Ved ikke mindre enn seks ulike klokkeslett smeller det når Kristiansten Artilleri Compagnie tenner saluttkanonene, eller lader med karameller, til glede for de yngste.

Anledningen er gratisarrangementet Forsvarets dag.

- Kommer med Sea King

- For oss handler dette om synlighet. Det er et program som passer godt for for eksempel barnefamilier, sier presseoffiser Rune Haarstad, som har jobbet med å forberede arrangementet.

Det hele starter med at festningskommandant og sjef for Luftkrigsskolen, oberst Morten Henriksen ankommer og fires ned fra et Sea King redningshelikopter

Viser sin beste side

I parken rundt selve festningen og inne på festningsområdet vil det både bli utstilt moderne militærmateriell og militærhistoriske kjøretøy. Folk fra kampflyprosjektet og Forsvarsbygg vil også være til stede for å informere om kampflybasen. I lufta over festningen vil både en F-16 maskin og det tidligere nevnte Sea King-helikoptret fra 330-skvadron på Ørland hovedflystasjon vise seg frem.

- De fleste av forsvarets avdelinger deltar, i tillegg til veteranforening og andre relaterte organisasjoner. Dette blir en anledning for folk til å treffe og snakke med kvinner og menn som jobber i forsvaret. Det vil også være militærhistoriske foreninger som viser frem uniformer og litt av soldatlivet før i tiden, sier Haarstad.

Venter tusenvis

På programmet står også poster som kjøreturer med forsvarets beltevogner, hinderløype for barn og Trondhjem lotteforenings bamsesykehus der kosedyr kan få mer eller mindre nødvendig pleie.

- I tillegg kommer luftforsvarets musikkorps til å opptre sammen med Åsleik Engmark som solist, sier Haarstad.

På det meste har arrangementet tidligere trukket ca. 12000 besøkende i Trondheim. Haarstad innrømmer at det er væravhengig, men sier de forventer mange tusen besøkende.

Holder konsert. Luftforsvarets musikkorps opptrer sammen med solist Åsleik Engmark. Foto: Morten Antonsen
Kommer. Luftforsvaret med fly og helikopter, her et F-16-jagerfly, vil fly over Kristiansten festning i anledning Forsvarets dag. Foto: Morten Antonsen