Vi er i et skifte hvor kvinnehelse er «hot» og fokuset på forskning og tilbud mot kvinner og kvinners helse er i vinden som aldri før. Det forskes blant annet på menstruasjonssyklus og dens påvirkning på trening, på sykdommen endometriose, på hjertehelse for kvinner og delte magemuskler. Endelig!

I min kliniske hverdag som fysioterapeut, møter jeg ukentlig kvinner i alle aldre med bekkenbunnsdysfunksjon, endometrioseplager, delte magemuskler, bekkenleddsmerter med mer. Dette er kvinnehelse. Kvinner som søker hjelp, informasjon og ikke minst; god kompetanse. I alle situasjoner må jeg se på mennesket som helhet. Jeg må finne ut av årsakene til plagene, behandle plagene, eliminere det som vedlikeholder plagene og jobbe mot varig bedring.

«Så mye kvinnehelse som er tabu!», denne uttalelsen fanger umiddelbart min interesse når jeg leser Dagens Næringsliv. Artikkelen omhandler en ny klinikk som åpner i Oslo, som skal være Skandinavias største innen estetisk helse. Jeg leser videre at de lanserer behandlinger som skal bremse fysisk forfall med laserteknologi, rynkebehandling, anti-aging, mesoterapi, peelinger, muskelbygging og ikke-invasiv fettreduksjon. Såkalt kvinnehelse?

Vi sitter med god forskning og erfaring på typiske kvinneplager, som plager fra bekkenbunnen. Forskning som er viktig å støtte seg på når vi annonserer at vi kan hjelpe, undersøke og behandle kvinner med plager som urinlekkasje, underlivssmerter, underlivsprolaps og så videre. Nettopp derfor må jeg også utvise en viss skepsis når en skjønnhetsklinikk reklamerer med at en høyteknologisk stol enkelt kan behandle plager fra bekkenbunnen.

En pasient med for eksempel urinlekkasje må undersøkes av en bekkenbunnsspesialist, for så å få individuell dokumentert behandling for sine plager. For er det noe vi vet, både gjennom forskning og erfaring, er at spesifikk behandling og trening for bekkenbunnen hjelper.

Vi gratulerer gründerne med nyåpning av skjønnhetsklinikken. Men la oss kalle en spade for en spade, holde et tydelig skille på skjønnhet og helse, og fortsette å kreve mer forskning og utvikling på kvinnehelse.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe.