Det sier Martine Pallatak som står bak facebooksiden «Hund savnet og funnet i Trøndelag».

«Noen som har sett han her? Han stakk av i natt». Denne teksten og bilde av en fin, kritthvit hannhund er blant de siste på facebooksiden nå. Folk deler og kommenterer med ønske om at den lille hunden blir funnet snart. Og det er ekstra mange slike tilfeller nå midt i juli.

- Mange blir sløvere og glemmer ansvaret for hundene sine straks ferien er i gang. Dessuten blir hunder mer søkende og nysgjerrige dersom de er på nye steder, og da kan det lett skje at de stikker av gårde, sier Pallatak, som administrerer facebooksiden. Sommermånedene er høysesong for hunder som savnes. Folk i feriemodus betyr langt flere hunder på rømmen enn ellers i året.

- Folk engasjerer seg

- Folk blir veldig engasjerte og kommer med masse tips på facebookssiden vår, men engasjementet varierer også alt etter hvor hundene er savnet. Dersom en jakthund er savnet på fjellet, regner folk med at det ordner seg. Men skjer det at en hund er savnet sent på kveld i Midtbyen, opplever vi en horde av folk som drar ut og leter, forteller Pallatak, som ikke kan få understreket nok viktigheten av å respektere at det er båndtvang.

Båndtvang

- Folk må for all del ikke slippe hunden løs på et fremmed sted. Enkelte tror de har lov til å slippe hunden sin dersom de har en lydig hund. Jeg har fire små pudler selv, og har dem alltid i bånd uansett hvor jeg er. Dette handler om både egen, andres og ikke minst hundenes sikkerhet.

Anne-Liss Bortne etablerte facebooksiden i 2011 og siden har det blitt en gruppe med 9500 medlemmer.

- Det er nok mange som har litt for mye annet å holde på med på denne tiden av året, det blir gjerne mindre tid til å se etter kjæledyrene. Det skjer så fort. Jeg passet selv en hund for et par uker siden som plutselig kom seg ut på gårdsplassen, men han rakk heldigvis ikke å komme lenger enn det, sier Bortne, som ber folk være ekstra oppmerksomme på at mange hunder kan komme seg ut gjennom både vinduer og verandadører på gløtt.

- Det er jo et mareritt å oppleve at hunden har forsvunnet, spesielt med tanke på at de kan bli påkjørt eller at det skjer noe annet med dem.

Hun er imponert over engasjementet som brer seg hver gang det legges ut bilder av hunder som er savnet.

- Vi har hatt flere hundre hunder som har vært savnet i løpet av de årene vi har hatt denne facebooksiden, og de fleste har kommet til rette.

Ring politiet og Falck

Bortne og Pallatak oppfordrer folk til å varsle både politiet og Falck dersom de ser en løs hund uten eier i umiddelbar nærhet.

- Det er politiet som gir Falck tillatelse til å hente løse hunder, men det hender også at folk leverer hunder direkte til Falck uten å ta kontakt med politiet. Dessuten er de fleste hunder chippet, og en chipleser har som regel alle dyrebutikker og veterinærer.

LES KRONIKKEN: Hundegalskap

Falck i Trondheim bekrefter at det er flere hunder på rømmen i løpet av sommermånedene. Hittil denne uken har fire hunder vært innom.

- Det virker på oss som om folk tar litt flere sjanser på sommeren. Når de er på tur i marka er det selvsagt hyggelig å slippe hundene løs, og da er det lett for at spesielt hannhunder stikker av gårde, sier redningsmann Frank Granheim. To pointere ble levert inn onsdag kveld, og hentet av eierne sine bare noen timer etter.

Godt stell

- Heldigvis blir som regel hundene hentet kjapt etter at de er levert inn hit. Og for de hundene som er her over litt lengre tid vanker det både vann og mat. I tillegg har vi en frivillig gruppe som går tur med hundene, alle får mosjon og stell, sier Granheim.

Anne-Liss Bortne, en av administratorene av facebooksiden «Hund savnet og funnet» synes mange er for slappe med å ha hundene sine i bånd. Særlig i feriemånedene har mange hundeeiere en tendens til å bli mer slepphendte.