- Det mest sårbare er logistikken. Når så mange som 37 000 skal til Granåsen, kan det by på utfordringer, sier Roger Mogstad, innsatsleder ved Trøndelag politidistrikt.

Fire dager før Bruce Springsteen og hans band står på scenen i Granåsen og skuer utover det som vanligvis er en skistadion, er Mogstad spent, men rolig. Han har ledet politiets arbeid med å planlegge sikkerheten til Trondheims største enkeltarrangement i år, og mener politiet er godt forberedt.

- Vi har hatt et langt og veldig godt samarbeid med Trondheim Concerts. Vi føler at vi har kontroll på det meste, sier Mogstad.

Shuttlebuss

Men for å forsikre seg om at den historiske konserten blir en god opplevelse for alle de tusener som har sikret seg den ettertraktede billetten, føler både politiet og arrangøren, Trondheim Concerts, for å informere og advare. Det er en ingen god idé å satse på å kjøre privatbil og parkere i en veikant som på en vanlig Rosenborg-kamp.

- Vi vet at det kommer mange tilreisende utenfra, og hvis de tror de kan kjøre bil til konsert, så tar de feil, sier Mogstad.

Han vet også at en del lokale busselskap tilbyr skyss fra distriktet til konserten. Men heller ikke de får noen mulighet til å nærme seg konsertområdet.

- Vi anbefaler at folk tar seg til midtbyen, og tar shuttlebuss derfra. Et annet alternativ er å gå eller sykle, sier Mogstad.

I underkant av 100 shuttlebusser vil gå i skytteltrafikk mellom Midtbyen og Granåsen, og avgang er fra Munkegata og Leüthenhaven.

Stenger veier

Som tidligere kjent vil politiet sperre av store områder for trafikk allerede klokken 14 tirsdag. Sperrepunktene vil bli ved Stavset, ved trafikkmaskinen på Kolstad og Smistadvegen ved Ringvålvegen. Her er det bare shuttlebusser som slipper gjennom.

- Vi har sendt brev til alle beboere med postadresse 7026 hvor vi har informert om at veien blir sperret. De har fått mulighet til å søke om å få lov til å passere, og vi har sendt ut 642 passersedler, opplyser Stein Vanebo i Trondheim Concerts.

- Men her er det mulig å sykle?

- Folk får mulighet til å sykle til visse plasser. Vi har to hovedplasser for sykkelparkering, enten ved bensinstasjonen på Stavset, eller ved bakeriet på Flatåsen, opplyser Mård Askim i Trondheim Concerts.

Han ber folk om å være ute i god tid. Tirsdag er kanskje ikke dagen du skal bruke lang tid på middag før du drar til Granåsen.

- Vi åpner konsertanlegget klokken 16.30, og shuttlebussene starter å gå fra midtbyen en halvtime før det. Jeg vil anbefale folk å dra så tidlig som mulig, slik at vi får folk inn i anlegget og alle er på plass når Bruce går på scenen klokken halv åtte, sier Askim.

Vanlig beredskap

På grunn av ferietid, er politibetjenter fra hele Trøndelag politidistrikt innkalt til tjeneste i Granåsen. Hvor mange som vil være til stede, vil ikke Mogstad konkretisere nærmere enn at det vil være et tosifret antall.

- Vi føler vi har tenkt gjennom det som kan være av ulike scenarioer med 40 000 publikummere på ett sted. Noe som kan skje, er at folk kan bli syke. Da er det viktig at det er et apparat for å ta hånd om det, påpeker Mogstad.

Han sier at deres hovedoppgave er å være tilgjengelig for publikum og arrangøren, og bistå der det trengs. Ordinære politioppgaver skal de selvsagt også ta hånd om.

- Har sommerens terroraksjon i Nice ført til økt beredskap?

- Vi forholder oss til PST's vurderinger, og trusselbildet er ikke blitt endret. Vi er forberedt på alle typer scenarioer. Jeg vil ikke utdype dette noe mer enn det. Men det er foretatt en trusselvurdering, og det er lagt planer ut fra det, sier Mogstad.

Han ønsker å understreke at dette er et oppdrag som politiet ser frem til.

- Dette er et oppdrag som vi utfører med et stort smil om munnen. Det er et arrangement som er hyggelig og som skaper trivsel, og når det er så mange til stede, så er vi en naturlig del av bildet. De som skal på jobb for politiet, gleder seg til dette, selv om det nok er forskjell på å være vakt inne på arenaen og stå parkeringsvakt ved Hestsjøen, smiler Mogstad.

I løpet av helgen skal scenen i Granåsen bygges for konserten. Mandag morgen kommer Springsteens folk for å rigge ferdig. Når Springsteen selv kommer, vet arrangøren foreløpig ikke eksakt, men de vet at han kommer fra Göteborg, hvor han spiller konsert lørdag kveld.

Stein Vanebo har lenge hatt dårlig med nattesøvn, men han er likevel relativt rolig, dager før en av hans store konsertdrømmer er i ferd med å bli oppfylt:

- Det blir en fantastisk konsert, smiler han.

Gleder seg: - Dette er et oppdrag vi utfører med et stort smil om munn, sier innsatsleder Roger Mogstad ved Trøndelag politidistrikt. I bakgrunnen Elisabeth Kalvøy, seksjonsleder Heimdal politistasjon. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
God tid: Stein Vanebo i Trondheim Concerts ber folk bruke god tid, både til og fra Bruce-konserten i Granåsen. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Rigger scene: Fredag var arbeidet med å rigge scene for lengst i gang i Granåsen. Mandag morgen kommer Bruce' egen mannskap for å ferdigstille scenen. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen