DeLillos markerer i Olavshallen fredag en karriere som strekker seg over 30 år og 15 studioalbum.

Det blir noen låter til sammen.

Mange av dem kjente og kjære hits, som «Neste sommer», «Kokken Tor», «Tøff i pyjamas», «En smak av sommer», «Min beibi dro avsted» og «Hjernen er alene».

Men enda flere sanger som aldri helt har fått den oppmerksomheten de fortjener. Vi har etter fattig evne prøvd å plukke ut et knippe av de beste.

Er du blodfan har du selvsagt hørt alle disse hundrevis av ganger og ler av oss fordi vi ikke har med for eksempel «Det var Stones» «Tyve null tre» eller «Shopping og sex». Men alle kan ikke være eksperter på detaljnivå, og vi håper disse sangene kan være en påminnelse for noen og et nytt møte for andre.

Og vi kan vel uansett være enige om at norsk popmusikk ikke blir stort bedre enn dette:

Sangene som spilleliste: Spotify/ Wimp / Tidal

«Livet er en liten dings» (fra «Suser avgårde», 1986)

Den første sangen Lars Lillo-Stenberg skrev, som gutt alene på hyttetur. På forunderlig vis legger den grunnlaget for den naive, undrende tekstuniverset de skulle bli så kjent for.

Tekstlinje: «Liver er en liten dings / livet er en stor klump / det er alt som jeg kan si / men har du noengang hørt / slike forløsende ord»

«Siste sommerferiedag» (fra «Suser avgårde», 1986)

DeLillos er ikke bare søte, sangene deres inneholder ofte solide porsjoner eksistensiell angst. Her et tidlig eksempel på det, i en låt som makter å fange essensen av det tittelen beskriver. Den følelsen.

Tekstlinje: «Jeg har ingenting å gjøre / i tiden som kommer / og alle mine venner / studerer eller jobber / men jeg må gå på fylla / med penger som jeg låner / nei jeg vil heller ha / et par uker til med sommer»

«Arne» (fra «Før var det morsomt med sne», 1987)

Sjelden duett mellom Lillo-Stenberg og Beckstrøm, i seig og intens rocker om ignoranse og manglende ambisjoner.

Tekstlinje: «Arne, hvorfor er du slik / hvorfor kan ikke jeg være slik som deg / jeg vil lære din taktikk / Putte på en video / slutte å tenke og si noe»

«Racerbåt» (fra «Før var det morsomt med sne», 1987)

Det kan snu fort her i livet. Spiller på en enkel, men effektiv kontrast mellom de to versene, og ender opp med en isnende skummel låt som tar sjanser også musikalsk.

Tekstlinje: «Verden er svarte bølger / og angst er mer enn et ord / og pils er kun alkohol / Og jeg synes det er ganske tøft»

«Balladen om Kåre og Nelly» (fra «Hjernen er alene», 1989)

DeLillos' eneste mordballade, signert bassist Lars Fredrik Beckstrøm. Makaber, mørk og morsom - med en måkete saksofonsolo av høy klasse fra Sigurd Køhn.

Tekstlinje: «De hadde spist ham opp / Alt unntatt hans bitte lille hjerte / ingen våget å røre hans bitte lille hjerte».

«Klokken er mye nå» (fra «Varme mennesker, 1991)

Når klokken er mye og damen på NRK har sagt god natt - det er da de store spørsmålene begynner å kverne.

Tesktlinje: «Men hvis jeg hadde evig liv / så ville døden vært vakrere enn Gud / For alt det som han har skapt / ble ikke nok til at jeg holdt ut».

Fullstendig oppslukt av frykt (fra «Stakkars», 1997)

Danmarksinnspilte og litt vel trivelige «Stakkars» har sine øyeblikk - for eksempel denne. Musikalsk slentrende og lavmælt, men med en tekst som sitrer av angst og uro.

Tekstlinje: «For jeg tror at livet / er en underlig venn / som atter en gang / har lurt deg igjen / Og da du ellers synes at livet er så kjedelig og trygt / skammer du deg nå, fullstendig oppslukt av frykt»

«Kast alle papirene» (fra «Kast alle papirene» 1999)

Passe rølete og løs i fisken, denne plata. Men tittellåten er en betimelig påminnelse om at rot kan ha sin funksjon, selv i det papirløse samfunn.

Tekstlinje: «Kast alle papirene / med alle skriveriene / som stresser din samvittighet igjen / Da slipper din hukommelse å husker at du har glemt / å tenke på en fortids aller beste venn»

«Film» (fra «Midt i begynnelsen», 2002)

Nok en observerende mininovelle i slekt med «Kokken Tor» og «Blodig Blues på Cruise Cafe». Ikke alt er som det ser ut som på overflaten.

Tekstlinje: «På radioen spilles en slags hiphop-musikk / Mens gutten klosset mister sitt bestikk / Og mannen tramper takten liksom for å si / At de to tross alt har det ganske hyggelig»

«Tapetser meg i gangen før du går» (fra «Vi er på vei, vi kanke snu», 2012)

Albumet er produsert av Bent Sæther og aldri før har bandet hatt den samme gitartyngden og aldri har de vært nærmere sitt Neil Young-inspirerte liveuttrykk på plate. Låten er et ni minutter langt utroskaps-epos, blant bandets mest dyptpløyende både musikalsk og tematisk.

Tekstlinje: «Du sa du traff ham i går / du sa du har møtt ham i hele år / At du har noe som han forstår / og jeg sier tapetser meg i gangen før du går.»

«Om og om og om og om igjen» (fra «Vi er på vei, vi kanke snu», 2012)

Gitarene gnistrer og skurrer i beste Crazy Horse-ånd i denne sangen, som handler om å være aldrende rocker. Passende, da, at det låter så utrolig vitalt.

Tekstlinje: «Raga vil gi seg / vil helst være hjemme / Og det kan vi ikke helt forstå».

Lista er basert på innspill fra Terje Eidsvåg, Ole Jacob Hoel, Bård Sande, Trygve Lundemo, Kai Kristiansen, Stian Wallum og Vegard Enlid.