- Vet du hva, dere er dritheldige i Trondheim. Hvis det ikke hadde vært for familie så hadde jeg flytta direkte til Trondheim, rett og slett, sier Robbie Williams-låtskriver Ottestad.

Han er en av låtskriverne som har deltatt på den elleve dager lange låtskriversamlingen Song Expo i Trondheim, som ble avsluttet forrige uke. CLMDs «Stockholm Syndrome» er blant hitene som tidligere er skrevet på arrangementet.

Se David Guetta-låtskriver Karen Pooles tips for låtskrivere nederst i saken.

Ble skrevet 100 låter i fjor

- I løpet av campen er det seks ulike skriveøkter, så en låt skal gjerne skrives ferdig på bare 30 timer, forteller arrangør Are Bergerud i Song Expo.

Han forklarer at låtskriverne blir satt sammen i team av arrangørene, uten at de trenger å kjenne hverandre fra før.

- De kommer fra ulike land og miljøer, og målet er at de skal utfylle hverandre, sier han.

Arrangør: Are Bergerud forteller at arrangementet har vokst år for år siden starten i 2011. I år kunne de ikke gi plass til alle søkerne.

Det er ikke alle deltagerne som er med alle de elleve dagene.

- De lokale er med lengst. Noen begynner å få ringer under øynene. De lever på viljestyrke og kaffe, sier han og ler.

- Knallbra

Stavangermannen Per Kristian Ottestad skrev låten «Come Undone» sammen med Robbie Williams, og var med i bandet The Getaway People på 90-tallet. Han er ikke i tvil om at årets camp kommer til å produsere nye hits.

Hits: Per Kristian Ottestad tror årets camp kommer til å produsere hits, men er ikke sikker på om han blir den heldige.

- At du faktisk kan ha et arrangement i Trondheim som eksporterer knallbra høykvalitets popmusikk til Asia, er jo veldig kult. Vi som er låtskrivere i Norge er alle veldig misunnelige på det som er på gang i Trondheim, sier han.

- Briljant

Britiske Karen Poole deltar på Song Expo for andre gang. Hun har skrevet låter for blant annet Kylie Minogue, Will Young, Sugababes, David Guetta og Lily Allen.

- Arrangementet er briljant for norsk musikk. Norske låtskrivere er fantastiske, sier hun.

Selv om hun har laget flere hits, forklarer hun at det ofte er en krevende prosess.

- Alle sanger blir ikke slik du vil. Ofte må du gå tilbake og ta den fra hverandre, før du setter den sammen igjen. Noen ganger kan det ta et par dager, noen ganger uker og andre ganger 20 minutter, det varierer.

Låtskriver: Karen Poole (t.h), jobber i studio med Sonny Mason og Anne Judith Wik.

Tre gode tips

Poole mener det ikke finnes en oppskrift for å lage gode låter, men har noen tips hun mener er gode å følge for låtskrivere.

1. – Vær en god forhandler med artister og forstå hva en artist trenger fra sangen. Hvis du jobber med en artist – husk at sangen ikke er om deg, men om artisten.

2. – Ta det med ro selv om det blir litt tøft. Noen ganger har folk sterke meninger – inkludert meg selv – og noen ganger krangler vi om retningen på låten. Men husk uansett at det alltid handler om sangen, og hva som er best for den.

3. – Pass på at du jobber med folk som inspirerer deg. Du må jobbe med noen som gir deg noe, og ikke bare er et stort navn. Det er viktig for å lage en hit. Det meste handler egentlig om gode vibber, sier Poole og oppsummerer:

- Oppskriften er at det ikke er en oppskrift. Jeg skriver ulikt med alle. Noen ganger skriver vi melodien først og legger til tekst, andre ganger skriver jeg teksten først, forklarer.