- Er det noen her som har vært i Colombia? Spør Maj Britt Andersen fra scenen. Overraskende mange «ja» høres fra salen, og små hender veiver ivrig i været. Reisevant eller ikke, 200 barnehagebarn har ikke noe imot å bli med en svipptur til Colombia via sangen «Søppeltømmersalsa».

I år feirer Andersen 30 årsjubileum som musiker innen barnekultur, og i den anledning tok Luftforsvarets musikkorps kontakt for et samarbeid. Først på Juba Juba-festivalen i sommer, nå med familiekonserten «Folk er Rare» som vises på Bruket kulturhus i Hommelvik lørdag og på Byscenen søndag. Torsdag og fredag var Trondheims barnehager invitert til en kortversjon, og rundt 800 barn fordelt på fire konserter fikk være med å synge «Akkurat Passe» og «Rippel Rappel» på Byscenen.

Luftforsvarets musikkorps er nominert til Årest trønder 2015. Les mer om hvilke kulturpersoner og kultuinstitusjoner som er med i kåringen her.

En verden for voksne

På familiekonserter hender det at Andersen møter barn som har med seg både foreldre og besteforeldre som synger med på sangene, noe hun synes er rørende.

- I bestefall er oldeforeldre med også, da sitter fire generasjoner sammen. Det må både bety at jeg har holdt på en stund og at mange er glade i sangene mine, sier Andersen.

Hun mener barn reagerer på musikken på samme måte nå som før, men i løpet av 30 år har tida likevel forandret seg. Alle har det så travelt, noe som også påvirker barna.

- Verden i dag er en verden for voksne, ikke for barn. Jeg tror det er viktig å puste ut noen ganger, og at barna får se mor og far leke og synge med dem. Det tror jeg er den beste gaven vi kan gi dem.

Oppdrar framtidas publikum

Familiekonsert er en årlig tradisjon for Luftforsvarets musikkorps, som også spiller flere konserter for barnehage- og skolebarn i løpet av skoleåret. Slike konserter er viktig for barnas utvikling, mener Andersen.

- De som sitter her er framtidas publikum, og vi lærer dem å delta. Musikere har noe å viktig å bidra med, derfor føler jeg at jobben min er veldig viktig, sier Andersen.

Samtidig som musikkorpset bidrar til å forme barnas framtid, kjemper det for sin egen. I forsvarssjefens fagmilitære råd, som ble offentliggjort i oktober, anbefales det å samle all aktivitet i Forsvarets musikk på ett sted, sannsynligvis i Oslo.

Luftforsvarets musikkorps legger seg ikke på latsida til tross for trusselen om nedleggelse. I oktober reiste de rundt med barnehageforestillingen «Elle melle tellekorpset». (PLUSS)

Skal seire igjen

Nå stiller Trøndelagsrådet, som er et politisk samarbeidsorgan mellom Sør-Trøndelag fylkeskommune, Nord-Trøndelag fylkeskommune, Trondheim kommune og Steinkjer kommune, seg bak de 28 heltidsansatte musikerne. En høringsuttalelse signer fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik, fylkesrådsleder i Nord-Trøndelag, Anne Marit Mevassvik, ordfører i Trondheim, Rita Ottervik og ordfører i Steinkjer, Bjørn Arild Gram, er sendt til Forsvarssjefens fagmilitære.

- Jeg tror det er viktig at vi støtter opp om Luftforsvarets musikkorps sammen. Vi gjør oss tydeligere og sterkere, sier Ottervik, som mener korpset har stor kulturell betydning for Midt-Norge.

- Alternativet er å samle færre musikere i Oslo og sende dem med fly rundt om i landet. Det er en sentralisering som er negativ både for kulturlivet og for forsvaret, sier Ottervik, som er sikker på at Trøndelag får beholde sine forsvarsmusikanter.

- Ja, det tror jeg. Dette har vært en gjentakende debatt så lenge jeg har vært ordfører. Vi har vunnet kampen hver gang og det skal vi gjøre denne gangen også.

Styreleder i stiftelsen bak Byscenen, Marvin Wiseth, sier de er «deep shit» dersom Forsvarets korps redusere fra fem til ett, og Trondheim mister Luftforsvarets musikkorps.

Andersens appell

Musikerne er klappet av scenen og barna fra Sætra barnehage på Moholt samler seg rundt Andersen. Å synge Andersens sang om kaninen med navnet «Kurtamarilteodorfillifjongsabbedussengelsenjosefin» er litt vanskelig, men de synger mer enn gjerne sin egen Sætra barnehage-sang for artisten. Også Andersen har valgt å vise sin støtte til Luftforsvarets musikkorps ved å skrive en appell til forsvarsdepartementet.

- Dette er musikere som holder kulturen oppe og som tar med seg musikken rundt om i distriktet. Et forsvar uten kultur er ingenting, sier Andersen.

foto
200 barnehagebarn klappet og sang med da Maj Britt Andersen og Luftforsvarets musikkorps holdt konsert på Byscenen. Foto: Morten Antonsen
foto
Barna fra Sætra barnehage sang mer enn gjerne for Maj Britt Andersen etter konserten på torsdag. Foto: Morten Antonsen
foto
Ordfører Rita Ottervik kjemper for å beholde Luftforsvarets musikkorps i Trondheim. Nå stiller hele Trøndelagsrådet seg bak korpsets 28 musikere. Foto: Terje Svaan