Debatt

Visste du at det finnes en gentest som kan fortelle deg hva slags vin du bør drikke?

«Gentester som selges til privatpersoner har blitt storindustri» skriver seniorrådgiver Elisabeth Gråbøl-Undersrud og direktør Ole Johan Borge i Bioteknologirådet i dette debattinnlegget.

«Å ta en gentest er enkelt: Stryk en vattpinne på innsiden av munnhulen, legg pinnen i en ferdigfrankert konvolutt og send den til utlandet. Noen dager senere kommer svar på mail om alt fra hvilken idrett du bør satse på, til risiko for å utvikle alvorlige sykdommer som Alzheimers og kreft» skriver innleggsforfatterne.  Foto: Gorm Kallestad, NTB Scanpix

Saken oppdateres.

Salg av gentester på internett øker som aldri før. Gir testene nyttig informasjon eller er det penger ut av vinduet?

Visste du at det finnes en gentest som kan fortelle deg hva slags vin du bør drikke? Firmaet som selger gentesten kaller seg Vinome (Vino + genome). Bor du i California, kan du for rundt 80 dollar få en analyse av 400 gener som skal bestemme smak og lukt, pluss noen utvalgte vinflasker levert på døren. Smart, ikke sant? Eller blir vi bare lurt?

Markedet for gentester som selges til privatpersoner har blitt storindustri. Så langt er det solgt om lag 12 millioner gentester over nett. I 2017 ble det solgt sju millioner tester.

Les også: Gentest-rush i Norge etter Jolie-operasjon


Enkel test

Å ta en gentest er enkelt: Stryk en vattpinne på innsiden av munnhulen, legg pinnen i en ferdigfrankert konvolutt og send den til utlandet. Noen dager senere kommer svar på mail om alt fra hvilken idrett du bør satse på, til risiko for å utvikle alvorlige sykdommer som Alzheimers og kreft.

– Vi står på terskelen til en revolusjon som er like gjennomgripende som datarevolusjonen, skriver den danske forskningsjournalisten Lone Frank i boken «Mine vidunderlige gener».

Treningssentre har nå begynt å tilby gentester til kundene sine for å skreddersy en diett basert på gener, livsstil og mål. Og om du selv ikke ønsker å ta en gentest, kan det jo være at du har ambisjoner på dine barns vegne. Ifølge reklamen gir du barnet ditt et forsprang hvis du basert på genetikk, tidlig kan stake ut hobbyene barnet bør satse på.

Opptatt av debatt? Les også: På Lade stiger 8–10 etasjes bygg opp i himmelen, under dekke av å bli en grønn bydel. Er det slik vi vil ha det?


Fanger ikke opp alt

Det er ikke til å komme utenom at gener er viktig for å lykkes i idrett. Usain Bolt hadde nok ikke hatt sine OL-gull i sprint hvis han ikke hadde arvet gener som gir eksplosive muskelfibre. Når det gjelder gener og andre talenter som for eksempel musikk, er forskningen mer usikker, selv om enkelte tvillingstudier antyder at noen gener kan gi økt musikalitet og talent for enkelte instrumenter.

De fleste eksperter innen feltet er imidlertid samstemte om at det ikke har noe for seg å ta en gentest for å finne ut hvilke talenter et barn har, og at motivasjon og ferdigheter som motorikk og reaksjonsevne er viktigere.

Én enkelt gentest fanger ikke opp hele det komplekse samspillet mellom miljø og kroppens over 20.000 gener. Derfor er det sjelden at kun ett gen påvirker en enkelt egenskap. Samtidig vil vi kanskje om noen år vite mer om hvordan vi i større grad enn i dag kan optimalisere trening og kosthold basert på hvilke gener vi har.

Mer debatt: Vi som jobber natt risikerer å få flere alvorlige sykdommer, men vi er en glemt gruppe


Slektsforkning

Det største salget av gentester på nett er det slektsforskning som står for.

Ifølge ABC-Nyheter har så langt 5000 nordmenn sendt inn DNA-prøver til amerikanske firma for analysering. Prislappen ligger på rundt 1500 kroner.

Testene er særlig populære for å prøve å finne slektskap mellom mulige søsken langt tilbake i tid, og lete opp foreldre hvor far er ukjent. Er du nysgjerrig på hvor mye av arvematerialet ditt som stammer fra neandertalerne eller hvilken verdensdel du opprinnelig stammer fra, kan du få svar på det også.

Les også: St. Olavs hospital svikter kreftpasienter


Avslører helserisiko

Innen medisin er gentester viktig for å finne gener som gir høy risiko for sykdom. Det er imidlertid et fagfelt som endrer seg raskt, og det er utfordrende selv for fagmiljøene å bestemme om et gen er farlig eller ikke.

I USA er det en stor debatt om private firma skal få lov til å selge gentester for alvorlig sykdom. Myndighetene har stilt spørsmål om kundene får god informasjon, og om kvaliteten på testene er gode nok. Å få vite at en er bærere av et gen som gir høy risiko for sykdom, kan kaste en mørk skygge over livet.

Hvis salget av gentester fortsetter i samme rivende tempo, er det en problemstilling mange av oss vil møte. Spørsmålet er om vi ønsker å vite.


Hør våre kommentatorer snakke om misnøye i Trøndelag, festivalsommer i Trondheim og sykkelbyens utfordringer

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter


Hør vår debatt-podkast: - Man må kunne tåle karikaturer av profeten


Innleggsforfatter: Elisabeth Gråbøl-Undersrud er seniorrådgiver i Bioteknologirådet 

Innleggsforfatter: Elisabeth Gråbøl-Undersrud er seniorrådgiver i Bioteknologirådet 

Innleggsforfatter: Ole Johan Borge er direktør i Bioteknologirådet 

Innleggsforfatter: Ole Johan Borge er direktør i Bioteknologirådet 

På forsiden nå