Das Kriegsensemble består av Trondheims-musikerne Åsmund Flaten, Jovan Pavlovic, Bergmund Waal Skaslien, Erlend Smalås, Øyvind Engen og Øyvind Smidt, og høres ut som om de er tatt rett ut fra en røykfylt og fortrinnsvis illegal, bar i 1930-tallets Berlin.

Les også: Hør «Ompa til du dør» på tysk

Latterlig

Det er i alle fall lite som lukter av pompøse marsjer og nasjonalromantiske musikkstykker, som man gjerne forbinder med nasjonalsosialistisk musikksmak. En fransk fan gikk like fullt verbalt amok da nyheten om at Das Kriegsensemble skulle covre Stavanger-bandet, ble annonsert på Kaizers Facebook-side tidligere i sommer.

Det var ikke den musikalske kvaliteten som fikk det til å koke over, men det faktum at et band med en slik tittel skulle spille hans favorittlåt «Ompa til du dør» i tysk 1930-tallsinnpakning. Ifølge den rasende fanen, var dette synonymt med nazisme.

– Dette er jo helt latterlig, sier Jovan Pavlovic fra Das Kriegsensemble.

– Det er virkelig så man ikke vet om man skal le eller gråte, men vi føler at det er viktig å reagere, legger han til.

Andre fans av Kaizers Orchestra forsøkte å komme trondheimsbandet til forsvar på Facebook. Det ble blant annet pekt på det åpenbare at det å synge på tysk, ikke er synonymt med nazisme. Dette stoppet på ingen måte strømmen av anklager fra den franske fanen.

Breivik-anklager

Da han ikke fikk forståelse for sitt heller radikale utsagn, gikk han videre til å anklage musikerne for å være «a bunch of aspiring Breiviks».

– Du skal være rimelig dum i hodet for å komme med en slik sammenligning, sier Pavlovic.

Personen kom med disse anklagene anonymt, og Pavlovic sier at det derfor er vanskelig å vite om det er ment som en spøk eller på alvor.

– Uansett synes jeg ikke det skal være lov å si slike ting, sier han og fortsetter:

– Jeg gidder ikke å gi denne personen for mye oppmerksomhet, det synes jeg ikke han fortjener. Men det er like fullt viktig å si ifra om at dette ikke er ok.

Pavlovic understreker at ingen andre har reagert på denne måten.

– Det er jo helt greit at folk ikke liker musikken og kommer med kritikk, men slike anklager er det ikke på ingen måte greit å komme med, sier han.

– Jeg må også legge til at det er flott at Kaizer-fans har tatt til motmæle mot disse anklagene, sier Pavlovic.

Musikalsk potpurri

Ensemblemedlemmene har tidligere overfor Adresseavisen beskrevet prosjektet sitt som en blanding av de ulike medlemmenes musikalske særpreg og spisskompetanse, og at den kommende platen derfor vil inneholde spor fra flere ulike musikksjangrer.

Albumet, som inneholder nye versjoner av låtene «Ompa til du dør», «Kontroll på kontinentet», «170», «Prosessen», «Resistansen», «Aldri vodka, Violeta», «Far til datter», «Maestro/Siste dans» (medley), «Hjerteknuser» og «Die Polizei», lanseres den 24. august.

Dette feirer Das Kriegsensemble med releasekonsert på Familien samme dag, mens Kaizers Orchestra spiller i Borggården.