Adresseavisen mener:

Spar oss for burger i barten

Burger bør ikke bli den nye barten i profilering av Trondheim.

Burgerbyen: Jon Kamphaug spiser burger under Trondheim Matfestival i 2016. 

Saken oppdateres.

Mandag lanserer Visit Trondheim en rekke nye opplevelsesturer i Trondheim for turister. Disse turene, eller «walks» som selskapet kaller dem, er opplevelsespakker innen mat, drikke og kultur. Det er et godt tiltak å synliggjøre kvalitetene byen har på disse områdene. Etter at Trondheim i mange år har slitt med den for lengst antikverte betegnelsen «bartebyen», er likevel ikke «burgerbyen» en erstatning vi finner grunn til å bejuble.

En av de nye turene som er klar for lansering, er Trondheims burgerløype. Byen har de siste årene fått et stadig mer rikholdig tilbud av utesteder med hamburger. Gleden i en god burger er ikke til å kimse av. Det er ikke lenger opplagt hvor man finner byens beste burger. I et dyrt ferieland vil sikkert mange ha nytte av å bli guidet til burgere her og der. Selv om det ikke lenger nødvendigvis er billig mat.

I jakten på nye merkelapper på byen, som supplement til «studentbyen» «teknologihovedstaden», «middelalderbyen» og «fotballbyen», er det gode grunner til å se mot matkultur.

Blant de nye, guidede turistløypene fra Visit Trondheim er også to gourmetturer. I stedet for enten burger- eller gourmetbyen, bør det heller slås slag for matkultur og særpreg. Nylig ble det klart at årets internasjonale utgave av svenske White Guide har fem restauranter i Trondheim på listen over de 341 beste restaurantene i Norden.

Opplevelser, mat og kultur synes stadig viktigere for turister. Det moderne skandinaviske kjøkken trekker folk fra hele verden til København, Stockholm og Oslo. Michelin-guiden ble etablert for å guide bilturister til matopplevelser verdt en tur. Ingen drar til Trondheim for å spise hamburger.

Derfor er det godt å se at Trondheim i tillegg til burger og pizza for tiden også har en spennende vekst i spisesteder som serverer lokale råvarer på høyt internasjonalt nivå. Til glede for både fastboende og turister. Dessuten er de kjærkomne eksempler på at byen er mer enn bart og burger.

På forsiden nå