- Korpsets 28 faste musikere holder et høyt aktivitetsnivå, sier produsent Ingunn Moslet i Luftforsvarets musikkorps.

Etter en travel augustmåned med åpning av Kimen kulturhus i Stjørdal, familiekonsert på Kristiansten festning under forsvarets dag og turné i Målselv og Sørreisa, starter Luftforsvarets musikkorps høstsesongen for fullt «hjemme» på Byscenen torsdag kveld.

Bredde og briljans

- På åpningskonserten er det korpset som står i sentrum, og ved hver sesongåpning har vi en tradisjon med å trekke fram våre egne fremragende solister, forteller Moslet.

Musikerne blåser sesongen i gang med sju verk på programmet, blant annet en urfremføring av Torstein Aagaard-Nilsens «Konsert for kornett». Solist er komponistens sønn, Erlend Aagaard-Nilsen, som er ansatt som trompetist i korpset. På åpningskonserten har militærkorpset med seg dirigent og trombonist Christian Lindberg.

- Maestro Lindberg er en utrolig eksplosiv og energisk dirigent som vi er veldig glad for å ha med oss. Vi har, utrolig nok, fått han til å være spillende dirigent for anledningen. Han skal være solist under «Tribute to Jay Jay Johnson, Glenn Miller og Jack Teagarden», sier Moslet. Korpset skal også fremføre et av Lindbergs egne stykker, «Brainrubbish».

I løpet av sesongen er korpset opptatt av å vise hvor stort bredde de har, forteller produsenten.

- Det er viktig for oss å vise at vi har stor allsidighet. Vi vil servere god musikk og vise vår briljans i alt vi gjør, sier Moslet.

Instrumenter av flydeler

Den musikalske variasjonen kommer tydelig fram på høstprogrammet. I løpet av sesongen skal Luftforsvarets musikkorps spille seks konserter under Trondheim Kammermusikkfestival, være med på å hedre komponist, kordirigent og organist Knut Nystedt i Nidarosdomen og utforske forbindelsen mellom militærmusikk og folkemusikk sammen med den finske folkemusikkgruppa Frigg under Transform. Korpset skal også ha familiekonsert sammen med Maj Britt Andersen og julekonserter både på Byscenen og i Vår Frue kirke.

- Vi ønsker et godt samarbeid med lokale festivaler og aktører. Samarbeid er viktig for oss alle fordi det gjør det mulig å framføre større verk som vi hver for oss ikke kunne gjort alene. For å kunne spille det enkelte komponister har skrevet, som for eksempel Nystedt som skrev for kor og korps, er samarbeid helt nødvendig, sier Moslet.

Som sesongens store høydepunkt trekker Moslet fram årets festkonsert «Luftforsvarets flyvende sirkus» i november.

- Vi skal gjøre en sprek festkonsert som blir både uhøytidelig og uforutsigbar. Vi skal blant annet resirkulere et F16-fly og gjøre delene om til instrumenter, forteller Moslet. Korpset stiller med spesialskrevet musikk, blant annet har Wolfgang Plagge, Jovan Pavlovic, Karl Ivar Refseth og Jon Rørmark komponert nye verk for anledningen. Konferansier og solist for kvelden er komiker og sanger Åsleik Engmark, en underholder Luftforsvarets musikkorps har samarbeidet med flere ganger.

- Engmark er en utrolig god komiker, samtidig er han uhyre musikalsk og en god sanger, den kombinasjonen er helt unik, sier Moslet.

I tillegg til korpsets egne konserter, blir det mye brukt i mange ulike sammenhenger, og produsenten anslår at militærkorpset gjør mellom 100 og 160 musikalske oppdrag i året.

Usikker framtid

I august skrev Nrk at forsvarssjefen skal spare mellom 10 og 20 milliarder kroner og at et av forslagene for å oppnå dette, er å legge ned noen av de fire militærkorpsene utenfor Oslo. Saken, som skal opp til politisk behandling fra 1. oktober, er et naturlig samtaleemne for de ansatte i Luftforsvarets musikkorps.

- Vi avventer Forsvarssjefens innstilling 1. oktober, men det er klart at dette er noe vi tenker på, og vi jobber for å bevare arbeidsplassene i Trondheim, sier Moslet. Hun krysser fingrene samtidig som hun regner med at lokale politikere og landsledens øvrige kulturliv vil protestere dersom Luftforsvarets musikkorps blir foreslått nedlagt.

- Jeg tror behovet er stort for å ha et forsvarskorps i de større byene i Norge. Det er også viktig for synergieffekten korpsene har for det øvrige musikk- og kulturlivet i hele Norge, sier Moslet.

Sesongåpning med maestro Lindberg på Byscenen torsdag kl. 19.30.

foto
Produsent Ingunn Moslet er fornøyd over militærkorpsets brede program for sesongen, og hun ser spesielt fram til årets festkonsert «Luftforsvarets flyvende sirkus» 12. november. Foto: Luftforsvarets musikkorps