Studentmoro på helsa løs

Ablegøyene har gått for langt når nye studenter havner på sykehus etter såkalte opptaksprøver ved NTNU.

I 2015 var det en slags bøddelseanse i forbindelse med Smørekoppens opptak, og det var ikke alle som satte pris på den. Bildet er fra den anledningen.   Foto: JENS PETTER SØRAA

Saken oppdateres.

Til sammen 15 studenter har vært innom St. Olavs hospital etter å ha drukket 35 prosent edikkessens. Én av studentene er alvorlig skadet og tilstanden var onsdag morgen uavklart.

Igjen er det linjeforeningen Smørekoppen som markerer seg med sine til dels ekstreme ritualer ved starten av et nytt studieår. Smørekoppen er foreningen til maskinstudentene ved linjen som i dag heter Produktutvikling og produksjon. Foreningen har holdt på med sine ritualer helt siden 1929. Men nå bør det være på tide å slutte med utdatert vettløshet ved studiestart for nye studenter.

Edikkessens er etsende, og i sin rene form kan den gi store skader i munn, hals og mage. Essensen som ble drukket skal ha vært noe fortynnet, men den må likevel ha vært nokså konsentrert for at resultatet skulle bli så ille som det ble. Ti av de femten ble innlagt ved St. Olavs hospital, og den ene av dem ligger på intensivavdelingen med alvorlige skader. Det er helt utrolig at presumptivt intelligent og kunnskapsrik ungdom blir presset til å tylle i seg farlige stoffer på denne måten.

LES OGSÅ: Linjeforeningene går gjennom opptaksreglene sine

Smørekoppens opptaksrituale består av flere poster og prøvelser, og mange av dem fremstår som både ekle og groteske. I 2010 fortalte Universitetsavisa om førsteårsstudenter som måtte bade i en blanding av illeluktende fett og råtten frukt, og krype for linjeforeningens «phormand», mens andre studenter utkledd som bødler med ljå overvåket det hele. For et par år siden ble bøddelseansen tatt opp av tilskuere som reagerte på det uhyggelige synet.

Hensikten med de mange linjeforeningene og fadderukene ved NTNU, er å ta imot nye studenter på en inkluderende måte, skape samhold, trivsel og et godt miljø i studietiden. Fadderukene kan fortone seg som en sammenhengende fyllefest i to uker, en forlengelse av russetiden. Forhåpentligvis fyller fadderukene og opptaksprøvene noen av sine gode intensjoner og skaper relasjoner som varer også etter at rusen har gitt seg.

LES OGSÅ: Beklager på det sterkeste at studenter ble skadd

Ledelsen ved NTNU og Studenttinget er igjen ute og beklager den siste alvorlige hendelsen. De har kontakt med linjeforeningene og formaner dem til å opptre med fornuft i den viktige startfasen for nye studenter. Det er uheldig om de får inntrykk av at det er likhetstegn mellom fest, fyll og studier. Rektor Gunnar Bovim understreker alltid ved sine immatrikuleringstaler at det skal være hyggelig å studere ved NTNU, men at det også innebærer hardt arbeid.

LES OGSÅ: - Det er veldig beklagelig

Det er positivt at linjeforeningene tar ansvar for å ta imot nye studenter med sosiale arrangement. Men det studentikose har tatt overhånd når det går på helsa løs. Ritualer som dem Smørekoppen driver med, tilhører en forgangen fortid da det bare var en liten elite som hadde anledning til å studere ved høyskoler og uniersitet.

De mest ekstreme utslagene av tullet bør snarest opphøre.

På forsiden nå