Høsten er godt i gang og det betyr en drøss med nye filmer og serier på de nordiske strømmetjenestene. Blant de største nyhetene denne måneden finner vi Johnny Depp  og Benedict Cumberbatch i storfilmen «Black Mass», oppfølgeren til suksesserien «Banshee» og den beste og skumleste skrekkfilmen i svært mange år i form av «The Visit».

Les også: Ville vesten er ikke som før

Les også: Emmy til Game of Thrones

Netflix:

The Affair - Sesong 1

foto

Både sesong 1 og sesong 2 av denne serien ligger tilgjengelig på HBO Nordic, men om du ikke har abonnement på denne tjenesten så kan du glede deg over at «The Affair» nå er tilgjengelig på Netflix. Denne Showtime -serien ble tildelt to Golden Globe -priser i fjor og en i år, noe som burde være bevis godt nok for seriens udiskutable kvaliteter. Hovedrollene spilles av Dominic West ( The Wire) og Ruth Wilson ( Luther). «The Affair» har av mange amerikanske kritikere blitt kalt en «snakke-serie». Og det er riktignok langt mellom action-sekvensene her, men det gjør ingenting så lenge både manus og dialog er strammere enn et hårstrikk som er spent opp mellom Steinkjer og Trondheim. Dette er en serie du blir hekta på.

Black Mass

foto

««Black Mass» har i oppbygging og innhold fellestrekk med Martin Scorseses mesterverk «Mafiabrødre»(1986). Scener fra en ubekvem middag med mafiaen hos FBI-etterforskeren har nerve og intensitet på det nivået», skrev vår anmelder Terje Eidsvåg da filmen hadde kinopremiere for ganske nøyaktig ett år siden.  Og dette ER en klassisk gangster-film av den typen som ble udødeliggjort av Martin Scorsese og Francis Ford Coppola på 1970 og 1990 -tallet. Ultra-voldelig, kompromissløs og knakende god.

Penny Dreadful - Sesong 1 og 2

foto

I likhet med «The Affair» så finner du også denne på HBO Nordic, men nå er altså de to første sesongene klar på Netflix ( det er tre sesonger i alt og serien er avsluttet).  «Penny Dreadful» er en gavepakke til deg som elsker gotisk skrekklitteratur fra 1800-tallet. Her finner du karakterer som Dorian Grey, Victor von Frankenstein, Grev Dracula, Mina Harker, Abraham van Helsing, Dr. Jekyl og en rekke andre. Nydelig filmet og med en nerve som aldri slipper taket.

Dirty Harry

foto

En klassiker med stor K.  Denne action-filmen fra 1971 satte Clint Eastwood for alvor på kartet. En skitten og eksplosiv film som i langt større grad enn andre filmer fra samme tidsperiode har tålt tidens tann. Har du ikke sett denne fra før så skylder du deg selv et par timer i selskap med en av tidenes beste ( og tøffeste) action-filmer.

Big Eyes

foto

Tim Burtons («Alice in Wonderland», «Charlie and the chocolate factory», «Edward Scissorhands») rørende og tidvis hysterisk morsomme portrett av den amerikanske kitch-maleren Margaret Keane som ble kjent for sine portretter av barn med enorme øyne. Filmen fikk en Golden Globe og både Amy Adams og Christoph Waltz er strålende i hovedrollene som ekteparet Keane.

Vi minner også om at sesong 2 av serien «Narcos» er ute i sin helhet på Netflix nå. Serien ble nylig fornyet med ytterligere to sesonger som skal fokusere på det såkallte Cali-kartellet.

Les også: Boksemat med De Niro i ringen

Les også: Garantert kultfilm

Viaplay:

The Visit

foto

Filmen som fikk regissøren M. Night Shyamalan ( «The Sixth Sense», «The Village» tilbake i varmen etter en rekke mindre vellykkede filmer. «The Visit» befinner seg i «found footage» -sjangeren som eksploderte i popularitet etter «The Blair Witch Project» i 1999. Og i typisk Shyamalan-stil så har også denne en tvist på slutten som du neppe ser komme. En av de beste og skumleste skrekkfilmene fra Hollywood siden «Sinister» fra 2012.

Youth

foto

Om du bryr deg om cinematografi og fotografering i filmer så skal du se «Youth». Gullpalme-kandidat i Cannes, Oscar-nominert og Golden Globe -nominasjon.  Dette er en usedvanlig stille og lavmælt film som i Seinfelds sine ord handler om absolutt «ingenting». Den pensjonerte komponisten Fred Ballinger ( Michael Caine) og regissøren Mick Boyle ( Harvey Keitel) møtes hvert år på et luksushotell i de sveitsiske alper. Her går praten løst og fast om alt og ingenting. Filmen handler om de små ting i livet og byr på underfundig humor av det smakfulle slaget.

Lethal Weapon - Sesong 1

(premiere 22. september)

foto

TV-serie basert på filmene med samme navn der Mel Gibson og Danny Glover spilte hovedrollene. Her er det Damon Wayans og Clayne Crawford som spiller Roger Murtaugh og Martin Riggs.

The Blacklist - Sesong 4

(premiere 23. september)

foto

Sesong 4 av alles favoritt-skurk i form av James Spader i rollen som Raymond «Red» Reddington. Denne gangen har episodene på Viaplay premiere dagen etter den amerikanske premieren.

HBO Nordic

High Maintenance - Sesong 1

foto

En komiserie om en dophandler i New York og de nevrotiske kundene hans. «Hight Maintenence» er en serie som handler om byen New York City mer enn noe annet. En rekke små historier flettes sammen og dophandleren «The Guy» binder disse løst sammen.

Quarry - Sesong 1

foto

Tøff, men lavmælt action-serie fra Greg Yaitanes som også sto bak serier som «Banshee», «Lost», «Prison Break» og «House M.D.».  Serien henter handlingen fra 1972 hvor Vietnam-veteranen Mac Conway har problemer med å finne seg til rett i det sivile USA hvor krigsveteranen får en helt annen mottagelse enn veteranene fra 2. verdenskrig fikk. I klassisk «Banshee» -stil så veksler også «Quarry» mellom eksplosive action-scener og lavmælte øyeblikk.

Better Things - Sesong 1

foto

Komiserie fra Louis CK. Pamela Adlon spiller  en enslig tre-barns mor i 40-årene som forsøker å overleve i dagens New York City. Serien er allerede fornyet for en ny sesong. Serien er basert på Pamela Adlons eget liv.

Westworld - Sesong 1

( premiere 3. oktober)

foto

Vår filmanmelder Terje Eidsvåg skrev følgende om «Westworld» basert på de fire første episodene:

«Årets nye storsatsing fra HBO, «Westworld» er en spektakulær, smart blanding av western og sci-fi som vil bli årets store seriesnakkis – med Ingrid Bolsø Berdal i brutal birolle. Om den stigende kursen til «Westworld» fortsetter utover de første episodene, er det mange som vil fascineres av forholdet mellom ekte og kunstige mennesker, i en av årets beste og mest interessante tv-serier.»