Den norske filmen Birkebeinerne har premiere på norske kinoer 12. februar neste år, men allerede er den solgt til en rekke europeiske land, Midtøsten, India og USA.

Handlingen i regissør Nils Gaups storfilm finner sted i år 1204, og det er borgerkrig i Norge. Kongens uekte sønn, Håkon Håkonsen, ønskes død av mange i kongeriket. Han blir derfor voktet i dyp hemmelighet av to birkebeinere.

I 2014 ble det funnet beinrester av en 800 år gammel birkebeiner i brønnen på Sverresborg folkemuseum.

Filmen forteller historien om flukten som forandret Norges historie for alltid. I hovedrollene finner vi blant annet Kristofer Hivju, Jakob Oftebro og Pål Sverre Valheim Hagen.

Skiene som birkebeinerne bruker i filmen, kommer på sin side fra en låve i Oppdal.

- Aldri gjort før

- Dette blir stort for oss. Vi ble kontaktet og fikk oppdraget. Det er første gang vi har produsert ski til en slik filmproduksjon, forteller Endre Hals.

Det var Opp.no som først omtalte saken.

LES KRONIKK: Det går en linje fra Birkebeinerne til nytt skimuseum

Han driver skiverksted i Oppdal, og har produsert de fire par skiene som birkebeinerne i filmen bruker. Men bestillingen var ikke bare plankekjøring for skimakeren.

- Det har trolig aldri vært laget glassfiberski med slike horn på tuppen tidligere, så vi måtte gjøre mye research for å finne ut hvordan det kunne gjøres. I tillegg er det tre utenpå den moderne skien, så den er på en måte pakket inn. Det ble noen forsøk før vi kom i mål, forteller Hals til Adresseavisen.

Håper på suksess

To ukers arbeid senere, var skiene likevel klare til bruk. Og tilbakemeldingene fra skuespillerne har vært gode.

- Dette er det kuleste oppdraget vi har hatt. Vi produserer omkring 500 ski i året, men ingenting kan måle seg med dette. Nå får vi bare håpe at filmen blir suksess. Det blir i alle fall moro å se skiene våre på kinolerretet, sier Hals.

Anbefalt av skieksperter

Regissør Nils Gaup er klar på hvorfor nettopp oppdalingens ski ble valgt, da filmen skulle spilles inn.

- De var de beste og de så også best ut. Vi kom i kontakt med Endre gjennom skieksperter som anbefalte ham, forteller Gaup til Adresseavisen.

Den prisbelønte regissøren sier at det var profesjonelle skikjørere som spente på seg skiene til Hals, og som var stand-in i de actionfylte scenene med skikjøring.

- Tilbakemeldingen var at skiene fungerte veldig bra, og at de var gode å bruke, sier han.

Ekte skikjøring

Gaup var selv svært fornøyd med de endelige skiscenene som ble brukt i filmen.

- Det ble veldig bra, og det er bare å glede seg til å se dette på kino. Jeg tror ikke mange har sett slike scener før, sier han på telefon fra utlandet.

- Og det er ingen filmtriks involvert i disse scenene?

- Nei, dette er ekte kjøring. Man klarer ikke jukse her, fastslår Gaup.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

- Det har trolig aldri vært laget glassfiberski med slike horn på tuppen, sier Endre Hals. Foto: Privat