Min valgkampsak

Fikk du problemer med å laste ned valgkortet? Er det vanskelig for deg som senior å bruke smarttelefon, nettbrett og pc? Du er ikke alene.

Trondheim kommune har som mål at innbyggerne «skal øke egen digital kompetanse». Hvordan dette skal skje, er helt uklart.

Teknologihovedstaden Trondheim bruker totalt ett årsverk, fordelt på flere ansatte på biblioteket, til digital veiledning. Disse gjør en utmerket jobb, men det er en fornærmelse mot befolkningen å sette av så få ressurser. Og biblioteket skal hjelpe alle, ikke bare de eldre.

Kari Engen er leder i Seniornett Trondheim. Foto: PRIVAT

Seniornett er en frivillig landsomfattende organisasjon med lokal forening i Trondheim. Vi arrangerer mange kurs, temamøter og én-til-én-veiledning for seniorer. Våre medlemmer tilbys også datahjelp ved bruk av en sentral hjelpetelefontjeneste. Vi har nærmere 300 medlemmer, vi skulle ha vært minst 3000. Så stort er behovet for å gi opplæring og veiledning. Vi mottar ikke ei krone i støtte fra kommunen.

I et debattmøte med de tre ordførerkandidatene Berge, Raaen og Ranum før sommeren, ble temaet digitalisering og seniorer diskutert. Kandidatene var velvilligheten selv. De aksepterte utfordringen, og hadde forslag som å øke ressursene på bibliotekene, skaffe digitale verktøy og mulighet for drop-in. Vi i Seniornett vil følge med etter valget, og vi håper ord blir til handling.

Seniornett vil gjerne være bidragsyter i digital opplæring av seniorer. Men frivilligheten kan ikke ha ansvaret for veiledning og støtte for alle eldre i kommunen. Det er kommunens sitt ansvar. Vi har flere ganger henvendt oss til administrasjonen i kommunen for å høre hvem som har ansvaret for den digitale opplæringa. Vi får ikke svar, fordi ansvaret er pulverisert. Så får vi satse på politikerne som har vedtatt målsettingene for kommunen. De eldre trenger ikke vakre ord, men ansvarliggjøring og tiltak.

Mange seniorer opplever utenforskap i hverdagen. I framtida må flere digitale hjelpemidler tas i bruk. Innen helse vil det bli mangel på helsearbeidere. Vi må jobbe annerledes, sier kommunen, vi må øke bruken av digitale hjelpemidler. Da må de også ta inn over seg at det er det offentliges ansvar å gi de eldre kompetanse slik at de kan bruke disse hjelpemidlene.

Det å ikke takle de nye verktøyene oppleves som uverdig. VI utfordrer de politiske partiene til å gi dem verdigheten tilbake.