Hvem mener du fortjener hedersprisen aller mest? I dagene frem mot 13. november kan du sende inn ditt forslag til hvem som bør bli Årets trønder.

For Tina Marie Asphaug startet det med strikking til utsatte barnehjemsbarn i Russland og endte som en internasjonal hjelpeorganisasjon med kontorer i Uganda og Ukraina. I sommer og høst har hun bidratt med hjelp på på Lesvos i Hellas hvor tusener av flyktninger har krysset over fra Tyrkia.

«Hadde flere vært som Tina hadde det vært fred på jorden og ingen barn hadde lidd noen nød. Hun startet hjelpeorganisasjonen Amadia i 2011 da hun var gravid. Nå har den spredt seg i store deler av Norge og også til andre land», skriver en av forslagsstillerne.

– Nå som det er såpass nært oss, når det er i vår egen hage, da vil alle bidra, fortalte Asphaug nylig til Adresseavisen.

I en kronikk i Aftenposten takker hun alle gode hjelpere, men deler samtidig sin frykt for ekstremistene, «nett-trollene» som operer i kommentarfelter og sosiale medier.

Dråpen i havet

Ingrid Ødegaard fra Trondheim er en annen frivillig som trekkes frem. I sommer droppet hun shoppingtur for å hjelpe flyktninger på Lesvos. Hun reiste til Hellas med Facebook-gruppen Dråpen i havet, og fortalte om stor takknemlighet fra flyktningene hun var med på å ta imot.

–De er så glade selv om de må gå langt. De takker og klemmer oss. Det er så bra å være her og kunne hjelpe, sa hun til Adresseavisen 14. september.

Blant de foreslåtte kandidatene finner vi også trondhjemmer Alexander Buchman som jobber i Leger uten grenser, dirigent Torodd Wigum som trakk i trådene for støttekonserten for flyktningene i Vår Frue kirke tidligere i høst.

Marthe Øyangen opprettet facebookgruppen «Hjelp mæ å hjelpe – Trondheim» like før jul i fjor, med mål om å hjelpe vanskeligstilte familier til å få en fin julefeiring.

Andre navn som foreslås er Rune Jonsdal i Hockey mot kreft, Bjørn Eklo som sørger for gratis mat til trengende i Trondheim, Margaret Moiba som står bak organisasjonen Verdige smil, Bjørn Støwer som har vært frivillig hjelpearbeider siden 1996 og de frivillige i Vår Frue kirke.

Moser sist

Det er sjette gang Adresseavisen og NRK Trøndelag deler ut prisen, og det har allerede kommet inn en solid liste navn over folk som har markert positivt på en eller annen måte i løpet av året som har gått. En jury velger ut fem kandidater ut fra forslagene som kommer inn fra våre lesere og lyttere. Når kandidatene er klare, blir det opp til trønderne å stemme frem den kandidaten de mener fortjener prisen.

I fjor var det ekteparet Moser som ble Årets trønder 2014. Ekteparet fikk prisen rundt en måned etter å ha mottatt nobelprisen i medisin i Stockholm. Fra scenen i Olavshallen spurte Sigrid Gjellan, regionredaktør i mediehuset NRK Trøndelag, om det var en stigning i programmet å bli Årets trønder? Latteren runget i salen. Men Moser svarte overraskende:

– Du sier det som en vits, men det er faktisk en stigning i programmet. Det å bli elsket av noen er veldig forskjellig fra det å få en pris fordi du har gjort noe stort, sa May-Britt Moser.

Året før vant Erlend Johannesen for sin innsats med Streetlight og under tyfonen Haiyan som rammet Filippinene. I 2011 rørte Arne Okkenhaug oss alle med sitt leserinnlegg da mediene jaktet på syndebukker i forbindelse med terroren 22. juli. Tare Teksum og Siv Toverud viste oss i 2010 at det å være funksjonshemmet slett ikke trengte å være så begrensende om man har litt pågangsmot.

Selv fra Trøndelag er det mulig å erobre verden. Det har Alf-Egil Bogen og Vegard Wollan bevist. Med sin mikrochip har de tatt elektronikkbransjen med storm og fikk for det prisen i 2012.

Vinner klar i januar

– Tidligere vinnere viser at man verken trenger å være nobelprisvinner eller verdensmester for å bli Årets trønder. Vinnerne har rett og slett vært gode forbilder og folk som vi kan være stolte over, fortalte Gjellan da forslagsportalen ble åpnet forrige uke.

Prisen for 2015 deles ut under den tradisjonsrike Nyttårskonserten i Olavshallen fredag 8. januar.

Hvem synes du fortjener prisen? Skriv inn ditt forslag feltet øverst i artikkelen. NB: Selve avstemmingen starter først når juryen har plukket ut de nominerte.

foto
Årets trønder? Flere foreslår Tina Marie Asphaug, leder Amadia international, til hedersprisen. Foto: Jens Søraa