TAG, Cowsea og Nordøst på Solsiden, er bare noen av restaurantene som har åpnet dørene den siste tiden. Daglig leder av To Rom og Kjøkken, Roar Hildonen, har merket seg at byen stadig får nye spisesteder og mer konkurranse. Selv har han brukt sommeren til å pusse opp sin egen restaurant.

Les anmeldelse av Cowsea her (Pluss)

- Restaurantutviklingen i Trondheim går i rykk og napp, men det siste halve året har det dukket opp flere nye steder med ulike, spennende uttrykk. De siste årene har vi sett en sterk økning i antall sushirestauranter, noe som har gjort at hvis man går ut for å spise denne retten i Trondheim i dag, har den en helt annen kvalitet enn for ti år siden, sier Hildonen.

Økt konkurranse

Han forteller at Trondheims befolkning er blitt vant til flere typer kjøkken og bedre kvalitet.

- Det er ingen tvil om at konkurransen aldri har vært høyere. Så lenge de gode spisestedene overlever og hevder seg gastronomisk, er dette noe som gagner alle, både gjester og oss som lager maten. Økt konkurranse virker skjerpende, det nytter ikke å ligge på latsiden.

LES PLUSSKOMMENTAR: Gammelmodig utvalg for den som ikke vil ha kjøtt eller sjømat

Hildonen tror et stabilt jobbmarked og god inntekt blant nordmenn har ført til at flere ønsker å oppleve gode matopplevelser. Han mener dessuten at det henger sammen med at man ønsker å utforske sin egen by.

- Jeg har ikke inntrykk av at nordmenn bader i luksus når det gjelder spisevaner, men vi nærmer oss helt klart det kontinentale utelivet, slik som i Oslo. Men ingen fare – det er ingen ville tilstander.

Fyller et tomrom

Nordøst ble startet av daglig leder Lars Erik Vesterdal og nestleder Peter André Gjerde, som tidligere jobbet sammen på Rica Nidelven.

Restauranten har holdt åpent i knapt tre uker, og Gjerde forteller at det så langt har gått over all forventning.

- De beste tilbakemeldingene jeg får er at Nordøst fyller et tomrom i byen.

Restauranten satser på kortreiste råvarer og langreiste smaker. Lars Erik Vesterdal berømmer gjestene som har vært innom for sin interesse for konseptet.

- Det er jo litt annerledes. Det er nytt og kanskje litt vanskelig å sammenligne med det som er her fra før. Men de som er her er veldig åpne for det nye, og det må vi berømme dem for. Det synes jeg er en veldig bra ting.

Han forteller at kundene slett ikke lar seg avskrekke av menyen, men heller er undrende og spente på det de får servert.

Ideen og matfilosofien bak restauranten er å bruke flotte norske råvarer som sjøkreps, laks, kamskjell og krabbe og blande dem med smaker og uttrykk fra Asia. Restauranten har i dessuten en cocktailmeny som gjør det samme.

- Vi i baren matcher konseptet i kjøkkenet med potetsprit og asiatiske råvarer. Det er mye morsomt og mange spennende smaker, forteller barsjef Øyvind Lindgjerdet.

- Han er en bartender som tenker som en kokk, sier Vesterdal.

Gjerde forteller at drinkene har blitt svært populære, og at de satser på lounge-stemning utover kvelden og DJ i helgene.

Kortreist mat

- Det er stadig flere restauranter i Trondheim som har blitt opptatt av å servere kortreist mat. Hvorfor har det blitt så populært?

- Det er et samfunnsansvar, svarer Vesterdal.

Han utdyper at det er mye som taler for at det er den rette måten å drive restaurant på, og at det nærmest har blitt et must for seriøse aktører.

- Dessuten er kvaliteten bra. Den har blitt forutsigbar etter at det har vært litt trøblete noen år. Nå har ting satt seg og leverandørene har blitt flinke. De er leveringsdyktige og har kapasitet til å levere til forholdsvis store restauranter. Det tror jeg er grunnen i tillegg til miljøperspektiv.

Les Smakspolitiets restaurantanmeldelser her (Pluss)

- Risikerer man å gå glipp av råvarer når man bruker kortreist mat?

- Det handler om å være tro mot konseptet. For oss er det avgjørende at hovedvarene som kjøtt og fisk kommer herfra, så får man heller ta inn impulser, smaker og krydder fra Østen. Det er det som er spennende med konseptet. Det er masse å finne på.

Positiv til konkurranse

Vesterdal forteller at folk bare blir mer og mer interesserte i mat. Lindgjerdet mener Trondheim har forandret seg stort på få år.

- De kan mer, og det stiller tøffere krav til oss som skal leve av det. Men det er bra! Vi blir flinkere av det. Det er gøy når gjester vet mye om det vi holder på med.

- Er mer skummelt å starte restaurant når det er mye konkurranse?

- Nei, det er mer artig egentlig. Folk går oftere ut og spiser, og vil prøve ut de nye stedene, sier Gjerde.

- Det skaper en kultur. Du skaper ikke kultur hvis det ikke er noe å velge i. Er det mye spennende og rendyrkede konsepter blir det en berikelse for alle som holder på med det.

Øyvind Lindgjerdet, Peter André Gjerde og Lars Erik Vesterdal jobbet tidligere sammen på Rica Nidelven. Nå har de startet «Nordøst» på Solsiden. Foto: Sarah Winona Sortland
Daglig leder for To rom og kjøkken. Roar Hildonen forteller at konkurransen mellom restauranter i byen aldri har vært høyere. I vår har han brukt tid på å pusse opp sin restaurant. Foto: Birger Løfaldli