Magnus Fiskvik har en mangeårig innsats bak seg i kulturlivet i Stjørdal og omegn. Foto: Christine Schefte, Adresseavisen

– Det er stas å få kongens medalje. Det er ikke noe jeg har forventet, sa en glad medaljemottaker etterpå.

– Hva betyr det for deg?

– Det er en anerkjennelse av det jeg har holdt på med gjennom et langt musikkliv. Det er veldig artig. Selv om en føler det er ufortjent, så er det vel mange som har satt pris på det jeg har holdt på med. Det er et bevis på det, vil jeg tro, sa 70-åringen.

Store verk, sterke minner

Fiskvik kom til kirka i den tro at han skulle få konsert som påskjønnelse for mangeårig innsats i musikk- og kulturlivet i Stjørdal og omegn. Men etter at Varnes Vokal hadde framført «Skaperverket i sin prakt» tok korleder Roar Kjelsaas ordet. Han avslørte nyheten om medaljen og introduserte samtidig fylkesmann Inge Ryan og stjørdalsordfører Ivar Vigdenes.

Heder: En overrasket Magnus Fiskvik fikk overrakt Kongens fortjenstmedalje av fylkesmann Inge Ryan i Værnes kirke. Til venstre ordfører i Stjørdal, Ivar Vigdenes.

Skatvalsbyggen Magnus Fiskvik har gjennom 61 år virket som organist, dirigent, sanger og musiker. Han startet i Skatval guttemusikk som niåring og 15 år gammel begynte han med sang og kordirigentopplæring. Som 20-åring, i 1967, avla han organisteksamen. Han gjorde militærtjenesten i Gardemusikken, hvor han blant annet spilte signalhorn. Han har spilt mange ganger både for kong Olav og kong Harald. I 2008 mottok han Stjørdal kommunes kulturpris.

Aller sterkest står minnene om de store verkene, blant annet Händels «Messias». Gjennom et langt musikkliv har han blant annet deltatt i operakoret på Steinvikholmen, Olsokkoret på Stiklestad, tidebønnskoret i Nidarosdomen og sjutimersverket «The Veil of the Temple» under Olavsfestdagene.

Favorittsangeren kom

Fiskvik ble også hedret med en festkonsert i Kimen i slutten av april, i anledning 70-årsdagen. I 1996 oppdaget han sangeren Kristin Rustad Høiseth under en konsert i Skatval kirke. Fiskvik hyret henne inn til en konsert året etter, og siden har de samarbeidet mange ganger. Rustad Høiseth, som nå er ansatt i ved Den Norske Opera, måtte melde forfall til konserten i april, men var hjertelig til stede nå.

– Kristin har vært med gjennom 10–12 år som solist. Hun var den første solisten jeg hadde med meg. Gjennom henne har vi fått kontakt med flotte solister og musikere og har kunnet fremført mange store verk i kirka her, sa Fiskvik til Adresseavisen.

Duo: Magnus Fiskvik var svært godt fornøyd med både Kongens fortjenstmedalje og sang fra solist Kristin Rustad Høiseth under søndagens arrangement.

Etter arrangementet i Værnes kirke flyttet Fiskvik og følget seg til Stjørdal kirke i Kimen kulturhus. Der ventet åpen konsert med Varnes Vokal, Værnes Kantori, Stjørdal Mannskor, Stjørdal blandakor og Kristin Rustad Høiseth.

Fiskvik blir invitert til en mottakelse på Slottet for å takke for medaljen.