Det har ikke manglet på advarsler mot byggeprosjektet til Trondheim Spektrum på Nidarø i Trondheim.

Allerede lenge før hallen er ferdig kommer de første kostnadssprekkene. Store deler av ekstraregningen på 90 millioner kroner er det byens innbyggere som må betale.

Adresseavisen skrev onsdag at styret i Trondheim Spektrum nå ber eierne og byggelånsbanken om mer penger. Byggingen av den omstridte storhallen på Øya er allerede blitt 53 millioner kroner dyrere enn budsjettert. Samtidig har driftsinntektene falt. Nå må eierne inn med mer penger, halvparten av de ansatte skal sies opp, og prosjektet må gå til banken for å be om mer lån.

Da flertallet i Trondheim, anført av Arbeiderpartiet, sikret flertall for den omstridte byggeplanen var hovedargumentet at hallen måtte legges nederst på Øya fordi det var her økonomien var avklart. Ved å bygge der Trondheim Spektrum allerede står, ville kostnadene holdes nede, ble det sagt. Bystyret valgte å ikke gjennomføre utredninger som skulle avklare om andre tomter var bedre egnet. Hele reguleringsprosjektet har vært preget av hastverk og mangelfull saksbehandling. Usikkerhetene med prosjektet kom ikke tydelig frem fordi flertallet allerede hadde bestemt for å bygge på Øya. Hallen ble skyndet på for at den skal stå ferdig til håndball-VM i 2020. Allerede nå, tidlig i byggeprosjektet, ser vi at hovedargumentet for å legge hallen på Øya for å ha kontroll på kostnadene, ikke holder vann.

På lederplass har vi gjentatte ganger pekt på feil og mangler i prosessen. Det skjer fra tid til annen at byggeprosjekter blir dyrere enn planlagt. Men i dette prosjektet er det grunn til å tro at hastverket har økt risikoen for at ekstraregningene blir flere før storhallen står ferdig. Det er vanskelig å akseptere at sluttsummen skal bli enda større enn den allerede har blitt.

Nidarø er fortsatt feil sted for en slik hall, men vedtaket er fattet og byggearbeidet i gang. Det politiske flertallet må lære av feilene som er begått. Nå bør det gjøres et solid arbeid for å forhindre at nye ekstraregninger kommer på bordet. I rådhuset bør de ha lært at hastverksarbeid for å vedta slike store prosjekter er en dårlig måte å styre byen på.