Onsdag 13. mars inviterte Adresseavisen og NTNU til det femte Ungdommens klimatoppmøte Trøndelag.

Siste innlegg

Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn
Aagot Opheim

Ungdommens klimatoppmøte er over for denne gang. Over 600 elever fra videregående skoler var samlet i storsalen i Studentersamfundet. Vi avsluttet med hva som gir klimahåp.

Aagot Opheim

Dette gir forskeren klimahåp

Klimaforsker Helene Muri, NTNU Foto: Håvard Haugseth Jensen
  • Fornybar energi gir meg håp, sa klimaforsker Helene Muri fra NTNU. Hun viste bilde av solceller ved et NTNU-bygg og fortalte det skjer mye i utbygging av solkraft, for eksempel på bygninger.

  • Karbonfangst og lagring gir også håp. På en betingfabrikk for eksempel kan man fange CO2-utslippene for å hindre store utslipp fra enkeltpunkt.

  • Myr er viktig for å lagre CO2. Ødelegger vi det ved å drenere eller bygge vei. Bevaring og restaurering av natur er utrolig viktig. Ødelegger vi naturen, ødelegger vi klima og omvendt sa hun.

  • Det vi som enkeltpersoner gjør i hverdagen, er viktig. Det handler om de små valgene i hverdagen. Vi kan påvirke politikerne, og så spiller det en rolle hva i gjør. Dersom vi alle spiser klimasmartere, sykler mer og reiser mindre, betyr det noe.

Aagot Opheim

Er det mest utslipp fra elbil eller fossilbil?

Ekspertpanelet ledet av Andrea Tiltnes (Adressa), Helene Muri (NTNU), Marianne Sivertsen Næss (Ap), Anders Hammer Strømman (NTNU) og Bjørn Hallvard Samset (Cicero) Foto: Håvard Haugseth Jensen

- Hva er det totale utslippet for helelivsløpet av produksjon og bruk av en elbil og en fossil bil?

Det var første spørsmålet til ekspertpanelet.

Isbjørn, eller Bjørn Hallvard Samset, svarte:

- Det er et toppers spørsmål. Forskningen er helt tydelig. Utslippene fra elbilene er langt lavere enn fossilbiler, sa han.

Deretter kom spørsmålet om kjernekraft. Helene Muri, NTNU svarte:

- Ettersom vi trenger mer energi, vil det også være mer kjernekraft i de bærekraftige scenarier. Men det er et problem. Det er fryktelig om vi får lekkasje av uranium, sa hun.

Spørsmål til Ap-politikeren: Hva tenker du om å fjerne kommunenes vetorett til å bygge ut fornybar kraft.

Stortingsrepresentant Marianne Sivertsen Næss (Ap):

- Sånn må det være. Det er bra at kommunene kan bestemme. Du kan ikke sitte i Oslo å bestemme hvor det skal bygges ut kraft, men kommunene får inntekter, og kan bruke det til å investere i svømmebasseng, skoler og barnehager, sa Ap- politikeren.

- Har vi mer eller mindre klimagassutslippene enn for ti år siden?

- Norge har litt mindre enn for ti år siden. Vi har fått ned utslippene med noen få prosent siden 1990. Men i verden går klimagassutslippene fortsatt opp, men det ser ut som om det flater ut i verden også.

- Tidligere i debatten ble det nevnt utslipp fra fly og lastebiler, men hva med tog? spurte ei som fortalte hun var datter til misfornøyd lokfører.

Anders Hammer Strømman (NTNU) slo fast at vi har store utslipp fra transport i verden.

- Hils til far, tog er bra, sa han og la til: Hvordan kan vi organisere livet for at vi skal vi reise mindre. Og fordi vi fortsatt må flytte oss, må det bli mindre personbil og mer kollektivtransport og helst tog, sa klimaforskeren fra NTNU.

Datter til misfornøyd lokfører stiller spørsmål om tog. Tog er bra, svarte Anders Hammer Strømman fra NTNU. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Spurte om utslipp fra bil: Hva gir de største utslippene i hele bilens levetid? Elbil eller fossil bil Foto: Håvard Haugseth Jensen
Aagot Opheim
Debattleder Andrea H. Tiltnes (Adresseavisen), Marianne Sivertsen Næss (Ap), leder Energi- og miljøkomiteen Stortinget, Ola Vollan, Grønn Ungdom, Jonas Uv Værnes, Ungdommens fylkesutvalg, Ola Vollan, Grønn Ungdom og Bjørn Hallvard Samset, Cicero, Foto: Håvard Haugseth Jensen
Ola Vollan, Grønn Ungdom Foto: Håvard Haugseth Jensen
- Det er vi som må gjøre det, og det haster, sa Jonas Uv Værnes, Ungdommens fylkesutvalg Foto: Håvard Haugseth Jensen
Drill baby drill, sier Viole Stene Grøtte (Fpu). Foto: Håvard Haugseth Jensen
Aagot Opheim

Drill baby drill, eller chill baby chill

Ove Vollan, Grønn Ungdom mot Viole Stene Grøtte, Fpu om drill eller chill. Foto: Håvard Haugseth Jensen

- Når Frp pøser penger inn i oljeindustrien, sier vi en planlagt grønn omstilling til nye arbeidsplasser, sa Ola Vollan fra Grønn ungdom i debatten. Han gikk til angrep på regjeringas politikk og mente det nytter lite å elektrifisere oljeproduksjonen når vi ifølge ham har ti ganger større utslipp fra eksporten av olje og gass.

- Vi kutter den lille delen i stedet for å omstille oss, sa han.

- Drill baby drill, sier Viole Stene Grøtte fra Fremskrittspartiets ungdom.

- Vi så det i Tyskland da de kutta kjernekraften, da hadde de bare kraft fra sol og vind og ble avhengig av norsk kraft, og det gjorde at foreldrene våre fikk dyrere strøm. Men vi i Frp har to tanker i hodet og vil ha kjernekraft for å få mer strøm. Skal vi møte energibehovene våre, må vi både pumpe opp olje og gass og starte med kjernekraft, sa hun.

Aagot Opheim

- Vi her i salen har 43 000 klesplagg som ikke blir brukt

Foto: Håvard Haugseth Jensen

NTNU-studentene Dina Flått og Ragna Wahl fra Ung klima fortalte at når du kjøper klær på nett og returnerer det du ikke vil ha, så ender det på klesdynger i fattige land. De blir ikke solgt på nytt.

De fortalte at hver av oss har 360 klesplagg i skapet. 1/5 av dem har aldri vært brukt eller bare brukt et par ganger.

- Til sammen har vi i salen 43 000 nesten ubrukte klær i skapene våre, sa de to studentene fra Ung klima og kom med følgende råd:

  • Kjøp bare fem klesplagg i året.

  • Lån og bytt klær.

  • Kjøper du på nett, kjøp ikke klær som skal være tettsittende om som kanskje ikke passer og du dermed ender opp med å returnere.

  • Reparere klærne dine.

Aagot Opheim

Fem ting du må vite om klimaendringene

Foto: Håvard Haugseth Jensen

- Vi overforbruker, og må få ned forbruket. Vi trenger ikke alle de genserne, sa klimaforsker Bjørn Hallvard Samseth, eller Isbjørn som programlederduoen Stian Sandø og Dennis Siva Lie ville kalle ham.

Han kom med fem ting du må vite:

1. Klimaendringene er her nå. Det merker vi på været. Vi har mer ekstremvær.

2. Det blir verre. Vi klarer å stagge det, men ikke med en gang.

3. Klimaendringene handler ikke bare om at været blir mer ekstremt. Vi får mer skogbranner2, det rammer matproduksjon en, spredning av sykdommer og det rammer mange dyrearter.

4. Vi vet hva som skal til for å stagge klimaendringene og hvordan vi skal tilpasse oss nytt klima. Men det er lett å si, men vanskelig å gjøre. Vi vet hvordan vi skal få ned utslippene. Det er lavere forbruk og mindre energibruk. Nå må vi bare gjøre det.

5. Klimaendringene er ikke menneskenes undergang. Vi er pukka nødt til å få ned utslippene og lære oss å leve med klimaendringene.

Aagot Opheim

- Fristende å bare gi opp, men det kan vi ikke gjøre

Foto: Håvard Haugseth Jensen

- Det er ikke alltid så gøy å være fornuftig.

Slik startet Marit Gissinger, Natur og Ungdom-leder i Trondheim, elev ved Trondheim katedralskole. Hun fortaltye at det er fem år siden norsk ungdom samlet seg til klimastreiker for første gang.

Dun slo fast at det har skjedd fint lite de siste fem årene - etter at så mange aksjonerte

- Det er fristende å bare gi opp. Vi kan ikke la generasjon Greta Thunberg dø. Vi kan ikke gi opp. Dette handler om framtida vår. Vi må samle oss og kan ikke gi opp. Ellers er jeg redd for hva som kommer til å skje.

Aagot Opheim
Helt fullt ut i storsalen i Studentersamfundet rett før Ungdommens klimatoppmøte starter. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Aagot Opheim

Vi må slutte å feriere i utlandetFerier i Norge!!! FLYTRAFIKK FORURENSER!!

Laila V Larsen
Aagot Opheim

Strømmer til Ungdommens klimatoppmøte

Sæba Bajoghli

Kan vi vinne klimakampen?

Følg Ungdommens klimatoppmøte direkte her onsdag 13. mars kl. 13.00.

Velkommen til Ungdommens klimatoppmøte Trøndelag for elever i videregående skole. Adresseavisen og NTNU inviterer til det femte klimatoppmøtet med toppforskere fra FNs klimapanel, elever og politikere.

Fullt program og info om påmelding lenger ned i saken.

Klimaendringene ser vi allerede rundt oss. Så hva gjør vi nå? Kan vi nå klimamålene? Hvilke løsninger gir håp? Du får vite mer om forskning og forbruk, det blir debatt, kviss og mye mer i Studentersamfundets storsal.

Adresseavisens Andrea H. Tiltnes leder møtet sammen med duoen Stian Sandø og Dennis Siva Lie.

Klimatoppmøtet sendes direkte i vinduet øverst i denne saken.

*

PROGRAM (oppdateres):

Appell v/ Marit Gissinger, Natur og Ungdom-leder i Trondheim, elev ved Trondheim katedralskole

Fem ting du må vite om klimaendringene v/ Bjørn Hallvard Samset, CICERO, FNs klimapanel. Samset intervjues av Andreas Sætre Meling, elev ved Thora Storm videregående skole

Netthandel: «Keep or return?» v/ Ung Klima: Dina Flått og Ragna Wahl

Debatt: Skal vi bare si det høyt? Vi når vel ikke klimamålene? Med Marianne Sivertsen Næss (Ap), leder Energi- og miljøkomiteen Stortinget, Ola Vollan, Grønn Ungdom, Bjørn Hallvard Samset, CICERO, Jonas Uv Værnes, Ungdommens fylkesutvalg og Viole Stene Grøtte (Fpu). *Ola Svenneby (Unge Høyre) må dessverre melde avbud.

Ekspertpanelet svarer deg! v/klimaforskerne Anders Hammer Strømman, Helene Muri, Bjørn Hallvard Samset m.fl.

Her er klimatiltakene som gir håp! v/ Helene Muri, klimaforsker NTNU

Hvor klimavennlig er en planteburger fra USA? «Fake eller fakta» med Faktisk.no v/ Kajsa Garmann Lønrusten

...underholdning og mer!

*

PÅMELDING OG PRAKTISK INFO (Fullt!)

Dørene på Studentersamfundet åpner kl. 12.30

Forhåndspåmelding kreves. Påmelding fra skoler, og spørsmål, sendes til: klimamote@adresseavisen.no.

Oppdatering: Det er fullt i salen. Følg klimatoppmøtet direkte på adressa.no.

Arrangementet på Facebook her.

Dennis Siva Lie og Stian Sandø er med og leder Ungdommens klimatoppmøte 2024 i Samfundet. Foto: Erlend Lånke Solbu/NRK
Kommer til Samfundet: Klimaforskerne Bjørn Samset (Cicero), Helene Muri (NTNU) og Anders Hammer Strømman (NTNU) har alle bidratt i FNs klimapanel.  Foto: Cicero/Adresseavisen
Netthandel: Ragna Wahl og Dina Flått fra Ung Klima skal snakke om Tiktok-trenden «Keep or return». Hvor havner klærne som returneres? Foto: Espen Bakken

Her kan du se fjorårets klimatoppmøte i Samfundet.