- Jeg er på vei til fjellet med en fyr jeg nesten ikke kjenner. Du skjønner, jeg har fått litt «hang ups» i det å si ja til alt for tiden.

Maria Mena er på vei til Uvdal i Buskerud fylke når Adresseavisen ringer. Ikledd fargerikt turtøy fra topp til tå, med en mann hun så vidt kjenner, tar artisten en liten pust i bakken før hun skal ut på turné i forbindelse med albumet «Growing Pains».

- Jeg ser ut som en fargeklatt og er stuck på fjellet med en fremmed mann. Jeg elsker livet! sier hun og ler.

Leser ikke lenger nyheter

Den siste skiva «Growing Pains» er et resultat av sorgprosessen etter skilsmissen med journalisten Eivind Sæther i 2014. Etterpå fikk hun behov for å teste ut en ny teori, altså det å si ja til de fleste forespørsler som skulle dukke opp.

- Det å skille seg er en heavy affære. Nå vil jeg feire at jeg er ute av den perioden, og at livet er til stede. Det er først nå jeg har overskudd til det. Og det betyr å si ja til veldig mye, selv om jeg er litt redd for hva jeg kan kommer til å ramle opp i, sier hun og ler.

Det å legge bort mobilen og koble helt av, ble også en del av sorgprosessen.

- Jeg ble avhengig av telefonen og sosiale medier. Nå leser jeg ikke lenger nyheter, jeg har meldt meg totalt ut og elsker det. Jeg vil anbefale alle om å legge bort ting iblant, sier hun.

- Har et jækla stort eksponeringsbehov

Selv om Maria sier ja til livet, sier hun nei til de fleste sosiale medier. Hun er sjeldent innom Facebook, har ikke Snapchat på grunn av et tidvis stort eksponeringsbehov og forlot Twitter etter en kort og aktiv periode. Men profilen på Instagram har artisten beholdt.

- Profilen er min, den er like naiv som det jeg er. Det jeg driver med der er heller ikke et bevisst valg, det er ikke en del av en platekontrakt.

Maria forteller at profilen sier mye om henne, og at den bærer preg av at hun har vært litt «sprø» i det siste.

- Instagram-profilen min er en grei refleksjon av hvem jeg er: følsom og klin hakke sprø. Jeg pleier å si at jeg er like dyp som jeg er grunn. Jeg kan ta opp alt fra tunge temaer, til å bruke en hel dag på å snakke om klær, sier hun.

Det begynte med Twitter, hvor hun for første gang innså at folk ble overrasket over at hun faktisk var morsom.

- Da begynte jeg å innse at kanskje imaget mitt var at jeg var trist.

Dermed ville hun vise at det ene ikke utelukker det andre.

- Jeg synes at dyre vesker og klær er gøy, men det betyr ikke at jeg ikke er smart. Jeg fikk et slags behov for å vise at selv om jeg er artist og skriver dype tekster om følelser, så kan jeg også kle meg bra, sier hun.

Men hun tør ikke få seg Snapchat riktig enda.

- Det er fordi jeg til tider har et jækla stort eksponeringsbehov, jeg vet at jeg kan poste i det meste laget når jeg blir ivrig.

- 180 cm høy, men følte meg liten

Det er femten år siden hun fikk sin første platekontrakt, og Maria har forandret seg en god del siden den gang.

- Jeg hatet å spille live før. Jeg følte meg gjennomsiktig, og underlegen fordi at jeg ble oppdaget ved et uhell.

Hun forteller at hun følte hennes største svakhet var å synge live.

- Det var da folk kunne legge merke til at jeg egentlig ikke visste hva jeg gjorde. Før var jeg litt annerledes. Jeg ble på en måte oppdratt feil, og derfor ble det en utfordring å oppdra meg selv på ny.

En av grunnene til at hun begynte å skrive låter og dikt, var for å få tankene sort på hvitt, og fordi det ble lettere for andre å forstå hvor hun kommer fra.

- Det har vært vanskelig for folk å forstå meg. Jeg er kanskje 180 cm høy, men jeg følte meg veldig liten på den tiden. Det var slik jeg følte meg, og derfor skrev jeg om det. Så ble det jobben min, og siden det har jeg hatt tvangstanker om at hver plate skal «tøtsje» innom ting som gjør vondt. Ingenting inni meg skal være for mørkt til at det ikke kan stirres på.

Etter hvert som hun ble mer erfaren ble hun også tryggere på scenen.

- Nå er jeg en veldig god liveartist.

Samfundet et høydepunkt i karrieren

Tirsdag 18. oktober står Maria Mena på scenen i Olavshallen i Trondheim.

- Vet du hva? De to absolutte høydepunktene i min livekarriere har begge vært på Studentersamfundet i Trondheim. Tidligere har jeg ikke solgt så godt der, men så skjedde det plutselig noe, og konserter ble utsolgt, forteller hun.

Ikke sett Maria live før? Vel, da aner du ifølge henne ikke hva du kommer til.

- Første låten blir publikum gjerne litt forvirret av, men når det har gått tre låter pleier de si ”ahh”. Det blir litt historiefortelling, hitparade og litt grining også.

En låt hun har med seg denne gangen, men som hun ikke har orket å spille live før, er sangen ”The end”.

- Den handler om selvmord. Jeg gleder meg til å spille den for publikum og til å snakke rundt den. Den tar opp viktige ting rundt mental helse, forteller Mena.

foto
Artisten forteller at Instagram-profilen viser flere sider ved henne. - Profilen er min, og er like naiv som det jeg er. Foto: Privat