Min valgkampsak

Som far til to barn i tidlig skolealder er jeg, og mange andre, bekymret.

I Adresseavisen 7. juli siteres Kent Ranum (H) på følgende:

«Vi kan ikke ha nye skoler som blir for knappe kort tid etter elevene flytter inn. Skolebygget skal være åpent for aktivitet etter skoletid og det skal være et pulserende hjerte i bydelen»

Nyhavna-Lilleby-Lade-Leangen opplever massiv boligbygging. Kapasiteten ved skolene var presset da forvandlingen av Trondheim Øst startet for ti år siden. Situasjonen er siden bedret ved barneskolene.

Kommunen forutså at utbyggingen også ville gi trange ungdomsskoler. En skoletomt på Lilleby ble derfor anskaffet, ofte omtalt som «Smeltverkstomta». I 2013 ble det gjort en mulighetsstudie for ny ungdomsskole. Ti år etter har ingenting skjedd. I 2018 medførte kapasitetsproblemene drastiske grep. Stans i byggetillatelser ble innført, men dette varte ikke lenge.

De siste årene er tusenvis av boliger bygget med dispens for manglende skolekapasitet. Nå står vi i konsekvensene. De berørte ungdomsskolene opplever en prekær situasjon med plassmangel. Rosenborg skole har 90 elever over kapasitet. Spesialrom må tas i bruk. Lade barneskole, som er 1–10 trinn inntil ny ungdomsskole er på plass, er nær sprengt kapasitet. Rosenborg trenger brakker nå. Lade er på samme spor rett bak.

Løsningen er opplagt, ny ungdomsskole på Smeltverkstomta. Rådmannens fagstab har gjort en grundig utredning. Mange faktorer er vurdert, deriblant økonomi, bærekraft og sosial trygghet. Konklusjonen er tydelig. Smeltverkstomta er beste alternativ.

Men det er ikke i den retningen prosessen går nå. Gamle Ringve skole vurderes brukt som midlertidig ungdomsskole. Listen er lang for hvorfor dette er en dårlig løsning. Selv med minimum oppgradering gir det dyre elevplasser, et bygg lite egnet for dagens undervisningsstruktur, lite treffende geografisk plassering, lavt elevtall svekker faglig bredde og universell utforming blir vanskelig.

Den viktigste er likevel at midlertidige Ringve ikke løser noen ting. Det blir som å plastre en åpen pulsåre med et barneplaster. Kapasiteten vil bli ca. halvparten av en skole på Smeltverkstomta. Det langt fra nok. Trinnene ved Lade Skole vil alene utnytte nesten hele kapasiteten på 300 elever. Å ta i bruk Ringve vil derfor ha liten effekt for Rosenborg skole. Behovet for brakker på Rosenborg vil bestå.

Tidsaspektet har vært et uttalt argument for Ringve. Det fremstår lite relevant da oppgradering anslås å ta fire til fem år, mens ny skole på Smeltverkstomta estimeres til ca. fem år.

Å flytte skolegrensene for å avhjelpe Rosenborg skole, er ikke noen god løsning på utfordringen med skolekapasitet øst i Trondheim, skriver far, Stig Hay. Foto: Christine Schefte / Christine Schefte

Noen politikere hevder at «man kan bare endre på skolegrensene». Spesielt for elevene ved Lilleby, en liten gruppe med sosioøkonomiske utfordringer, er splitting uheldig. Risikoen er stor for langsiktige kostnader. Fagmiljøet i kommunen er uansett tydelig på at ungdomsskolekapasiteten i Trondheim er sprengt. Grensejustering, som tiltak for å avhjelpe Rosenborg skole, vil ikke være mulig.

Det er også sagt at Ringve har «Trondheims fineste uteområder». Jeg håper våre lokalpolitikere ikke baserer ungdomsskole anno 2023 på klasserom ute.

Kort sagt er en midlertidig skole på Ringve for liten, for dårlig og ikke minst for dyr. Minimumsoppgradering koster 130–200 millioner, og kostnader til brakker på Rosenborg vil vedvare. Den dagen Ringve står klar, må man ganske umiddelbart starte bygging av skole på Smeltverkstomta. Ringve fremstår som et særdeles unødvendig og dyrt mellomsteg.

Da er det bedre å gå for den langsiktige løsningen med en gang. Ny skole på Smeltverkstomta vil løse mange behov og utfordringer. Sjelden har en hånd passet bedre i en hanske. Kapasiteten vil dekke behovet for hele Trondheim Øst, høyt elevtall vil sikre faglig bredde og bygget vil møte dagens undervisningsmetoder. Den kan også fylle andre behov området trenger som bydelsbibliotek, ungdomsklubb og idrettshall.

En ny skole på Smeltverkstomta vil bli det hjertet en ny og voksende bydel trenger. Skolebehovet for Trondheim Øst er permanent og økende. Permanente behov trenger permanente løsninger.