Det gamle rockeikonet David Crosby er på Europa-turné, og har lagt inn fire konserter i Norge; Stavanger, Bergen, Oslo og Trondheim. De to første er unnagjort, nå gjenstår Oslo på lørdag og Trondheim på søndag kveld.

Da Adresseavisen snakket med ham på dårlig telefonlinje i juli, var Mr.Crosby i strålende form. Til å begynne med.

Les mer om musikerlegendens liv her.

Hater Trump

- Jeg er en veldig glad og fornøyd kar, som har min familie og fortsatt holder på med det som betyr mest for meg - nemlig musikk. Jeg har produsert fire nye album på kort tid, og livet kunne ikke vært bedre.

- I disse dager er president Trump på toppmøte i Helsinki, hva synes du om den nye presidenten?

- Han er en idiot, som bare gjør alt verre.

- Hva tenker du på da?

- Alt. Han oppmuntrer til rasisme, som har blitt mye verre med ham ved roret. Selskapet hans eier kongressen, han representerer ikke folket, men seg selv. Jeg hater ham, og jeg blir i dårlig humør av å snakke om ham. Kan vi ikke snakke om noe annet. Om musikk, for eksempel?

Musikerlegende

David Crosby er ingen hvem som helst. I 1964 startet han The Byrds, som fikk stor innflytelse på rockens utvikling, ved å mikse rock med folkmusikk og country. På slutten av 60-tallet dannet han ny gruppe med Stephen Stills og Graham Nash og senere også Neil Young; Crosby, Stills, Nash (&Young). I dag er ingen av dem på talefot, og det er lite som tyder på at man får en reunion med det første.

– Vi liker ikke hverandre. Da vi startet var vi nesten forelsket. 40 år senere hadde vi degenerert til at vi satt på røykmaskinen og spilte våre gamle slagere. Jeg hater dem ikke. Men jeg vet at de definitivt ikke liker meg. Det har de gjort meget klart, sa han nylig til VG.

- Trivelig kveld

Crosby er en dyktig låtskriver, hva synes han om f.eks. rap og hip hop?

Telefonlinja er dårlig, han hører ikke, eller vil ikke høre. Til slutt er forbindelsen brutt. Intervjuet er over.

Det kan legges til at han ifølge twitter mener at både rap og hip hop er søppel, noe også VG konfronterte ham med i sitt intervju.

Søppelmusikk

– Jeg er ganske imponert over Kendrick Lamar. Og jeg synes Lin-Manuel Miranda, mannen bak musikalen «Hamilton», er en eksellent tekstforfatter. Men 90 % av det er søppel for meg. Jeg liker melodier og harmoni, sa Crosby til VG.

Som sagt, konserten i Bergen er over. Den skulle ha vært holdt i Griegsalen, men billettsalget gikk trått og konserten ble derfor flyttet til en mindre sal. Crosby fikk fire av seks hjerter av BTs anmelder, som konkluderte med at stemmen holdt imponerende mål, og at opplevelsen var trivelig om enn en noe ujevn.