Riksteatret har vært i trygge kunstneriske hender i årene Ellen Horn har hatt kontroll over det. Mandag presenterte teatrets nye sjef Tom Remlov sitt nye program.

Han har bare sittet fulltid i sjefsstolen i to måneder, men har arbeidet med repertoaret et år. Han har helt tydelig jobbet godt, den rutinerte kulturlederen har kombinert kreativ kraft med godt kontaktnett innen så vel film som opera og ballett.

Da han presenterte programmet for høst 2015 og vår 2016 i Riksteatrets lokaler i Nydalen i Oslo, skjønte vi at Riksteatret nok kommer til å vises enda mer i det norske kulturlandskapet i årene fremover. Ikke bare matcher Remlovs første repertoar på papiret de beste Horn-årene, han legger også en grundigere jobb enn Ellen Horn i å formidle hvor bra programmet hans er.

Publikum på Melhus, Røros, Oppdal, Orkanger, Stjørdal og de andre relativt faste trønderske stoppestedene til Riksteatret får besøk med andre.

Prikken over i-en i det Remlov presenterte er naturligvis Liv Ullmann, som er tilbake på Riksteatret – denne gang som regissør. «Fortrolige samtaler» er basert på filmen Ullmann regisserte etter Ingmar Bergmans manus. Ullmann har nyskrevet stykket for scenen, og også lagt til nye elementer. Stykket har premiere i januar 2016 og trønderske stoppested i Steinkjer, Verdal, Melhus, Røros og Oppdal.

Men Ullmann / Bergman er ikke de eneste navnene med historisk sus på teatrets program.

Teatrets første premiere i høst er en oppsetning av Henrik Ibsens «Samfunnets støtter», som teatersjefen mener er like høyaktuelt som det er underkjent. Han har fått den frodige danske regissøren Peter Langdal til å regissere, og Henrik Mestad og Kim Haugen til å alternere i hovedrollen som den største samfunnsstøtten av dem alle, Konsul Bernick. Iren Reppen, Anne Ryg og Per Christian Ellefsen er blant de andre medvirkende i en produksjon som er laget i samarbeid med Nationaltheatret. Oppdal, Orkanger, Melhus, Stjørdal, Namsos, Verdal og Røros får besøk i oktober.

I den perioden skal Espen Klouman Høiner fremstille selveste Hamlet på Trøndelag Teater. Og Høiner fortsetter med Shakespeare også i 2016. Da er han nemlig i gang på Riksteatret med verden mest spilte komedie «En midtsommernatts drøm». Men vil den være til å kjenne igjen i regien til den som noen allerede nå har begynt å håpe blir Trøndelag Teaters neste sjef – Jo Strømgren?

Strømgren var til stede via storskjerm fra det han påsto var politisk asyl i Sentral-Afrika. Men det er nok ikke fjernregissering han vil utsette sine skuespillere, Høiner og hans kullkamerater fra fjerde klasse på teaterhøyskolen 2011. Strømgren forklarte at han først tenkte på å oppdatere handlingen i stykket, men ombestemte seg – han vil sette det opp nøyaktig som den ble gjort for 400 år siden. For det første fordi han tror det fortsatt er aktuelt nok, for det andre fordi det neppe finnes gjenlevende øyenvitner fra premieren i 1595 som kan avsløre juks. Publikum i Bjugn, Kolvereid og Orkanger kan glede seg til dette i februar, Namsos, Melhus, Røros og Oppdal får besøk i april.

Riksteateret sender også ut en rekke mindre produksjoner på veien, blant annet gjensyn med Are Kalvø, Helge Jordals «Førstereis» og «Karius og Baktus» Årets store klassiske satsing for barn er «Pinocchio», som spilles i alle ni trønderske riksteater-scenene i januar, mens årets operasatsing «Viva La Mamma» som ikke har noen visninger i vår landsdel.

Det har dessverre, og merkelig nok, heller ikke figurteater-oppsetningen av en moderne barneklassiker, «Bukkene Bruse på badeland» som vises på Oslo Nye Teater i høst og drar på turné med Riksteatret på nyåret. Cirka Teater er svært sentral i oppsetningen, de står både for regi, musikk, scenografi og dokkedesign. Sunndalsøra er nærmeste adresse, men mest moro blir det kanskje å oppleve dette på Bø i Telemark, eller ta sjansen på at det sørges for en ekstra runde høsten 2016.

To samfunnsstøtter: Tom Remlov er godt fordøyd med å ha fått Henrik Mestad og Kim Haugen til å dele på hovedrollen i «Samfunnets støtter». Mellom dem står den danske regissøren Peter Langdal. Foto: Kristin Svorte
Via satellitt: Jo Strømgren er nesten alltid på farten i utlandet. Men neste år skal han regissere Espen Klouman Høiner i en Shakespeare-komedie som skal på farten i Norge. Foto: foto Kristin Svorte