ut av Eurovision-bobla, for ifølge manageren har artisten mye på kalenderen i tida framover.

- Vi begynte å jobbe med et album allerede før Agnete vant den norske finalen, og hun vil fortsette i studio nå i sommer. Hun skal holde en del konserter framover og til høsten skal hun være med på et spennende, men foreløpig hemmelig prosjekt, sier Vanebo.

foto
Manager Stein Vanebo beskriver Agnete Johnsen som en ung ambassadør som fjerner barrikader og er åpen om noe mange sliter med. Foto: Mariann Dybdahl
foto
Den 21 år gamle artisten har vært åpen om at hun har slitt med sin mentale helse. En åpenhet blant andre Lene Marlin har hyllet henne for. Foto: Larsen, Håkon Mosvold, NTB scanpix