Og det er Vanessa, Pia og Synnøve som skal skjerpe seg mest.

Nå har vi voksne damer skapt et marked for klinikker som skal redde oss fra at alderen gjør oss til noe du finner på bilutleiefirmaet, «Rent-a-wreck». Dette må være tidenes mest feilslåtte strategi for å trygge ungdommene våre med at de er bra nok som de er.

I turnhallen hadde de en lang oppblåsbar hoppemadrass. Min rosa prinsesse i tyllskjørt og med bred fotstilling spratt lykkelig av gårde og viste vei. For min del gikk det bra tre-fire-fem hopp før det ble hevet over enhver tvil at tre fødsler hadde avsluttet trampolinekarrieren.

Jeg er målgruppen til Vanessa Rudjord, Synnøve Skarbø og Pia Tjelta. Midt i 40-åra, og kan være ganske pen når jeg bestemmer meg for det. Det har jeg bevisst brukt om jeg skal være ærlig, og det er jo litt dumt at det tar slutt. For noen år siden var jeg inne og så på prisene for å få fjernet en bulende åreknute ved høyre kne som brer seg nedover leggen som et trist juletre i februar. Jeg er kirurg og rådførte meg til og med noen kolleger om hvilken metode de anbefalte. Jeg var bare noen gjerrig-gener og en dæsj ambivalens unna overgang til «the dark side» og kosmetisk kirurgi. Men jeg har bleket en tann som døde i slaget med håndballparketten, og den akkumulerte mengden grå, stive hår som er nappet fra hodebunnen er sikkert snart stor nok til en raggsokk.

Men på klinikken til Vanessa, Pia og Synnøve finnes råd mot terminerte trampolinekarrierer. Der kan du sette deg i en stol uten dokumentert effekt og la strøm stramme opp underlivet mens du lar tankene fly til den gang du var ung og ulevd. Selve definisjonen på kvinnehelse for enhver småbarnsmor må være å få høre at man er stram som en jomfru.

Benevnelsen «kosmetisk medisin» vinner herved prisen for årets mest tendensiøse og utspekulerte salgsgimmick. Med kvinnehelseprosjektet sitt har Vanessa, Pia og Synnøve invitert seg selv til selskap hos Sjaman Durek. Fillers i leppene og botox i bekymra-rynka har ingen verdens ting med medisin å gjøre. Fillers har ingen verdi i en medisinsk sammenheng. Botox er et vidunderlig legemiddel for folk med for eksempel muskelspasmer og invalidiserende hodepine. Dokumenterte behandlingsmetoder for bekkenbunnproblemer betaler det offentlige hos fastlegen, gynekologen eller fysioterapeuten.

Først forklarer Vanessa, Pia og Synnøve helt normale voksne kvinner at de er i nød. Så strekker de ut sine hjelpende hender og lover et liv som en Jaguar E-type. Dette handler om å tjene penger og har ingenting med kvinnehelse å gjøre. Kvinnehelse er sykdom, skade og lidelse – ikke grevinneheng, appelsinhud, bryster som har vært ute en ammenatt og grenseløs hårvekst. Medisinsk forskning har historisk sett vært av menn, for menn og med menns agenda. Selv om kunnskapen nå har blitt bedre så preger etterslepet fortsatt behandlingstilbudet til kvinner med typiske kvinnelidelser.

Dette handler ikke om medisin eller om kvinnehelse. Dette handler om tre damer som vil tjene penger og et skakk-kjørt samfunn der voksne, sannsynligvis stort sett velfungerende kvinner pimper opp selvbildet ved å viske ut spor av levd liv. Så går vi hjem og forteller barna at de er bra nok som de er. Vi må seriøst skjerpe oss.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe.