Det er gjengen bak det elleville parodi-spelet «Slaget på Testiklestad» på Sverresborg som står bak hagenisseprisen. Initiativtager, forfatter og skuespiller Mads Bones avviser likevel på det sterkeste at prisen er ment ironisk.

- Prisen er dønn seriøs. Den er en hyllest til den vanvittige innsatsen som hele familien Haga har lagt ned i en årrekke. De er en hovedårsak til at speltradisjonen har slått sånn rot i Midt-Norge, sier Bones om bidraget til hele familien der Arnulf, Paul Ottar og Lavrans er mest kjent.

- Paul Ottar tok imot

Det var Paul Ottar Haga som tok imot prisen, men Bones understreker at æren går til hele Haga-ætta.

- Det måtte nesten bli sånn. Hvis den skulle være individuell ville én Haga vinne i år, en annen neste år og så videre og så videre. Det går jo ikke.

- Vi skulle gjerne hatt Arnulf her i dag også, men han kunne ikke fordi han illustrerende nok setter opp et spel, forteller Bones.

- Kjøpt på hagesenter

- Hvem er det som står for den kunstneriske utformingen av statuetten?

- Hva behager?

- Hvilken kunstner har laget selve prisen?

- Å, den har vi kjøpt på Lade hagesenter. Det er en ekte haganissa, altså, sier Bones.

- En ære

Det var en stolt Paul Ottar Haga som tok i mot prisen på Trøndelag folkemuseum søndag kveld.

- Det er en stor ære å være mottaker av den første haganissen. Jeg håper det kommer en lang rekke prisvinnere etter meg som kan ta får mulighet til å stå på spelplassen med denne æren, sa Haga.

- Rik på andres frivillighet

Det var ti år gamle Astrid Rinnan Green som overrakte prisen til Haga. Hun holdt også en tale med begrunnelse for prisutdelingen.

- Prisen deles ut til noen som har gjort seg bemerket innen spel, og som har tjent seg ganske så rike på andres frivillighet, sa Green til latter fra publikum.

Hun understreket hvor fortjent prisen var.

- Bare Paul Ottar har hatt fingrene sine borti minst tre spel bare i år, fortsatte Green.

- Monty Python-humor

Haga visste ikke om prisutdelingen før han ble overrumplet etter søndagens oppsetning av «Slaget på Testiklestad».

- Det var helt overraskende for meg at jeg skulle ta imot prisen. Men jeg er selvfølgelig veldig glad, sa Haga som bare har lovord å komme med om «konkurrenten» på Sverresborg.

- Det var styggartig. De tok absolutt alt på kornet. For meg som liker litt sånn Monty Python-humor, var det perfekt. Man blir skikkelig godstemt, sa Haga.

Paul Ottar Haga på vei for å ta imot den første Haganisseprisen.
En stolt Haga hevet prisen til jubel fra publikum.