En enstemmig kulturkomité fremmer et forslag om at rådmannen utreder en løsning der hele Olavskvartalet brukes til kulturformål.

– At uttalelsen var enstemmig viser at kulturkomiteen er enig i hvilken retning prosessen rundt Olavskvartalet skal gå, sier Erling Moe (V), leder for komiteen.

I forslaget fra Arbeiderpartiet, Høyre, Venstre og Pensjonistpartiet står det at utredningen skal være ferdig i løpet av første halvår 2016.

Videre mener komiteen at rådmannen må utarbeide en vurdering av kostnader ved, og mulige lokaliseringsalternativer til, et nytt kultur- og konserthus. Denne skal også være ferdig i løpet av første halvår 2016, slik at endelig vedtak om enten rehabilitering av Olavshallen eller nybygg tas innen juli til neste år.

Nødvendige oppgraderinger og vedlikehold innenfor dagens løsning må gjennomføres i 2016, mener komiteen.

Nybygg kan ta 20 år

Tidligere i juni ble det kjent at rådmannen går inn for et alternativ der det brukes 33 millioner kroner på prekære vedlikeholdsoppgaver og mindre oppgradering, samtidig som det legges en plan for arbeidet mot et splitter nytt konserthus. Det mener Moe blir for defensivt.

– Et «all in»-alternativ innebefatter kulturskolen, Trondheim symfoniorkester, NTNU og eventuelt andre kulturaktører, og det er ikke blitt ordentlig utredet ennå. Det mener vi må gjøres før man tar den endelige beslutningen, sier han.

Moe sier han frykter at prosessen rundt det å få etablert et eventuelt nybygg vil bli lang, og at han frykter at Olavskvartalet i mellomtiden blir gående på sparebluss.

– Det kan ta så lang tid som 15-20 år og vil bli en hemsko for både symfoniorkesteret og kulturskolen som på langt nær har tilfredsstillende lokaler i dag. Derfor mener vi «all in»-alternativet må utredes.

En kulturmotor

På vegne av Ap, V, H og PP fremmet Aage Borrmann (Ap) en merknad til forslaget om at det er nødvendig med et sterkt politisk engasjement for å avklare og sikre at Trondheim får statlige investeringsmidler for videreutvikling eller nybygg til kulturformål, på linje med kulturinstitusjoner i andre store byer.

– Olavskvartalet er en viktig kraft og kan bli en kulturmotor i en ny bydel. Men i den fasen man er i nå, kan det byutviklingsmessig være bra å ha en slik drivkraft også i midtbyen, sier Moe.

Saken behandles i formannskapet 23. juni eller 4. august.

– At uttalelsen var enstemmig viser at kulturkomiteen er enig i hvilken retning prosessen rundt Olavskvartalet skal gå, sier Erling Moe (V), leder for kulturkomiteen. Foto: Rune Petter Ness