Grønne Folk på Frosta har siden 2016 laget vegansk mat basert på utsorterte grønnsaker. Åtte ulike produkter som eksempelvis gartnergryte, rødbetburger og humus selges nå på Rema 1000 i Trøndelag og i Nordland. I første halvår av 2018 hadde de en vekst på 300 prosent sammenlignet med første halvår i fjor.

Les også: - Dette er Trondheims første gulrot-tog

Benytter rare grønnsaker

- Det har vært en helt eventyrlig vekst for oss dette, og vi ser at det har tatt helt av. Andre og større produsenter som Fjordland og Matpartner har også kommet med vegetariske alternativ, så vi har jo fått stor konkurranse, sier Jørgen Viken, produktansvarlig for Grønne Folk. I fjor omsatte de for rundt tre millioner kroner. I år regner de med at det blir rundt ti millioner. Han legger til at Grønne Folk har en annen forretningsfilosofi enn andre vegetarmatprodusenter ved at de benytter grønnsaker som ikke er «pene» nok til å kunne selges som råvare i butikk.

- Vi er opptatt av å redusere matsvinn, og det er jo absolutt ikke noe galt med disse grønnsakene, det handler kun om at de ser litt rare ut, sier Viken.

Les også: I Trøndelag er Matfestivalen like kjent som Aud

Økt etterspørsel etter vegansk mat

Alle produktene fra Grønne Folk, med unntak av en pesto med ost, er veganske. Det vil si at de er plantebaserte og har ingen ingredienser som stammer fra dyr. Det siste året har Oi! Trøndersk Mat og Drikke, som står bak Matfestivalen, fått en rekke henvendelser fra folk som etterspør vegansk mat.

- I fjor handlet det mye om vegetarmat, men i år er det vegansk mat folk er opptatt av. Mattrender utvikler seg og vi blir mer og mer opptatt av hva vi spiser, hva maten inneholder, og ikke minst hva den ikke bør inneholde. Dette betyr at folk har fått et bevisst forhold til mat, sier Aslaug Rustad, daglig leder for Oi! Trøndersk Mat og Drikke.

Og det er merkbart at vegansk mat er trendy, ifølge Ragnhild Viken i Grønne Folk. Butikker der studenter og unge mennesker handler etterspør vegansk mat stadig mer.

foto
Vigdis Aunan, Ragnhild Viken og Charlotte Kvande Hay byr på veganske retter under Matfestivalen.

- Vi merker at det er et sug etter å få alternativ til kjøtt og fisk. Og det har jo ikke vært laget så mye mat kun av grønnsaker tidligere, men nå er det mange flere som har en større bevissthet rundt at de ikke ønsker å spise dyr. Dessuten ønsker stadig flere å spise mer grønnsaker, så det har virkelig eskalert dette, sier Viken.

Les også: Nå blir det øl å få i skolegården

Plantebasert protein

All maten de produserer har plantebasert protein fra belgfrukter. Målet er at maten de lager skal være ernæringsmessig godt sammensatt.

- Tanken er at når du har spist en vegansk burger til lunsj så skal du både kjenne deg mett, og kroppen skal være mett ved at den har fått det den trenger, sier Viken. Hun sikter også til nyere forskning som viser at det skal være mulig å få i seg nok næringsstoffer ved å kun spise plantebasert mat.

Charlotte Kvande Hay har sommerjobb på Viken gartneri på Frosta og jobber for Grønne Folk under Matfestivalen. Hun spiser vegetarisk rett og slett fordi hun synes det er den beste maten.

foto
Charlotte Kvande Hay har sommerjobb på Viken gartneri på Frosta og jobber for Grønne Folk under Matfestivalen. Hun spiser vegetarisk fordi hun synes det er den beste maten.

- Jeg blir aldri lei av vegetarmat fordi det er så mange variasjonsmuligheter og uendelige mange smaker. Og i tillegg er det jo så mye positivt med tanke på matsvinn og dyrevelferd, sier Hay og tilføyer at mange av vennene hennes også er opptatt av spise vegetarisk. Det har blitt en tydelig trend.

Les også: Produserer heltrøndersk øl med gjær fra Stjørdal

Rød burger

Helene Lein er ikke vegterianer, men stoppet opp ved Grønne Folk i festivalteltet for å smake på og forhøre seg litt om de grønnsakbaserte matrettene.

foto
Helene Lein og Olivia Lein koste seg med rødbetburger under Trøndersk Matfestival som åpnet torsdag.

- Jeg blir nok aldri vegetarianer, men det tiltaler meg veldig. Og med tanke på at det er helt uten tilsettingsstoffer er det jo absolutt å foretrekke. Jeg har faktisk ikke smakt dette før, og det var helt nydelig. Men jeg er litt spent på om barna vil ha det, sier Lein og henvender seg til barnebarnet Olivia:

- Hvem av burgerne likte du best, den rød eller den lysebrune?

- Den rød, svarer Olivia, og bestemor forteller at den er laget av rødbeter.