Forteller historie: Håkon Gullvågs gave til nye trondhjemmere består av fire grafiske trykk som til sammen forteller en historie. Foto: Nils H. Toldnes

750 flyktninger og asylsøkere er blitt bosatt i Trondheim i 2014, 2015 og 2016. Under Olavsfestdagenes Velkomstfest i Borggården 4. august får alle 750 et håndfast bevis på at de er velkomne.

Håkon Gullvåg har laget helt ny grafikk som blir delt ut til de 750. Kunsten har en antatt verdi på til sammen 1,2 millioner kroner.

- Dette er det viktigste arrangementet under Olavsfestdagene i år. Og det er helt fantastisk at Håkon Gullvåg gir bort disse kunstverkene. Han sto til klokka tre i natt og signerte dem. Han viser at han ikke bare er en stor kunstner, men at han også har et stort hjerte, sier Olavsfestdagenes direktør Petter Myhr når han møter Gullvåg i kunstnerens atelier i Hospitalsløkkan.

I 2008 malte Håkon Gullvåg på muren ved Ramallah til støtte for palestinerne.

Ble møtt med gjestfrihet

- Dette er veldig meningsfylt, så jeg gjør det mer enn gjerne. Enkelte ganger får kunsten en annen funksjon enn ellers, og den kommuniserer på et annet plan, sier Gullvåg og viser blant annet til sitt kunstneriske arbeid til støtte for palestinerne.

Der er han blitt møtt med en gjestfrihet og en varme som har gjort sterkt inntrykk. Han håper nordmenn i større grad vil ta imot dem som søker tilflukt her på samme måte.

- De slakter gjerne den eneste kyllingen de har når det kommer gjester, sier han.

- Men vi er redde for at overfloden vår skal bli litt mindre når vi tar imot flyktninger?

Vi kan miste oss selv

- Nettopp. Jeg er redd for at vi mister oss selv. Gjennom TV-aksjonene og i mange andre sammenhenger har vi bygd opp et bilde av oss selv som gode mennesker. Nå er det i ferd med å bli ødelagt. Det er skremmende å se hvordan vi sorterer mennesker ut fra hvilken opprinnelse de har. Vi er blitt mer opptatt av hvor vanskelig det er for oss å ta imot dem enn av å hjelpe, og vi stenger oss ute fra resten av verden. Det ser ut til at vi har glemt at vi alle er likeverdige på denne kloden.

Gullvåg peker på de grafiske trykkene som han ennå ikke er ferdig med å signere. Jordkloden er en sentral del av motivet på alle de fire bildene.

I vår stilte Gullvåg ut grafikk i Galleri Ismene

Fuglerede i fire stadier

Under kloden har han tegnet et fuglerede i fire forskjellige stadier. På ett bilde er redet fullt av egg. På det neste ligger fugleungene og skriker etter mat. På det fjerde bildet forlater fuglene redet.

- Dattera mi er svært interessert i fugler. Hun har fortalt meg at linerlene vi ser i Trondheim om sommeren, befinner seg i Midtøsten om vinteren, kanskje i Damaskus i Syria. Jeg var der rett før helvetet brøt løs og opplevde byen som harmonisk. Det er også slik at fuglene er de første som forlater et sted når det oppstår uro, og de første som kommer tilbake når det roer seg.

Gullvåg ble i januar utnevnt til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

Skremt av stemningen som snudde

Gullvåg har fulgt nøye med på hvordan flyktningsituasjonen har utviklet seg. Han merket seg bølgen av sympati og gjestfrihet som oppsto etter at bildet av den døde, syriske gutten på stranda i Tyrkia gikk verden rundt i fjor høst. Og han ble skremt av å se hvor fort bildet ble glemt og stemningen snudde.

- Hva slags tid befinner vi oss i? Det er en farlig tid, sier han.

- Hva kan vi gjøre?

- Hver og en får gjøre det lille de kan. Vi får ta imot dem som trenger det, ønske dem velkommen og vise gjestfrihet. Selv ønsker jeg Trondheims nye innbyggere velkommen ved å gi dem disse bildene. Jeg håper jeg kan være til stede i Borggården 4. august.

Bildet av gutten på stranda rystet verden i september i fjor.

Inspirert av Vestbredden

Bildene Gullvåg gir bort har motiver som er inspirert av bilder han laget da FN og FNs generalsekretær Kofi Annan fikk Nobels fredspris i 2001. Han brukte den samme inspirasjonen med jordkloden i sentrum for motivet da han malte direkte på muren som omgir Ramallah på Vestbredden i 2008.

Samtidig med at de nye bildene blir gitt bort i Borggården tidlig i august, får publikum oppleve internasjonal musikk med både norsk og afrikansk opphav. Norske Nico & Vinz og det kritikerroste «ørkenbluesbandet» Tinariwen fra Mali er blant dem som skal opptre.

De er trondhjemmere nå

- De 750 som er spesielt invitert til velkomstfesten, lyste opp da de hørte at Nico & Vinz og Tinariwen skal spille. De nye trondhjemmerne kjenner begge bandene godt. Og vi må huske at de er ikke lenger flyktninger eller asylsøkere, de er trondhjemmere nå, sier Petter Myhr.

Han tilføyer at å bosette 750 mennesker som trenger det i løpet av tre år, kanskje ikke er så mye i en såpass stor by.

- Når det ikke blir bosatt flere enn dette i året, kan dere kanskje ikke gjøre velkomstfesten til en årviss tradisjon?

- Vi har i hvert fall fått utrolig god respons på årets arrangement. Så får vi se hvordan vi kan gjøre noe liknende neste år.

Utgangspunkt: Et sirkelformet bilde med jordkloden i sentrum er utgangspunktet for kunsten Gullvåg gir til Olavsfestdagenes velkomstfest. Foto: Nils H. Toldnes