- Dette var forferdelig trist. Et helt unikt talent er gått bort, sier Klaus Sonstad.

Åsleik Engmark døde brått og uventet søndag ettermiddag, 51 år gammel, etter å ha fått et illebefinnende da han var på familiebesøk i Brussel, ifølge Engmarks produksjonsselskap Feelgood Scene. Ambulansepersonell ble tilkalt, men livet sto ikke til å redde.

- Senest for et par helger siden så jeg «Monsterbedriften» sammen med kjæresten min og ungene. Åsleik Engmark var Norges beste «dubber» og gjorde en fantastisk jobb i utrolig mange filmer store og små har et forhold til. Han var også gjest i et program jeg hadde på TV2 for noen år siden, og briljerte med sin unike komiske teft, sin skarphet og sin timing, sier Sonstad.

Med mengder av tull og fjas, og minst like mye lys & varme, ender vårens musikalsatsing på Trøndelag Teater i triumf.

Tønne fikk tatt farvel

Komikeren Lisa Lisa Tønne har samarbeidet med Engmark i flere omganger over flere år. Da hun giftet seg, var det Engmark som var toastmaster i bryllupet, forteller hun.

- Jeg fikk sjokk da jeg hørte det. Det er helt utrolig trist. Han var en fantastisk mann med masse energi. Vi har i perioder jobbet veldig mye sammen. Da jeg var fersk som komiker, tok han meg med ut på veien og betalte meg av hyra si, sier hun.

Helt tilfeldig traff Tønne Engmark på flytoget i forrige uke.

- Jeg og Sigrid Bonde Tusvik var på vei til Trondheim og møtte Åsleik og samboeren på flytoget. Vi begynte å snakke og fikk catchet opp. I ettertid ser jeg at jeg fikk sagt ha det til ham, sier hun.

Som komiker hadde Engmark alltid sin egen greie, mener Tønne. Han var en smart og kul fyr, men hadde også høye standarder når det kom til gjennomføring av et arrangement.

- Han var en rastløs sjel og en skikkelig fin fyr som ville og hadde talent for masse. Mange av de tingene var innenfor rekkevidde. Og så var han ekstremt musikalsk og elsket det han holdt på med. Jeg tror ikke jeg har skjønt at han er borte, at jeg ikke skal få se ham igjen.

Har betydd mye for Lfmk

Siden 2006 jobbet Engmark flere ganger med Luftforsvarets musikkorps (Lfmk) i Trondheim. I 2006 satte de opp standupkonserten «Lufta er for alle» sammen, og i 2015 «Luftforsvarets flyvende sirkus» der Engmark var sentral både i utviklingen og i gjennomføringen av konserten.

- Engmark var en god venn av Lfmk og mange av oss som jobber der. Det var lei stemning i korpset da vi fikk nyheten. Det er ubeskrivelig at det kunne skje, sier korpssjef og oberstløytnant Marius Johansen.

Johansen sier Engmark har betydd mye for den profilen korpset har i dag.

- Vi spiller en god del på humør og prøver å gjøre ting som ikke er forventet av et militærkorps. Det har han vært med på å bringe frem, sier Johansen.

- Høyt respektert

Adresseavisens humoranmelder Anders Holstad Lilleng har sett Engmark på scenen flere ganger.

- Han var en omgjengelig komiker som satte tydelige krav. Han våget å ta et standpunkt, og utfordret stadig vekk sjangeren. Han var en høyt respektert komiker både i og utenfor miljøet, sier Lilleng.

I høst deltok Engmark på en støttekonsert for bevaring av Lfmk på Torvet i Trondheim sammen med blant andre dirigent Torodd Wigum.

- Han hadde et fantastisk innslag om betydningen av musikken i forsvaret, mens jeg var konferansier. Han har vært med på å sette Lfmk på kartet og har i det hele tatt hatt stor betydning for de profesjonelle korpsene i Norge, sier Wigum.

Åsleik Engmark etterlater seg samboer og tre barn.

foto
Lisa Tønne Foto: Kristin Svorte, Svorte Kristin
foto
I 2010 vant Engmark TV 2s dansekonkurranse «Skal vi danse». Her sammen med dansepartner Nadya Khamitskaya. Foto: Lien, Kyrre, NTB scanpix
foto
Torodd Wigum Foto: jens petter søraa, Adresseavisen