Bleken har malt ti portretter av Liv Ullmann, og ett av dem henger på Nationaltheatret i Oslo, et bilde Ullmann selv plukket ut blant de ti. Nå blir snart et annet av portrettene å finne på Trøndelag Teater.

Bildet er en gave fra kunstsamleren Tore A. Holm og Håkon Bleken.

- Tore og jeg hadde en avtale om å gi et Ullmann-portrett i gave til Trøndelag Teater. Dessverre er Tore gått bort, men jeg har tenkt på dette lenge nå, at jeg snart måtte overrekke denne gaven, sier Bleken som på lørdag fullfører avtalen på vegne av dem begge. I tillegg til portrettet av Liv Ullmann, har Bleken testamentert et bilde til teateret av kunstneren Else Hagen.

Inspirasjonsbilde

- Hagen var en strålende malerinne. Det er et stramt og flott maleri, og et av mine favorittbilder som jeg ser på hver eneste dag. Det henger over sofaen, og jeg ser på det nå mens jeg snakker med deg. Det er et bilde som har inspirert meg mye, og det skal fortsatt gjøre det. Jeg lærer til stadighet noe av dette bilde, sier Bleken om maleriet som skal henge hjemme hos ham så lenge han lever.

LES OGSÅ:Imponerende Riksteater-repertoar

Setter pris på teateret

- Hva betyr teater for deg?

- Det betyr mye, og jeg går i teateret så ofte jeg har tid, og skulle gjerne hatt tid langt oftere. Foreldrene mine var ivrige teatergjengere, så jeg ble tatt med i teatret mye som barn. Trøndelag Teater har jo hatt en fin periode de siste årene, og det er virkelig noe jeg setter pris på.

LES OGSÅ:Adressa-bilder pryder ny fasade

Generøs gave

Direktør ved Trøndelag Teater, Berit Tiller, sier det er en ære å motta en slik kunstgave, både Ullmann-portrettet og Else Hagens bilde, som altså er et av Blekens favorittmalerier og store inspirasjonskilde.

- Dette er en raus gave som vi er veldig takknemlige for. Maleriet av Else Hagen fremstiller instruktør Ellen Isefjær som sto for en rekke oppsetninger ved teateret på 60-og 70-tallet, og var en tydelig teaterprofil. Vi er veldig glad for denne kunstgaven, og at disse bildene nå tilkommer Trøndelag Teater. De skal henge i publikumsarealet slik at alle får glede av å se dem, sier Tiller.

Liv Ullmann vil være til stede under overrekkelsen av kunstgaven i Theaterfoajeen lørdag.

Portrett av Liv Ullmann: Håkon Bleken har malt ti portretter av Liv Ullmann, deriblant dette som henger på Nationaltheateret i Oslo. Foto: Roald, Berit, NTB scanpix