660 000 tv-seere benket seg mandag kveld for å se den første av i alt ti episoder av TV2s nye krimdramasatsing «Frikjent».

Det er det høyeste seertallet for en dramapremiere på TV2 noensinne. Serien fikk en markedsandel på 38,8 prosent blant alle over 12 år, og på 46,6 prosent i hovedmålgruppen mellom 20 og 49 år.

Serien har fått forholdsvis gode anmeldelser, for eksempel terningkast fem i VG og Aftenposten. Her i Adresseavisen fikk serien terningkast fire.

LES ANMELDELSEN: «Starter tregt, tar seg opp»

- 17. mai og julaften

- For en liten dramaavdeling med mye på trappene i 2015, er dagen i dag 17. mai og julaften på en gang, sier dramasjef Christopher Haug i TV2 i en pressemelding.

I serien møter vi hovedpersonen Aksel Borgen (Nicolai Cleve Broch). Han har slått seg opp som forretningsmann i Asia - 20 år etter at han ble frikjent for drapet på ungdomskjæresten. Aksel lar seg overtale til å vende hjem da hjembygdas hjørnesteinsbedrift trues av konkurs, men fortiden er ikke glemt. Mange tror fortsatt Aksel er skyldig, og gamle sår og konflikter rives opp.

- Først og fremst karakterdrama

Serien er skrevet av Siv Rajendram Eliassen og Anna Bache-Wiig. De fem første episodene er regissert av Geir Henning Hopland, mens Rune Denstad Langlo fra Trondheim regisserer de fem siste.

Langlo fortalte i et intervju med Adresseavisen i forrige uke at seriens annerledeshet tiltalte ham:

– Krimplottet ligger ikke oppe i dagen, vi får heller se konsekvensene av forbrytelsen og hvordan folk er blitt formet av den. Vi har vist den noen steder i utlandet, og fått skryt mye fordi serien først og fremst er et karakterdrama, men med en spenningsdimensjon, forklarte regissøren.

– En annen viktig grunn til at jeg sa ja, var at «Frikjent» må være blant de best castede seriene i norsk tv-historie, med flinke skuespillere i fleng. Lena Endre, for eksempel, en ekstremt presis skuespiller, sa Langlo.