- En av våre utfordringer har vært at vi måtte bruke store ressurser på å bygge provisoriske scener. Tidligere har vi spredt oss utover byen for å få til dette, men nå går vi tilbake til masse gode livescener i bykjernen.

Det sier festivalsjef Thomas Ryjord. Trondheim Calling vil i år som i fjor arrangeres i Midtbyen, men det blir en enda mer kompakt festival takket være oppblomstringen av flere nye klubbscener.

I august åpnet Lokal Bar i Dronningens gate, og i løpet av noen uker ble to scener på det 700 kvadratmeter store utestedet innviet. Begge blir en del av Trondheim Calling, i tillegg til Crispin Glover Record Shop et par steinkast unna i Olav Tryggvasons gate.

foto
Lokal og sentral: Utestedet Lokal Bar huser to av scenene under neste års Trondheim Calling, og ligger midt i festivalløypa mellom Olavshallen og Byscenen.

Det siste nye tilskuddet av scener har ikke åpnet dørene ennå. Tyven er navnet på utestedet som i løpet av høsten etablerer seg i Dronningens gate.

Alt innenfor én kilometer

- Hvert år siden vi flyttet til Solsiden i 2014 har vi bygd flere provisoriske scener for å få plass til alle konsertene. Band og artister har spilt i gallerier, restauranter, i en parkeringskjeller på Brattøra og i tomme senterlokaler i Olavshallen. Det er artig å bygge scener, men da vi begynte å planlegge 2019-festivalen så vi hvor utrolig heldige vi har vært med at det popper opp flere seriøse helårsscener.

foto
Thomas Ryjord, festivalsjef for Trondheim Calling.

Mellom Byscenen og Olavshallen, de to viktige ytterpunktene i festivalløypa som huser flere scener hver, er det en gangavstand på rundt 900 meter.

- Vi skal arrangere hundre konserter fordelt på tre dager, og alt skjer på scener i nærheten av hverandre i Trondheim sentrum. Når vi slipper å bygge scener, kan vi konsentrere oss om å booke best mulig innhold, samtidig som det vitner om en utvikling på scenefronten som er veldig positiv for byen.

Fersk rapper og alternativ jazz

Til sammen skal rundt 70 artister og band spille på bransjefestivalen 31. januar til 2. februar neste år. Av disse er de første elleve offentliggjort, og på lista står både veteraner og nykommere.

- Av helt nye navn har vi Isak Shorty som får spille på Trondheim Calling etter at han vant musikkprisen til Momentium, hvor tidligere vinnere er blant andre Highasakite. Han er en vanvittig spennende artist, og ville nok blitt spurt om å spille uavhengig av prisen.

Rapperen fra Ålesund er i startgropa som artist, men har allerede rukket å spille på Øyafestivalen.

foto
Isak Shorty spilte på Øyafestivalen i sommer. Nå er han klar for Trondheim Calling.

Ryjord trekker også frem Juno fra Trondheim som et spennende navn. Bandet med utspring fra jazzlinja ved NTNU består av to vokalister, trommer, kontrabass og saksofon.

foto
Juno er et band med utspring fra jazzlinja ved NTNU.

Ifølge presseskrivet fra Trondheim Calling har bandet rukket å spille på blant annet Oslo Jazzfestival, Edinburgh Jazz & Blues Festival og Trondheim Jazzfestival, før de i det hele tatt har gitt ut musikk.

Vender tilbake etter stor suksess

Av mer erfarne band vender både The Fjords og Pom Poko tilbake til Trondheim. Førstnevnte var demoartist under festivalen i 2014, og har i ettertid gitt ut to album, spilt på festivaler over hele Europa og signert med britisk management. Deres tredje album er ventet til neste vår.

LES ANMELDELSE: Debutens islagte produksjon er erstattet med en varm intimitet

foto
Headliner: The Fjords er en av headlinerne under Trondheim Calling 2019. Fra venstre Vegard Lien Bjerkan, Petter Vågan, Bárður Reinert Poulsen og Kim Christer Hylland.

- Det er veldig hyggelig å kunne invitere The Fjords og Pom Poko tilbake, denne gang som headlinere. Det er bare to år siden Pom Poko spilte på Trondheim Calling som helt fersk demoartist, hvor de sikret seg både britisk plateselskap, europeisk agent og norsk management.

foto
Fra Trondheim til Roskilde: Pom Poko har tatt store steg siden de var et av Trondheim Callings demoband i fjor. Senere samme år spilte de på Roskildefestivalen, hvor bildet er fra.

Siden suksessen i 2017 har indierockbandet spilt på blant annet Bylarm, Slottsfjell, Øya, Pstereo, Roskilde samt en lengre europaturné tidligere i år. Pom Poko slipper sin første singel på plateselskapet Bella Union! i dag.

LES ANMELDELSE: Dette er en sirene av et band

To konserter hver

25 av Trondheim Calling-artistene hentes fra demobunken som i disse dager blir større og større. Frem til 21. september kan uetablerte band melde seg på i konkurransen om å få spille to konserter hver.

- Artister fra hele Norge kan søke, men halvparten er forbeholdt artister fra Midt-Norge. Det begynner å bli en lang liste, men av tidligere demoband som har lyktes kan jeg nevne Pom Poko, Rytmeklubben, The Fjords, Amanda Tenfjord og Wonder The Boy, sier Thomas Ryjord.